Христина Христова: Има носталгия към НДСВ

Датата 2 април не е нищо особено за избори, проблемът е, че това са петите избори за две години. Възникна някаква носталгия на фона на тази нестабилност. Имаше един спокоен период при управлението на НДСВ и постигане на големи държавни приоритети – влизането в НАТО, подписването на договора за присъединяване към ЕС и др.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria бившият социален министър от НДСВ Христина Христова.

На конгреса премина като една нишка, че няма да се казва предварително „Не“ на политически субекти, а ще се търсят всякакви условия за водене на диалог. БСП и ДПС са едни солидни и стабилни партии. Ще се търси диалог и сближаване с всички, което е крайно необходимо сега, каза Христова по повод на опциите за коалиране за следващите избори.

Прогнозите и на МВФ, и на Световната банка показваха, че в първата половина на 2023 г. ще имаме двуцифрена инфлация. Последните данни за декември показват 16.9% на годишна база. Прогнозата за 2023 г. е за 12.5% средно годишна инфлация. Тази инфлация е продиктувана от нарастването на производствените разходи в индустрията. Оттам намаля цената на парите на хората. Голяма част от хората се насочват към основната потребителска кошница, при която е още по-голяма инфлацията – 22.8%.

Имаме и неблагоприятна ситуация с държавния бюджет заради политическата нестабилност. Макар че удължаването на Бюджет 2022 може би ни спаси от други неща – прекомерни искания и наддавания, които вече видяхме в дебатите в парламента. Това може да доведе до катастрофа в държавната хазна.

Крачката на служебното правителство за минималната заплата е в правилната посока, но не е достатъчна. Тя изостава от ръста на инфлацията.

Опитът показва, че при намаляване на ДДС не намаляват цените. По-скоро се увеличава печалбата, свързана с производството на даден продукт. Да не говорим, че се усложнява данъчната система. Не е това най-добрият вариант.

Нуждаем се от антиинфлационни мерки, а не мерки, които само подхранват инфлацията, каквито имахме в последния пакет антикризисни мерки.

Искрено вярвам, че ще има отговорност за редовно правителство след следващите избори.

 

Източник: https://euronewsbulgaria.com/news/9069/hristina-hristova-ima-nostalgiya-kum-ndsv?fbclid=IwAR1o1eQJ16rN3h6SPAS05dC3gWUx3gUSuywrSBVNlUy1ODeQ4SuCKCi4JzA