История на НДСВ

Национално движение за стабилност и възход (НДСВ) е либерална партия, създадена през 2001 г. като Национално движение „Симеон Втори“ след завръщането на Симеон Сакскобургготски окончателно в България.

Симеон Сакскобургготски през април 2001 г. в България
Симеон Сакскобургготски през април 2001 г. в България

На 6 април 2001 г. в София, в резиденция „Врана“, в официално обръщение към българския народ детронираният от комунистите български цар Симеон Сакскобургготски обявява, че поставя началото на Национално движение „Симеон Втори“, което ще участва в предстоящите парламентарни избори и ще се бори „за нов морал в политиката и за нови икономически решения, с нови хора, като движеща сила“. На пресконференцията  декларира с три основни цели:

„Първо: бърза и качествена промяна в стандарта на живот у нас чрез постигане на функционираща пазарна икономика в съответствие с критериите на Европейския съюз за членство и чрез увеличаване на потока от инвестиции в България на сериозния световен капитал. Готов съм да предложа схема от икономически мерки и социално-икономическо партньорство, посредством които не по-късно от 800 дни прочутото българско трудолюбие и предприемчивост ще променят живота ви.

Второ: скъсване с политическата партизанщина и обединяване на българската нация около изконните ни идеали и ценности, които са съхранили величието ѝ през хилядолетната ни история.

Трето: въвеждане на правила и институции, насочени към премахване на корупцията, която се е превърнала в главен враг на България, обричайки народа ни на бедност и отблъсквайки жизненонеобходимия чуждестранен капитал.“

Президентът Желю Желев (1990 - 1997) и Симеон Сакскобургготски
Президентът Желю Желев (1990 – 1997) и Симеон Сакскобургготски

Партия НДСВ е учредена година след историческото обръщение на Симеон Сакскобургготски. На 8 април 2001 г. на учредително събрание в София 614 души създават Национално движение „Симеон Втори“. За лидер на движението единодушно е избран Симеон Сакскобургготски.

Милен Велчев
Милен Велчев

На 6 април 2002 г. в зала 3 на НДК са приети програмните документи – Устав и Декларация за основните ценности на НДСВ. Симеон Сакскобургготски е избран за председател на новата партия. На четвъртия конгрес на партията, проведен в Габрово на 18 октомври 2008 г., НДСВ променя името си от Национално движение „Симеон Втори“ на Национално движение за стабилност и възход.

На 9 март 2004 г. на пресконференция в София е обявено създаването на нова парламентарна група от депутати от дискусионен клуб „Новото време“ в НДСВ. В учредителната платформа на новосъздадената група се посочва, че приоритетите ѝ са приемане на законодателни мерки, осигуряващи максимална стопанска свобода, минимална бюрократична намеса в икономиката и създаване на ефективна мрежа за социална защита.

На 10 март 2004 г. в парламента 11 депутати от НДСВ напускат парламентарната група и създават нова парламентарна група „Новото време“. Инициаторите декларират, че до няколко месеца ще бъде създадена нова партия, която е създадена на 10 юли 2004 г. в София. За неин председател на учредителния ѝ конгрес е избран Емил Кошлуков.

Правителството „Сакскобургготски“ изкарва успешно четиригодишния си мандат въпреки разцеплението и въпреки опитите да се предизвикат предсрочни парламентарни избори с шест неуспешни опита за вот на недоверие.

Кабинетът Сакскобургготски
Кабинетът Сакскобургготски

От 4 юли 2003 г. НДСВ е член на Европейската партия на либералите, демократите и реформаторите и от 13 май 2005 г. е член на Либералния интернационал.

 

Участие на НДСВ в парламентарни избори

На парламентарните избори на 17 юни 2001 г. движението участва с регистрацията на Движението за национално възраждане „Оборище“ и Партията на българските жени, тъй като партията няма съдебна регистрация. Коалицията Национално движение „Симеон Втори“ (НДСВ) печели изборите с 42,74 % от гласовете на избирателите, получавайки 120 мандата в 39-ото Народно събрание.

Лидия Шулева - бившият вицепремиер и министър на социалната политика и на икономиката в кабинета “Сакскобургготски”
Лидия Шулева – бившият вицепремиер и министър на социалната политика и на икономиката в кабинета “Сакскобургготски”

Сформирано е коалиционно правителство заедно с Движението за права и свободи (ДПС), начело със Симеон Сакскобургготски като министър-председател. Правителството полага клетва на 24 юли 2001 година.

След парламентарния вот през 2005 г. - на него БСП е първа сила, НДСВ - втора, а ДПС - трета. Първанов е президент. Вървят преговори за съставяне на правителство
След парламентарния вот през 2005 г. – на него БСП е първа сила, НДСВ – втора, а ДПС – трета. Първанов е президент. Вървят преговори за съставяне на правителство

На парламентарните избори на 25 юни 2005 г. НДСВ получава 19,88% от гласовете на избирателите и 53 мандата. Партията е втора политическа сила след Коалиция за България, която получава 34,18% (82 места).

 

На парламентарните избори на 5 юли 2009 г. НДСВ получава 3,02 % от гласовете и остава извън парламента. На 6 юли 2009 г. председателят на партията Симеон Сакскобургготски подава оставка.

На 28 ноември 2009 г. на петия извънреден конгрес Христина Христова е избрана за нов председател на партията.

Лидия Шулева и Христина Христова
Лидия Шулева и Христина Христова

Кандидатурата ѝ е подкрепена от 404 делегати от гласувалите 717. Тя подава оставка на 22 юни 2013 г., след като за втори път партията губи на парламентарните избори на 12 май 2013 г., получавайки още по-нисък резултат от изборите през 2009 г. – 1,6%.

Христина Христова бе социален министър в кабинета на Санксобурготски, а от 2009 до 2013 година бе председател на НДСВ.
Христина Христова бе социален министър в кабинета на Санксобурготски, а от 2009 до 2013 година бе председател на НДСВ.

Антония Първанова е избрана за председател на НДСВ на седмия конгрес на НДСВ на 27 октомври 2013 г. с гласовете на 343 от 656 делегати.

Месец след като Антония Първанова е оглавила НДСВ - 2008 г.
Месец след като Антония Първанова е оглавила НДСВ – 2008 г.

На осмия извънреден конгрес на НДСВ през 2015 г. са избрани трима съпредседатели на партията – Станимир Илчев, Олимпи Кътев и Съби Събев. На парламентарните избори на 26 март 2017 г. НДСВ не участва, а на парламентарните избори на 4 април 2021 г. НДСВ не е регистрирана, тъй като представя 2230 подписа на представляващите партията, при необходими 2500.

Бойко Борисов, Симеон Сакскобурготски и Минко Герджиков
Бойко Борисов, Симеон Сакскобурготски и Минко Герджиков
Пламен Панайотов (най-вдясно) бе ключова фигура в НДСВ - депутат, председател на ПГ на партията и вицепремиер
Пламен Панайотов (най-вдясно) бе ключова фигура в НДСВ – депутат, председател на ПГ на партията и вицепремиер

Участие на НДСВ в управлението на страната

НДСВ е участвала два пъти в управлението на страната. Първия път е след парламентарните избори на 17 юни 2001 г. Сформирано е коалиционно правителство заедно с Движението за права и свободи (ДПС) начело с лидера на партията Симеон Сакскобургготски, който е избран за министър-председател.

 

Борисов Борисов е главен секретар на МВР (2001 – 2005)
Борисов Борисов е главен секретар на МВР (2001 – 2005)

Правителството полага клетва на 24 юли 2001 година. По време на мандата на правителството на НДСВ България се присъединява към НАТО и Европейския съюз.

На 21 ноември 2002 г. България получава покана да се присъедини към Организацията на Северноатлантическия договор, на срещата на високо равнище в Прага, Чехия. Две години по-късно, на 29 март 2004 г., министър-председателят Симеон Сакскобургготски връчва на американския държавен секретар Колин Пауъл във Вашингтон ратификационния документ за присъединяване на страната към НАТО.

От този момент България става пълноправен член на НАТО. На 1 и 2 април в Брюксел, Белгия, министърът на външните работи Соломон Паси участва в церемония в Главната квартира на пакта по случай присъединяването на седемте нови страни членки на НАТО (България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения).

На този ден - 29 март 2004 г. Соломон Паси плака - приеха ни в НАТО
На този ден – 29 март 2004 г. Соломон Паси плака – приеха ни в НАТО

На 25 април 2005 г. в Люксембург е подписан Договорът за присъединяване на България към Европейския съюз. Под документа се подписват президентът Георги Първанов, министър-председателят Симеон Сакскобургготски, министърът на външните работи Соломон Паси и министърът по европейските въпроси Меглена Кунева.

Соломон Паси и Меглена Кунева
Соломон Паси и Меглена Кунева

На 11 май 2005 г. Договорът е ратифициран от Народното събрание на България. Влиза в сила на 1 януари 2007 година.

21.02.2008 г - Петър Мутафчиев, Радослав Гайдарски, Антония Първанова, Румен Овчаров в НС
21.02.2008 г – Петър Мутафчиев, Радослав Гайдарски, Антония Първанова, Румен Овчаров в НС

За втори път партията участва в управлението на страната в сформираното коалиционно правителство на Коалиция за България заедно с Движението за права и свободи (ДПС). Правителството полага клетва на 16 август 2005 г. с министър-председател Сергей Станишев.

Георги Петканов - от 24 юли 2003 г. е министър на вътрешните работи в правителството на Симеон Сакскобургготски, а от 2005 до 2007 г. е министър на правосъдието в това на Сергей Станишев
Георги Петканов – от 24 юли 2003 г. е министър на вътрешните работи в правителството на Симеон Сакскобургготски, а от 2005 до 2007 г. е министър на правосъдието в това на Сергей Станишев

Нито една от трите партии не получава мнозинство на парламентарните избори на 25 юни 2005 година. Трите партии заедно разполагат в парламента с мнозинство от 169 депутати. В качеството си на лидер на НДСВ, Сакскобургготски участва в сформирания Политически съвет на управляващата коалиция (БСП, НДСВ, ДПС), който обсъжда и приема решения по важни за политиката и стопанството на страната въпроси. Тройната коалиция управлява до 27 юли 2009 година.

По време на кабинета "Станишев" - управлението на Тройната коалиция
По време на кабинета „Станишев“ – управлението на Тройната коалиция