Станимир Илчев: НДСВ е рационална партия, с исторически опит и сериозен капацитет

Станимир Илчев, председател на НДСВ

„НДСВ е рационална, трезва  партия, с исторически опит и капацитет, който тепърва ще се разгръща. НДСВ ще тества потенциала си и затова се явява самостоятелно на тези извънредни парламентарни избори“, поясни в интервю за Радио Благоевград Станимир Илчев, председател на НДСВ.

За кандидат-депутатските листи

„Композирането на кандидат-депутатските листи изисква доста старателно усилие. То е съпроводено с грижа за всеки  от участниците, но не просто на приятелска основа, както се получава в някои партии. И не на основата на конфликтното противопоставяне на един спрямо друг, което наблюдаваме в някои партии. При нас би трябвало този процес да е по-плавен и по-благоразумен, защото си даваме сметка, че не можем да гледаме просто като на едно състезание от спортен тип. Това е състезание, но политическо състезание, от което трябва да произтекат резултати  с проекция в следващите месеци и години.

В листите ще има хора от различни етапи  на НДСВ, министри и заместник-министри, областни  управители, знакови лица, като Христина Христова – министър на социалната политика и труда, председателят на НС – проф. Огнян Герджиков, бившият председател на партията – д-р Антония Първанова. Палитрата е много разнообразна – има икономисти, юристи, педагози, спортисти, музиканти“.

Съставът на листите ще стане ясен до края на тази седмица, а крайният срок за регистрацията  е 28 февруари.

За протокола с изборните резултати

„Виждам проблем, виждам опасност. Бих могъл дори на език на политическите знаци и образи да го нарека последен щрих върху без друго мрачния портрет на  едно действие, което започна в Парламента. Беше преднамерено  да се върнем отново съм хартиената бюлетина.  Бяха направени целенасочени стъпки  да се неглижира допълнително машинното гласуване. Сега виждаме как това неглижиране е в последна фаза“.

За емигрантския натиск

„Трябва да се промени цялостната формула на защитата на Югоизточната българска граница. Трябва да се предприемат мерки, които да се огласят пред обществото незабавно, за да се тества нагласата те да се възприемат,  защото някои от тях ще бъдат, ако не непопулярни, то поне доста специфични.

България някак си не в положение да покани решително няколко държави, в това число Турция,  Румъния, Сърбия, Унгария и Австрия и да им предложи изграждането на консорциум на най-засегнатите държави и да осигури фонд за изграждане на мрежа или ограда, а на много ефективно съоръжение. Ние не бива да се страхуваме да го наречем стена“.

За войната в Украйна

„Посещението на американския президент в Киев е знак, че тази война ще продължи  и никой не може да каже колко, с какви темпове и мащаби. Знак за това е, че Украйна не е изоставена, което пък е знак за разбирането, че Украйна е предмостие към Европа, двустранна врата: към Изтока и Русия и към Запада и света. Тази врата не може да се остави да бъде счупена“.

Източник: НДСВ е рационална партия, с исторически опит и сериозен капацитет – Теми от деня (bnr.bg)