Адв. Борис Лозанов, НДСВ: Корупцията в България е в чудовищни размери. Нужни са законодателни промени

На лице е лошо управление на държавата в продължение на много години, каза в Дарик QUIZ водачът на листата на НДСВ в Пловдив, 5-и в областта и зам.-председател на партията адвокат Борис Лозанов.

На лице е лошо управление на държавата в продължение на много години. От НДСВ не сме привърженици на постоянните промени в законодателството, но Наказателният кодекс не е променян от 15 години и трябва да бъде спешно актуализиран. Законодателството ни изцяло има нужда от ясна нормативна база. Прилагането на законите в момента не е ефективно нито срещу спекулата, нито срещу убийците по пътищата, нито срещу мигрантите. Това заяви в предизборното студио на Дарик QUIZ водачът на листата на НДСВ в Пловдив, 5-ия в областта и зам.-председател на партията адвокат Борис Лозанов.

Според юристът властта на главния прокурор не позволява ефективност на правосъдната система. Проблемът е, че той може да оказва решаващо влияние на всички структури в съдебната система по веригата надолу – да възпрепятства и да въздейства на подчинените си. Той е една фигура, която трябва да е индиферентна, а вместо това Прокуратурата е превърната в рекламна агенция. Трябва да има контрол върху дейността на Главния прокурор – категоричен е адв. Лозанов.

Участието на гражданите в управлението на държавата е регламентирано в закона и една от формите са референдумите, уточни той. Тази форма обаче не е достатъчно ефективна, защото дори да е добре формулирано искането на хората, Народното събрание е последното, което решава, а обикновено това решение е без ясни мотиви. 

Не трябва да се допуска един партийно избран депутат да става независим, защото няма мандат за изразяване на независима политическа воля, смята още адв. Борис Лозанов.

Законът за концесиите и Законът за обществените поръчки са крайъгълни камъни за публично-частното партньорство. Затова от НДСВ ще направим всичко възможно да променим това и да съживим финансирането на нашата система, не само със средства от бюджета и ЕС, а и с участието на частния капитал. Една от най-важните промени в тази насока е общинското здравеопазване, подчерта още в Дарик QUIZ водачът на листата на НДСВ в Пловдив.

Адвокат Борис Лозанов е зам.-председател на НДСВ и координатор на партията за Пловдив. Завършил е две висши образования. Владее пет чужди езика.

НДСВ е с №10 в интегралната бюлетина.

 

Източник: https://darik.bg/adv-boris-lozanov-ndsv-korupciata-v-balgaria-e-v-chudovistni-razmeri-nuzni-sa-zakonodatelni-promeni