Пресцентър :: Новини

Екзакта: Повечето избиратели не одобряват идеята за закриване на НДСВ

Размер на шрифта: a |a |a|

Екзакта: Повечето избиратели не одобряват идеята за закриване на НДСВ

47% от анкетираните в изследване за обществените нагласи към идеята за закриване на НДСВ не одобряват идеята. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от социологическата агенция Екзакта рисърч груп.

Изследването е проведено от Екзакта рисърч груп между 27 август-1 септември 2014 г. по квотна извадка сред 800 пълнолетни жители на столицата и градовете-областни центрове. Извадката включва и контролна група от настоящи и бивши избиратели на НДСВ.
Неодобряващите подобна идея са по-висок дял от одобряващите я (47% : 33%). В градовете извън столицата делът на неодобряващите закриването на НДСВ е по-висок от средния за страната и възлиза на 51%. Неодобрението към идеята за закриване на НДСВ е дял над средния сред жените, както и сред хората на възраст над 50 години.
Тествано беше и отношението към твърдения, че партията е изчерпана, че целите й са постигнати, че вече няма мотивация за работа, че България вече отдавна е член на ЕС и на НАТО и други подобни. 45% от интервюираните в страната са на мнение, че това са неприемливи аргументи. Според 31% от участвалите в изследването споменатите аргументи са състоятелни и е логично да се иска закриването на партията. Столичаните са по-силно критични към аргументите, с които се иска закриването на партия НДСВ, отколкото жителите на градовете-областни центрове.
Жените, най-младите (на възраст до 30 години), както и хората на възраст над 50 години по-често от останалите посочват, че аргументите на политиците от НДСВ, които искат закриване на партията, са неприемливи за тях.
Половината жители на градовете-областни центрове не одобряват публичните говорители по темата за закриване на НДСВ, които идват от редиците на тази партия. Неодобрението е по-силно изразено сред жителите на градовете-областни центрове. По-остро от останалите реагират и хората на възраст над 40 години. Дори хора, които иначе не са против идеята НДСВ да бъде закрита, са критично настроени към политиците от тази партия, които лансират публично идеята. Наричат ги „политици, които обикалят от една партия в друга да търсят нови покровители” и „хора, които се облагодетелстваха от царя и сега тихо се измъкват”.
Важен въпрос в настоящото изследване е „Кой има интерес от закриването на НДСВ?”. Около две-трети от интервюираните са на мнение, че идеята се лансира от политически фигури, свързвани с НДСВ, които вероятно имат политически планове извън НДСВ. Същият дял от респондентите са на мнение, че интерес от закриването на НДСВ имат противниците на царя.
Развръзката по съдебните дела за царските имоти поставя искащите закриване на НДСВ в доста деликатен контекст. Социално-демографският прочит на данните показва, че особено за по-възрастните хора, живеещи в големите градове на страната, закриването на НДСВ е поредното посегателство върху царя. От изследването става ясно още, че за да мислиш така, не е нужно да си монархист или симпатизант на НДСВ.
Сред допусканията за това кой има интерес от закриването на НДСВ хората назовават имена на партии от политическия център, както и имена на големите партии – БСП и ГЕРБ. На фона на острия политическия дебат у нас, допускането, че има партийни интереси от закриването на НДСВ определено изглежда „в реда на нещата”. #номер12

Оригинален текст: http://www.focus-news.net/news/2014/09/04/1961662/ekzakta-risarch-grup-47-ot-anketiranite-ne-odobryavat-ideyata-za-zakrivane-na-ndsv.html


Сподели: facebook logo svejo logo
ALDE    European Parliament ELDR