Изявление на председателя на НДСВ Станимир Илчев

НДСВ Илюстрация за публикация

Предизборната кампания напредва. Момент, тя напредва календарно, не и съдържателно. Безвкусните диспути ни заливат отвсякъде, от сутрин до вечер с изтощителна повторяемост на тези и (уж) контра-тези. На екрана и в радио ефира дефилират странни компании от кандидати за кметове и общински съветници. Повечето от тях ту се сдърпват, ту си намигат фамилиарно. И най-разсеяният зрител или слушател се досеща – тези хора май вече са нагласили онези следизборни мнозинства в общинските съвети, които бъдещият кмет ще използва я като възглавница, я като удобен матрак. Една кандидатка напуснала студиото със скоростта на Ивет Лалова. Не била на крилете на атлетическия порив, а изпитала остър „троцкистки“ импулс да разбие враговете си, като ги обяви за нули.

Примери с подобна интензивност и цвят – бол. Променлив симпатяга вече не продава идеите си и със собствени средства, чака избирателите да приема някои от тези идеи безплатно. Високогербов кандидат влиза смело в тежък диспут с… довчерашните си ТВ колеги. Придирчиви историци не се сдържаха да подхвърлят, че не знаят за човек от оня храбър народ-мъченик, който да е коленичил пред падишах, пък бил той и от Банкя.

Има и кандидати, които излязоха на арената от името на своите партии или естествено възникнали коалиции. Те играят себе си, говорят ни доста разбираемо и не са принудени да оцветяват с водни боички бели или сиви петна в биографиите си. Възгледите им за развитието на столицата не са уникални, но звучат логично. Големият въпрос е как ще се представят под финансовата преса на „водещите“ партии, чиито кандидати бяха активирани в рамките на специалната операция „Сглобка – 2“.

Столичното моделиране стимулира още по-необичайни варианти в областните и общинските центрове. Вижте началото на кампанията каква динамика отприщи. Кохорти от кандидати на общинската слава и страдание преодоляха онази мускулна треска, която ражда трескавото прескачане от един партиен лагер в друг. Ден след ден те вдигат темпото върху игралното поле. Публиката трябва да забрави за дефицитите в мандата на досегашни кметове, да се престори, че не разбира защо инвеститори са подминавали съответния град, и че приема аргументите на добрия стар кмет за грозните пречки, които му създавали през последните четири години неразумни местни фактори.

Дано до 29 октомври политическата метеорология не инжектира допълнителни количества мъгла в и без друго здрачилата се октомврийска картина.

 

Станимир Илчев – председател на НДСВ

На новосглобяваща се политическа обстановка