Пресцентър :: В медиите

Антония Първанова:Искаме да направим голям политически център

Размер на шрифта: a |a |a|

Антония Първанова:Искаме да направим голям политически център

- Г-жо Първанова, освен че сте лидер на НДСВ, с какво ще се занимавате сега, след като изтече мандата ви на евродепутат?

- С подготовка на партията за предсрочните парламентарни избори. Структурите по места проявиха много голям ентусиазъм и подкрепа към предложенията за модернизиране на НДСВ, за реформиране на партията и към идеята да дадем заявката за разумно управление на страната.

- Да, но някои ваши съпартийци смятат, че НДСВ трябва да се разпусне и закрие, тъй като е изчерпала ролята и функциите си. Вие очевидно не сте съгласна с това?

- Не само аз не съм съгласна. Цялата партия не е съгласна. Тази екзотична идея за разпускане на НДСВ съществува от 2009 г. Очевидно е имало хора, които са гледали на създаването на партията като на проект, в който са виждали своите шансове и са искали да го използват за реализиране на своите амбиции. И сега вече не ги устройва, защото не им дава нищо и затова трябва да го закриват. Това е била и мотивацията им да не работят за НДСВ. Даже на последния Политически съвет колегата Соломон Паси явно заяви, че той не е работил за кампанията по време на евроизборите.

- Вероятно и за г-жа Меглена Кунева НДСВ е било ракета носител. Виждаме сега, че тя е в Реформаторския блок със своя партия.

- Искам да кажа три неща. Първо, свърши ролята на НДСВ като Дядо Коледа, който раздава подаръци на капризни, амбициозни личности. И втората роля, която свърши – това е времето на мрънкането и витиеватите позиции. И третото нещо, което свърши – това е времето на отстраняване на структурите от вземането на решенията и непрозрачността при вземането на решения.

- Вчера от Реформаторския блок казаха, че предстои разширяването му и че има много молби, подадени от партии, които ще се разглеждат. НДСВ ще кандидатства ли за включване в Реформаторския блок?

- Първо да видим каква е платформата на Реформаторския блок, защото от момента на създаването им до сега от тях не излиза информация нито за платформа, нито за програма – да, казват, че са десни, но това не е точно. По-скоро излизат информации кой какъв да бъде и за някакви вътрешни амбиции кой е по-по-най. Моите лични впечатления са, че всички тези политически субекти имат за лидери ренегати и това е доста притеснително. Нямат идеология. Но когато става въпрос вече за национални избори, трябва много точно да се каже в кои сектори какви намерения имат. Ние в НДСВ имаме такава платформа и сме я обявили като обща платформа за промяна на управлението в страната. Казва се НЕОС - Национално единство за обществена справедливост, с  много ясни точки в нея какво трябва да се направи и няма нито един български гражданин, който да каже, че трябва тези неща да се свършат по друг начин, а не по този, който предлагаме. Интелектуалната собственост, както се казва,  в тази платформа не е наша, тя отразява исканията и желанията на българските граждани. Другото, което видяхме, е какво направи Реформаторският блок на евроизборите с водач на листата, с който уж всички се съгласиха, а след това направиха друга преференциална кампания. Това са притеснителни неща. Така че, ако ние ще се присъединяваме, трябва да знаем към какво. Към една сбирщина от партии, които се опитват да вземат надмощие една над друга, или ще се обединяваме около управленска програма и платформа, която ще е ориентирана към гражданите, а не към амбициите на политиците. Мен лично и НДСВ ни интересуват политики, които са ориентирани към гражданите и затова сме направил тази платформа НЕОС.

- А ще продължите ли сътрудничеството и коалицията с формацията на Илияна Раева „Обединена България”?

- Ние продължаваме разговорите и с други политически субекти. Ако Илияна Раева има желанието да продължи развитието на платформата, която започнахме, разбира се, е добре дошла, но я разширяваме доста мащабно. Вратата винаги е отворена, защото искаме да направим нещо, което до сега не е правено в България – формирането на голям политически  център, който да е ориентиран в център-дясно и който да е с различни фракции, представени от различни партии като например компетенции в областта на земеделието, в екологията, във високите технологии, предприемачите, социалната политика. За нас това е важно – политическите субекти, които участват в този формат, в тази заявка за управление в центъра да могат да допринесат за развитието на управленските политики във всеки един от тези сектори. Защото видяхме как управлява лявото, видяхме как управлява и дясното. Крайно време е центърът на управлява. Единственото спокойно време в България беше, когато центърът управляваше. И още нещо да кажа – крайно време е България да се управлява от доказани специалисти, а не от претенциозни политици.

Автор: Елизабет Дафинова

Оригинален текст: http://www.bpost.bg/article/28419

 


Сподели: facebook logo svejo logo
ALDE    European Parliament ELDR