Кирил Габеров за визията си за управление на Благоевград

Илюстрация за публикации

Габеров е кандидат за кмет от НДСВ

Борба с корупцията и привличане на инвеститори. За това обещава, че ще се бори кандидатът за кмет на Благоевград Кирил Габеров.

„Определено има корупция в местната власт. Тя отне от възможностите за развитие на нашия град”, каза Габеров в предаването „Денят на живо с Наделина Анева”.

„Тази корупция я виждаме дори предизборно, с купуването на гласове. В нашата община и нашия град се купуват гласове. Само като слухове мога да кажа, че до мен достига, че за кандидат-кмет цената е 150 лева на глас, а за общински съветник – 80 лева на глас”, заяви Габеров.

„Излизам срещу това, заявявам се срещу това. Тази корупция се задълбочава по време на мандата на купилия си мястото кмет или съответен общински съветник. Това е една от причините нашият град да не е такъв какъвто искаме да го виждаме”, коментира кандидат-кметът.

„За първи път участвам на избори. Уверен съм, че има начин това да се изкорени”, каза още той.

„Над 10 години съм работил в КПКОНПИ, това е била моята работа – борбата срещу корупцията. Знам как работят механизмите”, каза Габеров. И даде пример със Закона за обществените порчки. „Когато правилно прилагаме Закона за обществени поръчки, не допускаме зависимости, това е един от начините да спрем това проявление на корупцията в местната власт”, смята той.

Благоевград се е обезлюдил, а причините били комплексни.

„Това е следствие от всички проблеми, които се задълбочиха последните години. Бяхме образователен център не само на Югозападна България, а и на цялата страна. В последните години има проблем с подготвените кадри”, заяви Кирил Габеров. „Един от професорите в Югозападния ми сподели, че нивото не е високо, не е и ниско, а летвата е на земята”, каза Габеров.

Причините били и в отношението на местната администрация към образованието в Благоевград.

„Когато в нашия град няма работни места това рефлектира върху желанието на младите да останат”, коментира Габеров.

Имало проблем с бизнес средата.

„Местната администрация отблъсква потенциалните инвеститори в нашия град с липсата на създадени административни облекчения за бизнеса, с липса на експресно обслужване на бизнеса в нашия град”, коментира той.

Проблемът, според него, е в комуникацията, желанието и компетентността на местната администрация да работи в синхрон с бизнеса и с университетите.

„Благоевград се намира на прекрасно географско място, до магистрала „Струма”, граничим с Гърция и Северна Македония. Международният поток минава през Благоевград. Нищо не пречи да бъдат привлечени чуждестранни инвеститори, които да разкрият работни места”, каза Габеров.

„В нашата листа имаме работодатели, които са разкрили стотици работни места в нашия град. Т.е. ние казваме, че и знаем, и можем да привличаме инвеститори и знаем как да създаваме и да развиваме успешен бизнес в Благоевград”, каза Габеров.

 

Източник: https://nova.bg/news/view/2023/10/17/429550/%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BB-%D0%B3%D0%B0%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B2-%D0%B7%D0%B0-%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D0%B5%D0%B2%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4/