Пресцентър :: В медиите

В града, хора останаха без домове и разчитат единствено на държавата

Размер на шрифта: a |a |a|

Виолин Крушовенски, кмет на град Мизия, в интервю за Радио „Фокус” – Видин

В града, хора останаха без домове и разчитат единствено на държавата

Кметът на Мизия Виолин Крушовенски: В града, хора останаха без домове и разчитат единствено на държавата

7 Август 2014 | 09:37 | Радио „Фокус”-Видин
Снимка: Министерство на отбраната

 

Виолин Крушовенски, кмет на град Мизия, в интервю за Радио „Фокус” – Видин

Фокус: Каква е обстановката в Мизия, има ли нещо, което да е по-различно от последните дни?
Виолин Крушовенски: Обстановката значително се подобрява, защото реката се прибра в коритото си. Но водата продължава да стои като висок воден стълб в крайните квартали. Офанзивно изпомпваме с каквато техника имат военните и пожарната. Опиваме се да отводним кварталите, но това няма да стане много бързо, защото количеството вода, което се изляза в Мизия е огромно. Тук се задава въпроса, от къде идва това количество вода, че не може да се оттегли толкова бързо. Водата тече и държи голям воден стълб. Това само по себе си показва, че наистина към Мизия е дошла много вода. Нашето единствено рационално и естествено обяснение е, че много вода е влязла в Мизия през с. Крушовица и с. Липница, които са първите села на територията на община Мизия. Ние сме най-ниската точка на област Враца. Тук е водосборът на всички реки. Всички малки притоци на р. Скът, които отиват към нея я правят пълноводна.
Фокус:Дъждът може ли да направи пълноводна река Скът?
Виолин Крушовенски: Естествено и дъждът може да я направи пълноводна, но това не мога да го обясня на моите съграждани, че единствено и само дъждът е причина за това наводнение. Тъй като ние, притеснени в деня на събитието, проверихме как стоят нещата и видяхме един голям водосбор в земеделската земя на с. Липница, което е преди община Мизия. Този водосбор го приемаме, че е от всички каскадно свързани язовири от дясната страна на реката. Това са Ботевския язовир и има една преливна река – Бързина. Тази преливна река беше като езеро, идваше с огромна сила. Това показва че голямо количество река идва от най-долно разположения язовир, а това е язовир Ботево. Тази огромна вода от многото язовири, които са каскадно свързани, заливаше землището. От друга страна идват самата река Скът, която влачи води от дъждове и вероятно пот прелели язовири и понеже сме най-ниската равнинна точка, водата идва в Мизия. Идва с голям дебит, започва да пълни кварталите, да прелива през дигите и се създава ситуация, в която много бързо се наля в имотите.
Фокус: Какви решения взехте в този момент?
Виолин Крушовенски: Това ни накара да взимаме много тежки и отговорни решения, извън границите на град Мизия, там, където вече няма население, няма никакви жилищни постройки, ние взимаме решение колкото и да не е прагматично, да разрушим дигата на реката, така че да може реката да се оттече и да не залива града. По някакъв начин ние търсим един естествен оток на водата. Знаем, че ако водата се изтече по-бързо няма да влезе в дворовете и да разруши всичко. В резултат на това мое желание и по настояване на моите съграждани, аз се обадих на министъра на земеделието – проф. Греков, който трябваше да даде разрешение, защото дигите, извън очертаниоята на града са държавна собстеност и аз нямам права да я разрупавам. Като кмет, знам къде е държавността, не съм престъпник и няма да правя никакви престъпни действия. Разбрахме, че има много земеделски собственици в тази равнинна част, попитахме ги дали ще бъдат съгласни да се разруши, дали биха жертвали тази земеделска продукция в името на града и никой не се поколеба. Понеже решението на министър Греков се забави, аз си позволих да напиша до Пламен Орешарски и проф. Димитър Греков едно такова официално писмо, което пуснах по факс и не получих бърз отговор. В резултат на това нещо, нервите ни се опънаха и собственоръчно разрушиха дигата, за да отпушат водата. Такъв е бил ефектът. Видя се видимо ефект на подобряване на ситуацията, водният стълб падна, много бързо се наляха 4000 декара реколта, но хората тържествуваха, защото си мислеха, че това е спасението. Спасението може и да е това, но в крайна сметка не доведе до особено добър резултат, виждайки, че водата продължава да тече в Мизия и това само по себе си определи, че водосборът на тази река и тази огромна приливна вълна се дължи на други обстоятелства. Аз нямам компетенцията да знам кой язовир къде се намира, защото на територията на Мизия няма нито един язовир. Ясно е, че тази вода идва от преливащите язовири, които не са контролирани. Естествено е на всеки един язовир, дали е общински или държавен, нивото му да се контролира. От общия си опит знам, че един съд за вода се държи пълен на 2/3, т.е остава се една възможност като буфер, за да поеме други дъждовни води, а за тези язовири се знае, че са каскадно свързани и както първият трябва да е с такъв резерв, така и всички други трябва да имат такъв резерв. За да дойде тази вода от последния язовир, значи много вода е дошла от всеки следващ нагоре и тази каскада е довела една вълна. Не отричаме дъжда, който е валял в деня на наводнението, но все пак обяснението е, че тази вода, която заля Мизия не е само от дъждове и няма как да обясня на моите съграждани, че това е вода, която е предизвикана от дъжд, а дъжд много пъти е валяло и никога не ни е заливало така. Видяхме и плуващи огромни риби, които няма как да дойдат от реката ни, защото нямаме такива риби. Всичко това няма как да стане, ако не са прелели язовири, ако не са скъсани диги или полуразрушени преливници и това е смисъла на нещата.
Фокус: Какво трябва да се направи сега?
Виолин Крушовенски: С техническа експертиза трябва да се изясни, дали е имало такива неща, защото без техническа експертиза ние нямаме време да се занимаваме да обикаляме цялата област. Осъзнавайки тежестта на проблема, решихме да направим превенция на населението. Моят заместник пусна заповед, с която заповед той уведомява населението, че се очаква приливна вълна и че при тази приливна вълна има готовност за евакуация. Той си е направил труда да направи 500 копия на тази заповед и да ги даде на куриери, които лично са ги давали на хората. Тази хартия са я прочели, но не знам колко сериозно са се отнесли към нея, защото все пак е заповед на кмета. Направили сме си труда тя да достигне до всеки един гражданин. Това е заповед номер едно от 1 август 2014 година. На 1 август започва и нашият селищен празник, но ние го прекратихме, защото хората са под напрежение, явно е, че има вълна. Не можем да си позволим да правим каквито и да е мероприятия. Отложихме всички такива, издадохме заповед за прекратяване и нито едно от тях не се осъществи, за да може хората да имат време да си помислят, да се подготвят. Така или иначе, тази евакуация е направена донякъде успешно, донякъде хората не са вярвали, защото и друг път са залъгвани, че това ще се случи и се стигна до този тягостен момент, в който градът се заля от незапомнени времена и се стигна до една много сериозна трагедия, която заля имоти, взе две жертви, разруши инфраструктурата и остави хората без поминък и без домове. Това е много сериозно събитие, което няма да бъде забравено години наред. Каквото и да се беше случило, по-лошо от това не можеше да се случи.
Фокус: Какви мерки се предприемат сега за хората в Мизия?
Виолин Крушовенски: В момента ние правим всички необходими мероприятия - да отстраним щетите, да нахраним хората, да ги облечем, да ги стоплим с дума и с одеяло . Това го прави много успешно Българският червеният кръст, за което аз искам специално да им благодаря. Те са логистирани в целия град. Създали са всички необходими неща, за да помогнат на хората. Неуморно, денонощно са тук, постоянно се сменят екипите. Очаквам всички институции да си свършат работата - да обяснят на хората, защото ще бъде трудно в този град да обяснявам, че това е само от дъжда. Как да им обясня това, и че едва ли не рибите са падали отгоре, защото тези големи риби определено няма как да влязат в нашата река, освен от язовирите. Отново искам да подчертая, че някак си хората останаха недоволни, колкото и да ги успокояваме, колкото и да се грижим и ние, и Българският червеният кръст за тях и да полагаме максимални грижи, разочарованието за истината остава голямо и горчиво. Аз очаквам новото правителство да даде необходимата вяра на хората, не само да направи обследване, разясняване на случая, а и да даде подкрепа за нас, защото имаме наводнени две училища – едно основно, едно средно- средищно училище, което е със социален характер. Би трябвало да има някакви компенсации. Падналите разрушени къщи и имоти няма как да се изградят за един ден. Влизаме в един есенно-зимен период. Знам, че повечето хора не са застраховали къщите си. Бих попитал дали, обаче, язовирите, които така или иначе, са прелели са застраховани? Има ли застраховка, няма ли, кой носи тежестта за това да има риба, пък, да не се грижиш за нея, защото, все пак, държавата трябва да ги компенсира. Аз съм убеден, че новото правителство ще го направи, дали то ще е временното или следващото, се надяваме да излезе една положителна тенденция, хората да се успокоят, да разберат, че има държава, която ще изясни нещата и ще им помогне. Пак казвам, есенно- зимният период, семействата, които останаха без домове. Вероятно училищата, които няма как нормално да се справят с началото на учебната година, въпреки че ние ще положим максимални усилия да не се случи това, ще доведе до много тежка драма в бъдеще време. Но държавата е за това – да помогне, да даде целия си ресурс, така че да оцелее Мизия. Най-малкото смятам, че дъждът удави Мизия и няма никакво обяснение този потоп да е от един дъжд. Аз си мисля, че рано или късно ще стане ясно, защото, може би, много хора сега, разбирайки истината ще отидат да видят язовирите си, ще кажат факти, обстоятелства и бих се изразил така - да не плащаме човешки животи с риба и безхаберие.
Анна ЛОЗАНОВА

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Информационна агенция "Фокус" е задължително!
Всички мнения, оценки и твърдения, изказани в интервютата отразяват лични виждания и „Фокус” не носи отговорност за тях


Сподели: facebook logo svejo logo
ALDE    European Parliament ELDR