Пресцентър :: Новини

Минчо Спасов: Разделението на властите е сгазено и с пожарникарски ботуши

Размер на шрифта: a |a |a|

БНР

Минчо Спасов: Разделението на властите е сгазено и с пожарникарски ботуши

Това, че все още не са ясни всички кандидати за президент, не ни пречи по никакъв начин, защото сме наясно с проблемите, които стоят пред българското общество и можем да говорим за тези проблеми и пътищата за тяхното решаване. Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ кандидатът за вицепрезидент Минчо Спасов, който вярва, че хората трябва сами да преценят кои личности в надпреварата могат да предложат действащите решения. Татяна Дончева е разпознавана заради качествата, които има, а не защото идва от лявото политическо пространство, смята той: 

Смелостта и честността ѝ ме привлякоха да я подкрепя. Те привличат и стотици хиляди други хора. 

Росен Плевнелиев беше един посочен президент. Госпожа Татяна Дончева не е посочен президент. Тя ще бъде президент, ако и доколкото бъде посочена от честните хора, които оценяват нейната смелост и решителност. 

Спасов посочи и основните проблеми пред държавата: 

В България е сгазено едно основно правило на демокрацията - разделението на властите. Сгазено е с пожарникарски ботуши! Ролята на президента е доколкото може, да бъде коректив на това погазване. Как може да се случи това? Разбира се, не само с изявления и лозунги от страна на президента. Той трябва да има властта да уволнява главния прокурор, ако той не си върши работата. Моята теза е, че, ако главният прокурор си вършеше работата, министър-председателят отдавна да беше излежал първата си присъда. Съдът съди, но при наличието на такива дори самопризнания от нашия министър-председател, не виждам кой съд би могъл да ги подмине. 

Двойката ще се бори за обществен натиск за свикване на Велико народно събрание, което да промени Конституцията така, че да се осъществи тази промяна. Всички парламентарно представени сили са обещавали в даден момент свикване на Велико народно събрание, припомни той. 


Скандалът „Яневагейт“ и кадровите назначения в съдебната система са носител на една и съща симптоматика – че ВСС докладва и се отчита на министър-председателя, убеден е юристът.

 http://bnr.bg/post/100740498/mincho-spasov-razdelenieto-na-vlastite-e-sgazeno-e-s-pojarnikarski-botushi 


Сподели: facebook logo svejo logo
ALDE    European Parliament ELDR