Гергана Паси: Единното зарядно устройство ще доведе до спестяване на тонове електронен отпадък

Гергана Паси, НДСВ

„Темата с единното зарядно за мобилни устройства има смисъл, от гледна точка на това как се прави политиката в Европа, към която ние принадлежим. Последното десетилетие има 2 големи теми, пряко свързани с потребителите. Едната е премахването на роуминг таксите, а другата е с български адрес. Това е политиката за единното зарядно устройство на мобилните телефони“, това каза в предаването „Денят започва“ по БНТ бившият министър по европейските въпроси Гергана Паси.

„Онези от нас, които си спомнят, че през 2008 г., държахме в чекмеджетата си над 30 различни варианта зарядни устройства ще разберат защо това има смисъл. Днес са само 3 и след 2 години, в резултат на последния европейски закон, зарядното ще стане 1″, обясни Паси.

Идеята за общото зарядно лансираха първо в “24 часа” Гергана и Соломон Паси на 29 май 2008 г. със статията “ЕС, GSM и САЩ”. С нея започна инициативата за стандартизация на всички зарядни устройства за мобилни телефони“

„Когато ние, със Соломон Паси и нашия екип лансирахме тази идея през 2008 година, имаше България комисар по потребителите. Въпреки това не потребителският аргумент беше този, който накара ЕК да се задейства, а точно обратното – аргументът, който беше част от европейските правомощия, за да може комисията да прояви инициатива беше аргументът с екологичния ефект на тази политика. Доказано е, че пътят ни към единно зарядно устройство води до спестяване на тонове електронен отпадък годишно“, допълни Паси.

„Ние можехме да станем активният член на ЕС, който прокарва политиката на еко стандартизацията, но не го направихме“, каза още Паси.

„След 4 години тази политика ще обхване и лаптопите, таблетите, както и електронните часовници, ще има хармонизация включително и на уайфай зареждането“, заяви Паси.