Пресцентър :: Новини

НДСВ се регистрира за изборите

Размер на шрифта: a |a |a|

19.08.2014

НДСВ се регистрира за изборите НДСВ се регистрира за изборите НДСВ се регистрира за изборите

Ето какво каза лидерът на партията д-р Антония Първанова пред медиите:

 

Тръгваме с очакванията тези избори да бъдат честни и прозрачни. Пожелахме на ЦИК дано този път да имаме спокойна и положителна изборна кампания.

За нас е важно в страната да се възцари справедливост, която да даде възможност след изборите да се сформира Констатиционен блок,  за който сме дали заявка, който да подготви свикването на Велико народно събрание,  промените в Конституцията и в Изборния кодекс с въвеждането на задължително и електронно гласуване, за да могат младите хора и в чужбина да гласуват,  да се извадят прокуратурата и следствието от съдебната система,  да се намали състава на Народното събрание  на 120 депутати.  Свикването на Велико народноно събрание е изключително наложително, защото една държава, чиито фундамент се клати и не е създаден на принципна основа ,  в момента , както виждаме, произвежда само проблеми.

На въпрос в каква кондиция  се намира НДСВ, след като някои фигури са напуснали, д-р Първанова отговори:

Поне стана ясно в НДСВ кой кой е, какви са му целите и намеренията, защо е бил в НДСВ. Би било много погрешно определени фигури да се отъждествяват със съществуването на НДСВ , т.е. НДСВ да е такова, че да отговаря на техните персонални амбиции и затова е било създадено. НДСВ е партия и ако някой не намира в себе си сили да продължи , когато е трудно, означава, че намеренията му да се включи в НДСВ е за да обслужи определени амбиции, но стана ясно кой, кой е.

За водените преговори с различни политически сили за коалиране д-р Първанова каза:

Водихме преговори с доста политически формации като за нас основното, което сложихме на масата беше създаването на Конституционен блок, който да подготви промените в Контитуцията и свикването на Велико народно събрание. С ДПС не сме водили преговори и нашите притеснения са, че трите големи политически формации - ГЕРБ, БСП и ДПС , така както влизаха в противопоставяне и блокираха работата едни другиму, както и работата на целия парламент, както и работата на правителството,  сега попадайки в следващото Народно събрание  не можем да очакваме по никакъв начин да имат друго поведение, освен, ако не потекат някакви съглашателства  и те да бъдат мотивирани от корпоративни интереси.
Второ- очевидно към момента социологията показва, че има възможност и други политически формации да влязат в парламента. Нашето виждане е, че неговият живот ще бъде кратък. Точно заради това НДСВ  разговаря с  политически партии и с неправителствени организации, които са готови да работят върху промените в Конституцията, а не непременно да се занимават с това кой с кого ще се коалира за разпределение на властта. Нашето мнение е, че през последната една година в България се говореше само за власт. И не се говореше за политики, не се говореше за хората. Според нас такъв Конституционен блок трябва да бъде създаден от политически формации, които са и в парламента , и извън парламента.  
В момента ситуацията е изключително трудна за по-малките партии. Има много изкривени механизми, чрез които те биват оставяни извън парламента. Един от тях е финансовият ресурс и повишената субсидия, която се дава на глас , защото вследствие на такова разпределение, големите партии стават все по-богати, а малките – не могат да представят своите позиции. Виждаме, че дори медиите разпределят в участия на две групи- тези, които ще влязат и тези, които няма да влязат. Това създаване на двойни стандарти пречи на демократичния процес всеки да си представи идеите. Друг елемент, който в България не се случва е да има дебати изобщо...Например, прави впечатление, че ГЕРБ не участва в дебати, а в същото време има претенции отново да управлява страната . Как ще управлява страната, по какви принципи, с какви политики, с какви предложения, кои ще бъдат партньорите – трябва да се влиза в дебати, за да могат хората да се ориентират , а не да се ориентират само по това кой какъв финансов ресурс е акумулирал, кой каква власт обещава, кой колко е силен, за да ни последват службогонците. Голям проблем в България е и купеният корпоративен вот.

 

Снимки: Велислав Николов


Сподели: facebook logo svejo logo
ALDE    European Parliament ELDR