Станимир Илчев: НДСВ ще допринесе за сформирането на работещо правителство

– Г-н Илчев, вие отдавна не сте участвали в избори. Какво е по-различно сега, когато отново се кандидатирате за депутат?

– Много обстоятелства са различни. България изпадна в безвремие, обществото ни губи усещането за добра перспектива, парламентът се делегитимира, поради нарасналата безотговорност на някои партии. Затова решението ни да се върнем в активната политика, не можеше да се отлага. Не е достатъчно НДСВ да бъде кадрови „спонсор“ на всевъзможни централи и кръгове, а да обрича на забрава своите собствени принципи и способи на добро управление, както и своите най-последователни и качествени личности.

– В каква кондиция е НДСВ, какво показват срещите ви из страната?

– Кондицията ни се подобряваше с всеки изминал ден от тази кампания. Всички кандидати от нашите листи са наясно, че резултатът от тези избори за НДСВ означава много. В повечето общини действията включваха и елементи на подготовка за местните избори. А иначе, хората в градовете и селата на България очаквано се интересуват от пътищата за повишаване на тяхната и на семействата им сигурност- финансова, социална и физическа. Вълнуват се по повод на катастрофалната демографска картина и незащитените граници, както и във връзка с кризисното състояние на здравеопазването и образованието.

– Разумно ли беше решението на НДСВ да играе само на тези избори?

– Беше естествено. Важно е за нас да се мобилизираме, а не непременно да търсим благосклонни партньори с очакването да бъдат използвани като асансьори. Нещо повече – НДСВ никога не е гледала на коалирането като на самоцел или форма на застраховане. Коалирането има смисъл единствено, ако произвежда ново политическо качество и добри управленски решения.

– Какво по-различно предлагате на хората, освен носталгията по царското време?

– Носталгията е специфично емоционално състояние. Знам, че в политиката тя е фактор, но не бих могъл да я измеря. По-важно е пред обществото да се огласят намерения и подходи, чието прилагане, променя бавно, но необратимо средата за живеене и забележимо повишава самочувствието на съвремения българин. И не само носталгия, но и конкретни мерки.

Механизмите според нас за борба с инфлацията са на две места – в БНБ чрез лихвената политика и в бюджетната политика. НДСВ винаги е поддържала курс на балансирани бюджети с излишък, а не с дефицити. Ще продължим политиката за единна ставка на ДДС. Доходите в страната могат да се повишат чрез растяща икономика и заетост на хората. В България има 1 млн. пълнолетни в работоспособна възраст, а работодателите се оплакват, че нямат работна ръка.

– Какви са очакванията ви за следващия парламент след няколко провалени предходни опита да се състави правителство? Политическата конфигурация няма да е по-различна.

– Дано да е по-различна, разбирате защо. С НДСВ в състава на следващото НС, би могло да се променят както цялостната атмосфера, така и хода на действията по сближаване на партийно-политически позиции. Кой би отрекъл, че с подобна задача НДСВ се справи успешно в далеч не простата ситуация през 2001 година? Вярно е, че оттогава изтече много вода и част от политическите субекти са и нови, но и доста странни. Но кой би се осмелил да твърди, че е невъзможно да поемат по – голяма отговорност и да проявят по-голяма дисциплина, отколкото преди няколко месеца? Нали сраната се нуждае от правителство, бюджет, предвидимост, инвестиции?

– Възможно ли е да се стигне до нови избори и ако да – кога?

– Предлагам да не се автосугестираме. Това би било авантюристично и демобилизиращо. Обаче, ако участниците в новия парламент се подчинят отново на нездрави теснопартийни амбиции и тънки сметки за наесен, то тогава е възможно да се повтори агонията на последните две години, както и да се вдигне критична вълна, изпод която да не се появят повече нито някои сърфисти, нито сърфовете им.

– Предстоят местни избори – как ще се отрази на тях това, което се случва в момента в държавата? Ще участва ли НДСВ на местните избори? И ако да – отново сама или в коалиция?

– Очакванията за промяна вече се трансформират. По посока на тези лидери на общински структури, които не са уличени в съучастничество на клептокрацията, не са заложници на партийни клики и задължително са носители на компетентност и посветеност на своите избиратели. А на местните избори НДСВ ще участва без съмнение, с някои от най-стойностните си хора от настоящата кампания.

 

 

– Членството в Еврозоната се превърна в основна тема в тази кампания – защо толкова години България продължава да се разминава с него?

– Членството в Еврозоната е важно, без да го обявяваме за панацея на всички актуални икономически и финансови проблеми. Но членството в еврозоната е наистина геополитическа котва, възможност за участие в решенията на ЕЦБ и стимул за външни инвеститори. Отговорните институции, разбира се дължат още доста усилия, за да се подготви и нашата финансова система, и гражданите, за безконфликтно членство в еврозоната.

– Каква е позицията ви по темата за оръжието за Украйна – трябва ли да се изпраща още или е прав президентът, като каза, че ново такова България няма да предоставя?

– България трябва да остане в рамките на своите задължения в НАТО, на равнището на общоевропейските очаквания и да поддържа поведение съобразено със собствените ни възможности. Преведено на всекидневен език, това означава да участваме в неутрализирането на руската агресия в Украйна, без да се разоръжваме и поляризираме като общество. Но е важно също така, да не допускаме разцвет на митологията, че ще бъдем толкова по- защитени, колкото по-малодушно се държим, и че балканската ни хитрост и уж гъвкавост, ще ни направят едновременно и част от Запада, и привилегирован партньор на Изтока.

Състоянието на несигурност във вътрешен план се задълбочава. България се нуждае от фундаментална актуализация на системата ни за национална сигурност, преформулиране на основни доктринални елементи от цялостната ни визия за сигурност , от радикална редукция на всевъзможните звена и структури в този сектор и от реорганизация на институциите на сигурността. НДСВ ще работи последователно и упорито за постигането на тези цели и за привеждане на нашата система за сигурност в съответствие с европейската политика за сигурност и отбрана, и с критериите и стандартите, на колективните системи за отбрана и сигурност на НАТО и ЕС.

Визитка

  • Станимир Илчев е роден на 31 юли 1953 година в Бургас
  • Завършва Факултета по журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. През годините е работил в БНТ, списанията „Криле“ и „Младеж“, в. „Факс“, бил е директор на отдела за връзки с обществеността на Американския университет в Благоевград
  • Депутат от НДСВ в 39-ото и 40-ото народно събрание. Председател на българската делегация в Парламентарната асамблея на НАТО (2001 – 2005 г.)
  • Депутат в Европейския парламент (26 август 2005 – 5 юни 2007 г.)
  • От лятото на 2009 г. до юни 2014 отново е български народен представител в Европейския парламент от квотата на НДСВ, след като Меглена Кунева решава да остане на поста еврокомисар и отстъпва мястото си на следващия в листата на НДСВ за изборите за Европарламент

 

Източник: https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/14116657