Кандидатът за кмет на Русе от НДСВ Илиян Илиев: Ние сме перлата на Дунав, не може да нямаме потенциал или да не искаме да се развиваме

Областният координатор на НДСВ Илиян Илиев ще бъде кандидатът на партията за кмет на Русе. Разговаряме с него с какви мотиви и амбиции ще участва в изборите.

– Защо се кандидатирате за кмет?
– Кандидатирам се за кмет поради една-единствена причина – аз съм роден в Русе, живея тук, децата ми живеят тук и желая Русе да бъде град, който се развива и да бъде водещ град, а не да се бори за пето-шесто място. Защото не може при тези дадености, които имаме – да сме близо до една столица, макар и на чужда държава – да сме град със затихващи функции. Ние сме перлата на Дунав – като се тръгне от Сърбия и се стигне до делтата. Не може да нямаме потенциал или да не искаме да се развиваме.
Постоянно се чува от ръководителите на града как няма възможност, как някой ни пречи
че държавата се управлява от една или друга партия. Аз смятам, че стопанинът на града или който се счита за такъв и наистина иска да е стопанин, ще намери сили, начин и възможности да развие града.
– В каква посока виждате развитието на града? Какво може да направи кметът, за да се обърне тази тенденция, която сочите – град със затихващи функции?
– Бих направил всякакви опити да има разбирателство с бизнеса, една добра координация с всякакъв тип бизнес. Администрацията трябва да бъде в помощ на бизнеса и да работи за него, а не да му пречи. Според това, което наблюдавам от практиката си на адвокат и от опита си с общинската администрация, тя се опитва уж да помага на бизнеса или на гражданите, но в по-голямата си част пречи или създава препятствия по една или друга причина, което не трябва да се допуска. Не е правилно когато бизнесът среща неприязън и неразбиране от администрацията. Сега този, който започне да прави стъпки за стартиране на бизнес, трябва да има познат в общинската администрация, за да се задвижат нещата. Това за мен не е нормално, особено при съвременните технологии, които позволяват много неща да се правят бързо, лесно и без намесата на субективни фактори.
Позволяват, но ако им позволят тези, от които зависи
Това е едно от първите неща, които бих подобрил, ако стана кмет. Има и други, разбира се.
– Кажете някои от тях.
– Максимално изграждане и поправяне на съществуващата инфраструктура. Настоящият кмет казва, че сегашното състояние на инфраструктурата на град Русе не зависи от него, имайки предвид т.нар. Воден цикъл. Не съм съгласен с него. Защото от кмета и администрацията му зависи как да се правят ремонтите. Не може кой както иска да разкопава, както е в момента, стига да има договор с ВиК, а после общината и фирмата да си прехвърлят топката. Кметът е стопанинът на Русе и той ще каже кой участък как да се ремонтира. След като това се направи, може да се продължи с другия. Такъв пример има в Стара Загора – правят се определени улици, приключват се и започва другият етап, а не както е в момента тук. Другите неща, които липсват на Русе, са например зелените територии. Като отидете във Видин и Силистра и видите Дунавските им паркове – ще разберете, че са едни от най-хубавите в България. А
ние в момента не използваме въобще крайбрежието, русенци не могат да усетят по никакъв начин, че живеят в най-хубавия град на Дунава
Да се създадат места за отдих до реката и да се ползват от гражданите. Другото, което би могло да се развие активно, са културата и спорта. Културата категорично трябва да се подпомага, също така Русе задължително трябва да има футболен отбор в „А“ група, не му прилича да се лута в друга дивизия. Това пак зависи от стопанина на общината – как ще си подреди нещата, как ще подходи към бизнеса, за да получи футболът, а и спортът въобще подобаваща подкрепа. Има ли желание, нещата се случват, това знам от своята работа и от опита си. И най-важното: ако аз бъда кмет – когато поема някакъв ангажимент, ще го отстоявам докрай и ще го изпълнявам, няма да давам празни обещания. Ако не мога да го изпълня, ще намирам сили в себе си да го заявявам. Но когато тези предизвикателства застанат пред теб, винаги има начини да се свършат, стига да имаш желание и характер – да си волеви, а аз считам, че съм такъв човек.
– Понеже говорите за отношенията с бизнеса – няма ли опасност да се получат нездрави зависимости между общината и бизнеса и общината в някакъв момент да бъде принудена да му връща услуги?
– Винаги има такава опасност, но затова е този стопанин –
не да има един толериран бизнес, а всички фирми да са поставени пред равни условия и общината да се отнася еднакво към тях
Порочната формула за размяна на услуги и придобивки няма как да се случи. Аз затова съм бил в НДСВ и се върнах в партията. Смея с гордост да заявя, че по времето на НДСВ бизнесът беше най-свободен, без схеми и зависимости. И от дистанцията на времето самият бизнес може да го потвърди.
– В политически план как да приемем това извървяване на пътя НДСВ-ГЕРБ-НДСВ, как да го тълкуваме?
– Аз ще кажа как се случиха нещата при мен. След като през 2009 година НДСВ загуби парламентарните избори имаше едно наслагване в обществото против тройната коалиция, царя и всички, които участваха в нея. Считаха, че това управление е било неправилно. Но сега, като погледнем назад, се установява, че да, може да е имало и неправилни неща, но по-голямата част от управлението е било положително, защото сегашните управляващи ползват именно резултатите постигнати от НДСВ, а по точно приемането на България в НАТО и като член на Европейския съюз. А
за участието си в ГЕРБ бях поканен, защото имах възможности да помагам
Тогава НДСВ се беше разпаднала, за съжаление. Колкото и да се опитвахме да я възстановим, нямаше воля и на централното ръководство. В един момент стана така, че голяма част от членовете на НДСВ отидоха в ГЕРБ, защото те бяха вече водещата политическа сила и заявяваха надежда за по-добър живот на гражданите. В последствие обаче там се наложи вождизмът – един човек казва какво и как ще се случи, кой ще работи и кой няма да работи. Това е принципът при тях, вие го виждате и през годините. Смятам, че самият председател на партията Бойко Борисов сгреши още на президентските избори през 2016 година, когато заяви „И магаре да сложа, ще стане президент“. Въобще не се чуват гласовете на членовете на партията и оттам започнаха напреженията в ГЕРБ. Не забравяйте, че аз като първи мандат общински съветник станах такъв с преференции и не съм бил налаган в челните места на листата. Винаги съм имал собствено мнение и съм го изказвал, което в определени ситуации, за съжаление, не се е харесвало на ръководството и заради това се стигна и до тази раздяла. Когато НДСВ беше възстановена и ме поканиха, аз приех и се върнах там, откъдето тръгнах в политиката.
– Кажете няколко думи за листата, с която НДСВ ще се яви на изборите?
– За листата сме търсили и намерили само качествени, стойностни хора, работещи в Русе.
Нормални и работещи хора – за да се върне нормалността във всяка една сфера в град Русе
Участниците в нея са специалисти – всеки в своята област – и могат да работят за просперитета на Русе. Повечето са нови лица, неизвестни за политиката, но има и добре известни имена. Самите граждани, когато видят листата, ще разберат. Едно от най-известните лица, с които работим и което ще бъде водач на листата, е г-н Красимир Иванов.
– За водача на листата на „Български възход“ на парламентарните избори миналата есен ли говорим? Това означава ли, че сте в коалиция с партията на Стефан Янев?
– Да, това е г-н Красимир Иванов, но „Български възход“ не влиза в коалиция с НДСВ. Г-н Красимир Иванов ще води листата на НДСВ като личност, която може да даде много на града и обществото. Той от своя страна счита, че аз имам качества, които могат да послужат на град Русе и
заедно, с обединени усилия, бихме свършили доста неща
Г-н Красимир Иванов не членува в „Български възход“, но пък е подкрепен от две партии – „Зелените“ и „Свобода“, които ще ме подкрепят като кандидат за кмет. Това са хора, които са работили с него в предизборни кампании и са наясно с възгледите и възможностите му. Листата ще бъде всъщност под мотото „Развитие на регион Русе“. Тя ще бъде подкрепена и от партия КОД. Тоест аз като кандидат за кмет ще бъда подкрепен от г-н Красимир Иванов и следните партии „Свобода“, „Зелените“ и КОД.
– Какво бихте казали на гражданите преди началото на предизборната кампания?
– Гражданите да мислят преди да направят своя избор. Смятаме, че ние сме стойностните хора, които би трябвало да предпочетат на предстоящите избори.

 

Източник: https://utroruse.com/article/973843/