Пресцентър :: Новини

Проведе се заседание на Политическия съвет на НДСВ

Размер на шрифта: a |a |a|

Проведе се заседание на Политическия съвет на НДСВ
След преглед и анализ на резултатите на НДСВ в местните избори 2015 г., Политическият съвет на НДСВ на свое заседание изрази известен оптимизъм по повод на обобщената картина:
НДСВ се регистрира за участие в 102 общини, от тях 35 чисто партийно и в 78 общини в коалиции. В 12 общини не е последвала регистрация на кандидати за кметове и листи за общински съветници, така че реалното участие на НДСВ в местните избори 2015 г. е 90 общини. От тях в 25 общини се явяваме чисто партийно и в 78 общини в различни коалиции. Местните структури сами решаваха за начина си на участие в изборите. Преобладаващо коалициите са десно-центристки. В областите Перник, Разград, Търговище, Пловдив град, Кърджали и Монтана не участвахме в местните избори.
Бяха издигнати 50 кмета на общини, като в областни градове бяха само 6 /Благоевтрад, Варна, Враца, Добрич, Габрово, Силистра/, а партийните кандидадури бяха само 4: Красимир Станков в Добрич, Веселин Балтаджиев в Бяла /Русе/, Делка Алексиева в Мъглиж и Петя Геортиева в Харманли. За общински съветници бяха издигнати 1129 кандидата, от които чисто партийно бяха издигнати 176. Регистрираните кандидати за кметове на села бяха 254 и 6 за кметове на райони.
Резултатът от участието на НДСВ в местните избори е следния:
Избрани кметове на общини – 6:
община Хаджидимово – Людмил Терзиев от коалиция „Бъдеще за община Хаджидимово“ - ДПС и НДСВ,
община Борован - Десислава Тодорова от коалиция „Заедно за бъдещето на Борован“ - ДПС, “ЗС „Ал. Стамболийски”, НДСВ, Новото време, ПП„Никола Петков” Партия на българските жени
община Мизия – Виолин Крушовенски от коалиция „НДСВ-РБ“
община Хайредин - Тодор Тодоров от коалиция „Промяна и прогрес за община Хайредин“ - ДПС, АБВ, НДСВ, РБ, Обединена България, Партия на бълг. жени
община Пирдоп - Ангел Геров от коалиция „Пирдоп заслужава повече“ - БСП, ВМРО - БНД, НДСВ
община Челопеч – Алекси Кесяков – независим кандидат, подкрепен от НДСВ
Избрани кметове на населени места – 66, като най-много – 10 са избрани в община Свищов, 9 в община Добричка, 8 – в община Хаджидимово, по 3-ма в община Дългопол и община Троян, по 2-ма в община Борован, Златарица, Ново село, Габрово и Каварна и по 1 в общините: Белослав, Стражица, Грамада, Чупрене, Враца, Криводол, Брацигово, Родопи, Сопот, Девин, Горна Малина, Костинброд, Братя Даскалови. Чисто партийно е избран само кмета на с. Фурен - Красимир Истерков в община Криводол.
Избрани общински съветници – 163, от тях 10 в чисто партийни листи на НДСВ. Като кандидати на коалиции са избрани 153, като 53 са кандидати на коалиция на либералните партии НДСВ и ДПС. За чисто партийните листи за общински съветници на НДСВ са гласували 4981 избирателя, към тях можем да прибавим гласовете на още 4589 избирателя получени за наши съветници от коалиционни листи, но изцяло с участнието на НДСВ, с което ясно можем да отбележим 9597 гласа за НДСВ. При останалите 56 662 гласа получени за кандидатите за съветници в коалиците, в които участва НДСВ е трудно да се определи тежестта на партията. От чисто партийното ни участие най-силно е представянето ни в община Челопеч – 26, 83%, където сме първа политическа сила, следва община Бяла – 13,65% и община Мъглиж – с 13,51%. Това са и общините, в които имаме общински съветници. Най-много общински съветници са избрани в Свищов – 10, в Хаджидимово – 9, в Тервел – 8, Хайредин – 7, по 6 във Варна и Габрово. Всички те са в коалиционни листи.
Участието на НДСВ в София – НДСВ участва чисто партийно с 25 кандидата за общински съветници с водач на листата - Любка Качакова, кандидат за кмет на район Лозенец – Данко Калапиш и кандидат за кмет на с. Кривина – Мария Стефанова. За листата за общински съветници в София получихме 1597 гласа /0,43%/, за кандидата за кмет на район Лозенец – 217 гласа /1,23%/ и за кандидата за кмет на с Кривина – 24 гласа /4,17%/. НДСВ обжалва резултатите за общински съветници в София пред ВАС.
НДСВ нямаше възможността да финансира местните избори. Участието на кандидатите беше изцяло финансирано с тяхни средства.
Политическият съвет констатира, че отминалата кампания носи отпечатъка на множество манипулации, нарушения и отклонения от основните демократични и законови стандарти чрез купуване на гласове, натиск върху отделни кандидати, поправки и подмяна на протоколи на секционни избирателни комисии от страна на големите партии и упълномощи Станимир Илчев и Любка Качакова да участват на 12.11.2015 г. в среща на извънпарламентарната опозиция с посланниците на държави от Европейския съюз по този проблем.
Политическия съвет на НДСВ реши да бъдат продължени и разширени усилията за търсене на трайни политически партньорства от средата на демократични, национално отговорни и проевропейски сили.

Сподели: facebook logo svejo logo
ALDE    European Parliament ELDR