Проф. Герджиков: НДСВ може да партнира с всички политически сили, с изключение може би на „Възраждане“

България е в политическа криза, която не е патент на нашата страна, но трябва да работим в посока излизането от нея. А времето на 48-ото Народно събрание в голяма си част премина в препирни, не рационално, както трябваше да бъде. Това каза за Радио Стара Загора проф. Огнян Герджиков, бивш председател на НС и бивш служебен премиер. Според него, не е нормално, то да има толкова кратък живот и изрази надеждата си настоящата ситуация да не продължи дълго.

Проф. Герджиков коментира и темата за референдума като „заиграване, за да се привлече вниманието“. По думите му, в последно време една политическа партия често използва рефенредума като инструмент по различни теми, но по-късно това се оказва „удар във въздуха“. А идеята за президентска република, проф. Герджиков окачестви като „екзотичен модел“ и „експеримент, който няма място“ в България.
„Ние непрекъснато си променяме законите, което е пълно безобразие. Това го няма никъде по света. Това е чудо невиждано. Толкова, че се срамувам, че съм юрист. За 8 години Изборния кодекс е променян 25 пъти. Това е някаква детска градина, която си играят и просто нямат срам. Това са нашите народни представители. „
Задачата на НДСВ в предстоящите избори е да се появи на политическата сцена така, както са се заявили и да внесе разум, каза още проф. Герджиков като допълни, че е обнадежден от възраждането на партията.
„Една голяма част от старите лица ще се включат в партията, но ще има и нови. Ние сме балансирани – не залитаме от една в друга крайност и имаме натрупан опит. За това можем да си партнираме с всички политически сили, с изключение може би на „Възраждане“, които имат друга философия, която не е наша. „