Пресцентър :: В медиите

В парка Врана бе представена фотоизложба „Погледни София”

Размер на шрифта: a |a |a|

В парка Врана бе представена фотоизложба „Погледни София”
Техни Величества Царица Маргарита и Цар Симеон II  присъстваха днес на откриването в парк Врана на изложбата „Погледни София”. В нея са представени  20 фотографии на красиви места и обекти в града – познати или съвсем непознати.  Градът е история и модерност, еклектичен и симпатичен, с характер и готов да бъде открит и преоткрит.  Неслучайно организаторите са избрали именно парк Врана за своето изложение – той е друго не много познато място, което повечето софиянци и туристи сега започват да опознават.

Изложбата беше открита от зам.-кмета по културата д-р Тодор Чобанов. „Изложбата е продължение на инициативата да направим града по-красив, да покажем красивите места и да видим красивите места”, каза той. Сред първите гости, които я разгледаха, бяха Цар Симеон ІІ и Царица Маргарита, които поискаха да се запознаят с авторите на снимките.

Авторите на снимките са любители.  Най-малкият сред тях е първокласничка. Много от фотографите са ученици. Към идеята се присъединяват клубовете на две софийски училища - 51 СОУ „Елисавета Багряна” и 25 ОУ „Д-р Петър Берон”. Както и софиянци, за които снимането е хоби. В изложбата беше включен и фотос, направен от незрящ представител на фондацията „Очи на четири лапи”, чийто екип също бе гост на откриването и пристигна с три от кучетата водачи, обучени да помагат на незрящи хора.

„Усещането за един град не е само през очите, но и във вибрациите, звуците, миризмите”, каза председателят на „Очи на четири лапи” Албена Алексиева. Незрящите хора са пълноценни участници в обществото ни, каза царят и пожела визиите за града на зрящи и незрящи да се доближават и припокриват. 

След като разгледаха фотоизложбата Техни Величества посетиха и разположените в помещенията на бившите конюшни на Двореца каляски от времето на Третото Българско Царство.

В разговор с присъстващите журналисти Негово Величество коментира решението на Софийския окръжен съд, с което "Царска Бистрица" е призната за държавна собственост с думите: "Излагаме се пред света, боли ме като българин. Чужденци, които чуят, че една държава, която връща нещо, после пак си го взима, ще си помислят, преди да инвестират у нас."

"Навремето правителството на Отечествения фронт с министър-председател Кимон Георгиев ни даде списъка с личните ни имоти. След това - през 1947 г., те се одържавяват, именно защото са лични", отбеляза още Царят..

По думите му през 1998 г. Конституционният съд определя, че имотите принадлежат на Царското семейство. "Когато дарихме 90 хектара от "Врана", никой тогава не каза - къде сте тръгнали, тези имоти не са ваши. Изведнъж, след като съм бил премиер, започват малки политически дребнави вендети."Всичко това е за домашна консумация, но лошото е пред света. За тези неща трябва всички да се замислят", каза още той.

Фотосите от „Погледни София” ще останат в парка през следващите четири седмици. В галерията на сайта скоро ще се появят и снимки от „Врана”, заснети от любителите, всички дошли на изложбата с фотоапарати.

 

Оригинален текст:http://www.kingsimeon.bg/news/show/id/555

 

Снимка: Велислав Николов


Сподели: facebook logo svejo logo
ALDE    European Parliament ELDR