Пресцентър :: В медиите

Герджиков: Отрицанието и омразата трябва да отстъпят място на единението

Размер на шрифта: a |a |a|

vEvesti.bg

Герджиков: Отрицанието и омразата трябва да отстъпят място на единението

„Благодаря за огромното доверие, с което поверявате на мен и моите колеги честта и отговорността да поемем управлението на държавата като служебно правителство“,  заяви избраният за служебен министър-председател при представянето на служебния кабинет в президентството, цитиран от Дарик.

Герджиков заяви, че разбира думата „служебно“ преди всичко като служене на народа и родината. „Искам ясно и уверено да заявя, че оглавяваното от мен правителство е готово да се посвети на служене на народа и родината“,каза той.

Проф. Огнян Герджиков, служебен премиер. снимка: Пламен Трифоновснимка: Пламен Трифонов

Служебният премиер се обърна към правителството в оставка и увери, че служебният кабинет няма да отрича или руши техните постижения.

„Служебният кабинет няма да отрича или руши техните постижения, всички неща ще бъдат надграждани, но и допуснатите грешки ще бъдат поправени“, отбеляза още Герджиков.

Герджиков посочи като една от основните задачи на служебния кабинет организирането и провеждането на честни избори. Той отбеляза, че през последните десетилетия сме свидетели на безобразия в изборния процес. „Ще направим всичко възможно тази уродлива практика да бъде, ако не пресечена, то поне редуцирана“, обеща служебният премиер.

снимка: Пламен ТрифоновСнимка: Пламен Трифонов

„Ще бъдем удовлетворени, ако допринесем за най-важната цел – достоен живот на всеки българин, достойна, демократична и уважавана България“, каза пред президента и министрите си Герджиков.

Сред приоритетните задачи пред служебното правителство проф. Герджиков изтъкна и подготовката на председателството на България в Европейския съюз и запазването на финансовата стабилност.

снимка: Пламен Трифоновснимка: Пламен Трифонов

„Надявам се да не очаквате още от първия ден да обявим подробни задачи, трябва първо да се запознаем с положението. Виждаме смисъла на управлението в усъвършенстване на институциите, за да могат те да помагат на хората да разгръщат потенциала си“, каза служебният премиер и добави: „Отрицанието и омразата трябва да отстъпят място на единението и синергията“.

Проф. Огнян Герджиков подчерта, че българите сме държавнотворчески народ, който е създал три държави през вековете. „България е нашата държава. Българският дух я е възпроизвеждал през вековете. От нас зависи каква ще я предадем на бъдещите поколения“, каза той.

„Бог да благослови България и българите!“, завърши обръщението си проф. Огнян Герджиков.

 


Сподели: facebook logo svejo logo
ALDE    European Parliament ELDR