Рестартът на НДСВ тази събота там, откъдето се роди преди 22 години

Учредителен конгрес на НДСВ

През 2001-а хиляди блокираха “Раковски”, днес не е ясно колко са останали царистите.

В същата зала, в която преди 22 г. се роди царската партия, в събота НДСВ ще пробва да се възроди. На 21 януари в сградата на Федерацията на научно-техническите съюзи на “Раковски” 108 царската партия ще проведе първия от доста време насам конгрес.

Точно там на 8 април 2001 г. бе първият опит за учредяване на Национално движение “Симеон Втори” – 2 дни след историческото обръщение на Симеон II от поляната пред двореца “Врана” на 6 април 2001 г., в което царят обяви, че влиза в политиката и обеща инвестиции и повишаване на стандарта на българите за 800 дни.

614 станаха учредителите тогава, а отпред хиляди блокираха “Раковски” с желание да се включат. Царят присъства лично и бе избран за лидер.

Сега НДСВ се възражда с благословията му, но вече без негово участие. Решението за свикване на форума е взето от Националния съвет на заседание в края на ноември. Ще бъде приета нова програма и устав и ще бъде избран нов лидер.

От 2015 г. начело на партията е триумвират – Станимир Илчев, Олимпи Кътев и Съби Давидов. Освен тях в дъното на инициативата е и бившият парламентарен шеф и служебен премиер Огнян Герджиков.

НДСВ няма политическа дейност от няколко години. Никой не може да каже и колко са членовете на партията днес. Финансовият ѝ отчет за 2021 г. сочи, че няма приходи дори от членски внос, но има отрицателен капитал от 84 лева. Последното явяване на НДСВ на парламентарни избори е през 2013 г., когато игра в коалиция с партията на Касим Дал. На изборите за НС през март 2021 г. ЦИК я отряза от регистрация, защото не беше събрала нужните 2500 подписа. Най-активно в последните години е участвала в местните избори и все още има кметове и общински съветници в малки общини главно в Северозападна България.

През 2017 г., когато проф. Герджиков стана премиер в първия служебен кабинет на новоизбрания тогава президент Румен Радев, НДСВ излезе с декларация, че “спира с политическата си дейност, за да не подхранва спекулациите, че царистите се завръщат във властта през задния вход”. За последен път участва в евроизборите 2019 г. Тогава НДСВ и “Новото време” дадоха регистрациите си на коалиция “Път на младите”. Водената от юриста от Лондон Румен Чолаков листа взе 21 315 гласа, което бе 1,09%.

Идеята ни сега е да съберем млади хора, които със свежи идеи и рационална програма да отидат на избори, обяви Илчев. Напомни, че след 2015 г. на няколко пъти са се опитвали да правят коалиции от извънпарламентарни сили. През годините са водили разговори със ССД на Стефан Софиянски, “Гергьовден” на Любен Дилов, ЕНП на Мария Капон, “Синьо единство” на Христо Панчугов и др. Но някой не желаеше да има обединение на извънпарламентарните сили и дръпна ръчната спирачка, разказа Илчев. Затова сега НДСВ ще играе самостоятелно. Посветени в идеята твърдят, че дори имало желаещи да се запишат за нови членове.

Бившите царски министри и депутати не загубиха връзка и често се събират по различни поводи. Последната им среща бе в края на септември, когато гостуваха на царя във “Врана” с децата и внуците си.