Станимир Илчев: НДСВ даваше тон на политическата култура при предишното си участие в НС и сме готови да задаваме този доброжелателен, градивен тон и в следващия парламент

Станимир Илчев бе избран за лидер на възроденото НДСВ от 170-те делегати  на конгреса на царската партия, който се проведе в София на 21 януари. Той е на 69 години, роден е в Бургас, завършва Факултета по журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. Станимир Илчев е народен представител в 39-то и 40-то Народно събрание, евродепутат от листата на НДСВ в периода 2005-2007 година и в 2009-2014 година. От 2001 г. до 2005 г. е председател на българската делегация в Парламентарната асамблея на НАТО.

Разбрахме, че на предстоящите избори за НС НДСВ ще участва, и то самостоятелно. Кое мотивира най-силно това ваше решение?

Основният мотив за решението на НДСВ да се завърне активно в политическия процес на България и да участва самостоятелно в тези избори е свързано с тревожната констатация, че състоянието на парламентаризма, състоянието на обществения живот са неприемливи, кризистни и лишени от перспективата, която страната имаше в периода на влизането и в ЕС и НАТО. Скоростта на развитието на страната се забави, а в някой сектори наблюдавахме буксуване, инфлацията у нас удари тавана за разлика от страни в ЕС, които ние смятахме да догонваме. В партиите доминират прекалено персонифицирани, егоцентрични нагласи, а ръководствата им изповядват политическа наивност и безотговорност, която води до невъможност да се създадат и подържат устойчиви мнозинства. Страната остана без редовно правителство за дълго време и влезе в 2023 г. без бюджет, с много неясни очаквания, които правят населението и тревожно, и апатично. Всички тези причини са в основата на нашето решение НДСВ със своите възможности, със своите тествани специалисти, със своите принципи и идеи от 2001-2009 г. да се намеси с цел оздравителен ефект на всички тези места, за които, както казах преди малко, константираме задълбочаващи се проблеми.

Каква би била ролята на НДСВ в един бъдещ парламент?

НДСВ е центристка партия. Типично за този тип партии е изискването, което сами си поставят, за коалиционност, консенсус и благоразумие в отношения с другите политически съперници или партньори и много активни опити съперниците да се превръщат в партньори и съюзници поне в рамките на най-важните за нацията теми. Такава ще бъде ролята на НДСВ и в бъдещия състав на Народното събрание след тези предсрочни избори. Без безпринципни компромиси ние ще успеем, според мен, да установим работещи контакти. Като начало това е достатъчно, защото работещите контакти с другите парламентарно представени партии се превръщат обикновенно в преговори. В рамките на едни преговори пък се изясняват параметрите на бъдещите действия на една евентуална коалиция. Задължително е и НДСВ ще настоява, ако се стигне до разговори за коалиция непременно формата да бъде споразумение, в което са ясни ангажиментите на всеки от участниците. Не е необичайно в това споразумение да са маркирани срокове, както и последователност на действията и дори да се цитират институциите, които ще бъдат отговорни за реализацията на коалиционното споразумение. Освен това в един бъдещ парламент НДСВ и това се очаква от големи обществени групи, ще внесе своята някогашна традиционна, доброжелателна стилистика, което би трябвало да свли напрежението. Защото видяхме как във въздуха на парламента през последните месеци витаеше едно разрушително напрежение, което тласкаше много от народните представители към персонални сблъсъци, а това от всяка една гледна точка е крайно непродуктивно. НДСВ даваше тон на политическата култура в миналото по един непретенциозен начин, без да се нагърбваме със задачата да култивираме нравите. Ние сме готови да задаваме този доброжелателен, градивен тон и в следващия парламент.

Кои, според анализа на специалистите от „царската партия“, както и на външните експерти, са сферите нуждаещи се от бързи действия и решения?

Проблемите пред страната не са за подценяване, като между другото някой от тях са в резултат на опасно дълго поценяване на тяхната дълбочина и мащабност. Веднага бих дал пример с инфлацията, цените на стоките и с драматичното състояние на нещата в рамките на така наречената „трета кощница“. Днешният българин сутрин се събужда с мисълта за разходите по издръжката на своето семейство, някъде по обяд тревогата му се задълбочава и привечер, след работно време, когато влезе в магазина той се натъква на „освежени“, да разбираме пораснали цени. И вече всички са наясно, че такъв темп на растеж на цените в Европа няма. През последните дни медиите ни запознават с удивителните разлики в цената на стоки и услуги от първа необходимост в държави като Италия, Франция, Великобритания и дори в съседните на нас Гърция и Румъния, и в нашата страна. Цените в България са по-високи от цените на същите стоки в държави с много по-развита икономика и с многократно по-големи заплати. И вече всички са наясно, че такъв темп на ценови растеж е неестествен. И опитите това да се обяснава с близост до военното огнище, транспортнни разходи поради особеността на географията са неубедителни. Очевидно става дума за парализа в минимум в две от иинституциите, които по конституция и по закон трябва да следят този процес. Това са на първо място Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за защиита на потребителите. Те трябва да третират тези невероятни маржове в стойностите на произведената продукция, на доставенета продуция и на предложената на гражданите. В противен случай борбата с инфлацията ще остане на думи, доходите на българина ще замръзнат, а в един момент ще започнат да се стопяват. Към тази тревожна картина могат да се добавят, според специалистите, нарастналите цени на наемите и на размера на лихвите по кредитите. Затова НДСВ още в първия момент ще направи всичко необходимо да се събере онзи мозъчен тръст в парламента и прилежащите към парламентарните групи специалисти в една голяма, с национално предназначение дискусия, на която да бъдат излушани ръководителите на отговорните институции, както и представителите на банковата система, за да се приложат активно мерки за удържане на инфлацията и спиране на ръста на цените.

Втората тема най-условно можем да наречем енергетика и тук във всички случай влизат въпросите за горивата, за газа, за електричеството и така стигаме до големия въпрос как средносрочната перспектива на страната да бъде осигурена.  По темата атомна енергетика, по оста Белене – Козлодуй –  реактори и нови мощности в момента е пълна стегнация.  Ще  дадем думата на специалистите. С риск да прозвучи нескромно мога да кажа, че НДСВ разполага с екип от най-добрите специалисти по енергетика, техните разработки вече са на нашата маса  и по време на кампанията българските граждани ще получат информация за нашите намерения България не просто да съхрани сегашната си енергийна система, но и да подобри нейната структура и ефективност.

Най-болезнената тема в момента, дано не остане такава и за в бъдеще, е съдбата на топло-електическите централи в област Стара Загора. По този въпрос ние имаме много задълбочено проучване, което ще прерасне в концепция и в предложение как на въглищната индустия да се осигури спокойствие за максимално дълъг период от време, как тя чрез нови технологи да стане приемлива в букета от изискванията за екологично чиста среда и как нейните кадри да не получат болезнен удар чрез загуба на статус или загуба на работните си места, а обратното – да получат възможност за преквалификация и за трансфер в рамките на близки професии. За целта ние ще настояваме не просто да се говори за предоговаряне по плана за възстановяване и устойчивост, а за сформиране на екип с отговорен мандат, който буквално да се засели в Брюксел и с помощта на българските евродепутати и на посолството ни там да започне активни усилия за предоговаряне.

Северозападна България за НДСВ също е много голяма тема. Ние познаваме ситуацията в Монтана, Враца и Видин. Имаме какво да кажем и това ще залегне в програмата ни и ще имаме възможност да го огласим по време на предизборните ни срещи. Аз съм сигурен, че тези наши послания ще развълнуват много сериозно кметовете на общините, както и предствителите на местния бизнес.

Оценката Ви за хода на подготовката на НДСВ за участие в предизборната кампания?

Нашата подготовка набира темпо и мащаб. Предстои до дни серия от действия и събития. Първите от тях ще бъдат откриване или възстановяване на някои места на офисите на НДСВ. Те ще бъдат подходящо брандирани, в тях ще има сравнително млади, интелигентни хора, които да могат да посрещат посетителите.  Областните координатори на НДСВ получават на всекидневна основа необходимите инструкции. Подготовката набира скорост и най-насърчителното е, че големи групи от български граждани обръщат към нас поглед с голямо люпопитство и с голямо очакване. Това разбира се освен окуражаващо е и много задължаващо. Затова и на събранията, които започват в областните градове, ние ще се стремим да подържаме един много откровен и съдържателен диалог с тези хора. Не е задължително всички да гласуват на тези избори за НДСВ, не е задължително да влизат в партията официално, но е хубаво у тях да се създаде желание за участие в обществения живот и да се замислят върху това, че НДСВ всъщност им дава възможност за сравнения. Да сравняват НДСВ с другите партии управлявали досега, както и с новите претенденти за влизане в парламента, ако  има такива. Ние смятаме, че няма да загубим, ако има една състезателност, ако има едно сравняване. И тази идея сега е стигнала до всички наши акктивисти по места, те са ентусизирани, което лично мен много ме радва, а ръководството на партията вижда в това състояние един огромен стимул. Ако образно наречем досегашната конфигурация „партийна матрица“ може да се каже, че ние ще водим непримирима борба с партийната матрица. Не с цел да печелим и изжеждаме дивиденти по един традиционен път, а защото искаме тя да не бъде доминираща за българския живот. Искаме да я променим по един естествен начин, това са изборите, активността на избирателите и тяхната свободна воля.

 

Източник: https://chervenkarton.com/index.php/red-card/11247-2023-02-09-17-26-37?fbclid=IwAR3K5vh5hOxutEsJUTSPS69HtrH2TdCoyEDGmNfEo1gDGW0dnJrvzRbPUxo