Пресцентър :: В медиите

Забранената история. Даренията на Царската фамилия-Ефория "ЗОГРАФ"

Размер на шрифта: a |a |a|

Цветелина Узунова

Забранената история. Даренията на Царската фамилия-Ефория "ЗОГРАФ"
Дарителската  дейност на царската фамилия е била насочена не само към обществени организации, сиропиталища, училища, но и в подкрепа на много храмове и манастири в цялата страна –както в големите градове, така и в малки населени места. Специално място в благотворителността на българските царе Фердинанд и Борис ІІІ заема подпомагането на манастира „Св.Георги Зограф” в Атон. Заедно с тях ктитори са били и   държавници, богати търговци- родолюбци, множество майстори дърворезбари, златари и зографи.

С годините манастирът  се превръща  съкровищница на родовата памет на българската нация. На това място се пазят десетки хиляди тома българска книжнина, ръкописи, исторически книги, образци на българската иконописна школа, изработени със златен и сребърен филигранен обков, стенописи, както и златна и сребърна църковна утвар. В манастира „Св.Георги Зограф” се пази и най-голямата наша реликва – черновата на „История славянобългарска” на Паисий Хилендарски. Именно в Света гора през 1762г. монахът Паисий завършва Историята. До средата на 19 в. манастирът е обитаван освен от български монаси и от сръбски и не малко гръцки, но постепенно обителта става изключително българска. До днес в него живеят български монаси. Зографският манастир е един от най-големите манастири в Света гора на полуостров Атон и единственият  български манастир там.

През 1926 година цар Борис III основава с указ Ефория „Зограф“ и дарява богато монашеското братство със земи и сгради. Според архивите, цар Борис ІІІ е посещавал манастира в периода 1941-1943г. В едно свое интервю Цар Симеон ІІ си спомня, че в детството му, във „Врана”, от монасите в света хора са идвали пратки орехи - като благодарност за царската помощ и подкрепа.

В Държавния архив са запазени писма-преписки между канцеларията на Негово Величество и Зографския манастир. На 30 декември 1925г. съветникът на Царя Павел Груев подписва следното писмо до игумена на манастира архимандрит Софроний: „ Ваше Високопреподобие, Свети Съборни старци и цялото братство, Н.В. Царят прие с радост приветствието Ви, както и Вашия скъп дар „Св. Кръст”, приготвен преди толкова години, и ме натовари от негово име да изкажа Височайшата негова благодарност за дълбоката памет и преданост, която вие така видимо проявихте км него. Царят ме натовари още да ви замоля да молитствувате винаги пред Светаго Великомученика Георгия за България, за целия Български народ и за Него. Нека всевишният Бог бди над Зографската хилядолетна българска светиня, която, както в миналото, в бъдеще да играе своята историческа роля.” Писмото е придружено от сумата от 50 000лв., които Царят изпраща на монасите чрез Българската Царска Легия в Атина. В архивните документи е запазена и разписката, с дата 15 януари 1926г., с която архимандрит Софроний удостоверява, че е получил сумата.

Цар Борис изпраща редовно парични средства, за да подпомага живота в светата обител. Но не само това. Негов дар е и иконостас, обкован с 50 кг сребро.

Силната връзка между Царя и монасите,  тяхната обич към него и семейството личи и от следното писмо с дата 29 декември 1930г. по повод получени в манастира коледни подаръци от Цар Борис ІІІ: „ По случай новата година поднасяме на Ваше Величество най-искрени честитки, с пожелания, щото тя да донесе благоденствие и напредък на целия български народ. Тук отправяме горещи молитви към Всевишния, щото да бъдем ощастливени с престолонаследник. Щастливи се считаме да пожелаем, щото в едно близко бъдеще нашата Св.Обител да бъде удостоена с голямата чест да приеме Ваше Величество под своите вековни свещени арки, както е приемала в древното минало Цар Иван Асен.” Подписът вече е на архимандрит Владимир.

Монасите молят Цар Борис да им изпрати негов портрет и, разбира се, желанието им е изпълнено. В благодарствено писмо архимандрит Владимир Зографски пише: „ Получих нареждане от страна на Манастира да изкажа сърдечната благодарност на цялото братство към Ваше Величество за Височайшето внимание към тая Българска светиня, която едничка е останала да блещука на бреговете на Бяло море, към което са били и ще бъдат обърнати очите за винаги на Българското племе”.

В днешно време, зографските монаси посрещат със същото уважение и вълнение цар Симеон ІІ. Негов детски портрет стои и досега във фоайето на манастира. Той е посещавал Светата обител през 1998г. и като министър-председател през 2002г. Преди това, през 1974г., е пътувал до Света гора, но от другата страна на полуострова, откъм манастира „Св. Атанасий”. При последното си посещение Негово Величество дари на манастира икона на „Св.Георги”.                                                           

Материалът е публикуван в сп. Business Woman

Сподели: facebook logo svejo logo
ALDE    European Parliament ELDR