Пресцентър :: Мониторинг на медиите

Мониторинг на медиите - 28 май, 2014 г.

Размер на шрифта: a |a |a|

Мониторинг на медиите - 28 май, 2014 г.

В. 24 часа – стр. 2-3

450 лв. минимална заплата и още 300 млн. лв. за общините оферира кабинетът

 

Премиерът Пламен Орешарски заедно с вицето си Даниела Бобева вече работят над кратка ударна програма на правителството, с която то да излезе до края на месеца.

Промените, за които преди изборите заговори единствено Лютви Местан в интервю за "24 часа", стават още по-спешни след резултатите от евровота тази неделя. Още в изборната нощ тяхната неизбежност потвърдиха вече и двамата лидери на управляващите партии.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4106640

 

Президентът повдига утре темата предсрочни избори

 

Президентът Росен Плевнелиев ще повдигне утре темата за евентуалната необходимост от предсрочни избори. Това съобщиха вчера източници на "24 часа" от "Дондуков" 2.

В понеделник той се е чул с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който призова за оставка на Орешарски и за назначаване на служебно правителство, което да подготвя предсрочни избори. Поздравил го е с победата на ГЕРБ на вота.

В същото време държавният глава не избърза с реакция по темата вчера. Причината - за да не изпреварва нито окончателните резултати, които ЦИК ще оповести днес, нито парламентарните дебати по вота на недоверие към правителството, също днес. Но в същото време президентът Плевнелиев държал да реагира за поуките от европейските избори още в рамките на тази седмица и щял да го направи най-вероятно утре. Дали ще призове към консултации партийните лидери, или под друга форма, още не е ясно.

"Вие доказахте, че българите могат да бъдат заедно и да работят в екип и в най-тежките условия", заяви многозначително президентът Плевнелиев вчера, след като връчи почетния си знак на участниците в родните експедиции до Еверест от 1984 и от 2004 г.

 

В. 24 часа – стр. 4

Борисов: Ще седна с ДПС и с Бареков ако нямам мнозинство

 

При предсрочни избори ГЕРБ ще има 121 депутати, защото тогава ще се прояви толкова тежък наказателен вот, че резултатите въобще няма да бъдат тези от евроизборите.

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред Нова тв.

"При предсрочни избори резултатите ще бъдат много по-високи и за нас, и за реформаторите, и за АБВ", категоричен бе той. Работим за мнозинство", увери Борисов.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4106217

 

Реформаторите връщат на Кунева парите за кампанията

 

Меглена Кунева, която е финансирала половината кампания на Реформаторския блок, да получи обратно парите си, след като не е влязла в Европарламента. Такъв въпрос уреждали след неделя в десния съюз, казали запознати пред 24 часа. Останалата половина от разходите била поделена от ДСБ и СДС. От блока обаче категорично отказаха да обсъждат темата, защото е вътрешна.

 

 

 

 

 

В. 24 часа – стр. 11-14

Томислав Дончев: Има вариант за още пари от Европа

 

- Адмирираме и създадената младежка гаранция. Не на последно място - необходима е стратегия за привличане (но преди това създаване и задържане!) на качествен човешки ресурс.

-Още пари по еврофондовете. Бюджетът от еврофондовете за България в новия програмен период вече е договорен и аз лично, заедно с премиера Борисов, участвах в преговорите за размера средства, които страната да ползва до 2020 г.

Единственият ресурс, по който може да се водят преговори за допълнително финансиране, са средствата по Инструмента за свързана Европа (Connecting Europe Facility) и хоризонталните инструменти на ниво Европейска комисия. Новият програмен период започна и за България е важно да впрегне всички усилия, за да отстоява националния интерес и най-скоро да започне изпълнението на проекти с европейско финансиране от новата финансова рамка.В противен случай рискуваме цялата 2014 г., която вече е в средата си, да бъде нулева и България отново да не може да се възползва максимално от европейската солидарност.

-Енергетика. Подкрепяме идеята и стремежа за създаване на общ енергиен съюз в Европа - този проект изисква преди всичко обща европейска политика и единомислие по основните въпроси в сферата на енергетиката. Принципното съгласие и заявката за активно участие в този дебат са сред основните дейности, с които ще го подпомогнем.

-Земеделие. Финансовата рамка за България за 2014 - 2020 г. предвижда повече средства за директни плащания към земеделските производители. Смятам това като наш сериозен успех, тъй като лично участвах в преговорите за бюджета за България през февруари 2012 г. Евродепутатите от ГЕРБ имат сериозни постижения в областта на земеделието и животновъдството и вярвам, че те са основа за успешна работа.

-Здравеопазване. Проблемите са много, но сред основните бих дефинирал стимулирането на българските лекари и медицински сестри да остават в България. Този въпрос е обвързан пряко с условията на труд и възможностите за реализация.

Бежанци. Политиката на ЕС по отношение на бежанците се нуждае от промени, съобразени с реалната ситуация и предизвикателствата пред страните членки, които са външна граница на съюза. Необходима е усилена работа и дебат по този въпрос.

-Отбрана. ЕС и членството в НАТО са гарант за сигурността в България. Страната изпълнява своите ангажименти в тази връзка и основен фокус на българските представители в ЕП, както и на мен, е отстояването на националния интерес в контекста на общата европейска политика за отбраната.

Събитията в Украйна са повод да се замислим дали не е нужна обща отбранителна политика.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4106535

 

в. 24 часа – стр. 11-12

Новият Европарламент – труден за България

 

След изборите е преди изборите. В целия ЕС гражданите използваха вота за ЕП като вътрешнополитически червен картон. Те дадоха на правителствата си ясен сигнал какво мислят за политиката им. В повечето държави хората са недоволни от провала на правителствата си да се справят с кризата. И това се отрази на гласуването. Класическите партии загубиха. Евроскептичните, крайните и популистките спечелиха. Изводите от тези избори са няколко.

1.       На Европа й предстоят 5 трудни години

2.       Парламентът е твърде десен

3.       Няма визия за бъдещето на Европа

4.       Промяна в договорите неминуемо ще има

5.       За България тази констелация е изключително неизгодна

6.       Какви ще се отношенията на ЕС със света

7.       Положителната страна на популистите

 

В. 24 часа – стр. 13

Александър Симов: БСП подцени преференциалното гласуване, трябваше да се обясни

 

-          Ако цената на това управление е много висока, защо да я плащаме?

-          Орешарски трябва да направи Стойнев вицепремиер

-          При много други ситуации съм искал оставката на Станишев, но сега е криза и това не е добър ход

-          АБВ е просто досадна подробност

 

 

В. Монитор – стр. 2-3

Пренаписват плана “Орешарски”

 

Нова програма за управлението на правителството на Пламен Орешарски ще бъде изработена в най-кратък срок. За това настояват от двете централи на партиите, подкрепящи кабинета – БСП и ДПС. Точно година след избирането на Орешарски за премиер управляващите искат да изградят ясна посока на работа на министрите. Планът ще бъде с едногодишен хоризонт

- до май 2015 г., и ще съдържа по-ясни приоритети, чието изпълнение да бъде видно за гражданите. С ясната перспектива и ангажименти двете партии се надяват да дадат глътка въздух на правителството след евровота и очакваните атаки на опозицията.

http://www.monitor.bg/article?id=430155

 

Италия ни удря рамо за Шенген наесен

 

Въпросът за Шенген ще бъде поставен пред Матео Ренци днес. Министър-председателят  при папа Франциск.

Италия ще подкрепи напълно желанието ни да станем част от Шенгенското пространство през есента. Очаква се темата да бъде обсъдена днес по време на срещата между премиерите Пламен Орешарски и Матео Ренци. Двамата ще разговарят по широк кръг въпроси. Отношенията между Италия и България се развиват възходящо през последните години. Стремежът на правителството обаче е да се засили не само икономическото сътрудничество и съвместните участия в различните формати, а и да се координират политиките на двете страни, особено в рамките на ЕС след приключилите евроизбори. В аванс от МС обявиха, че са налице много общи позиции между България и Италия – както по отношение на разширяването на ЕС, така и за конфликта между Украйна и Русия. Очаква се още двамата премиери да обсъдят трансадриатическия газопровод и проекта „Южен поток”, съвместната работа по Коридор 8, политиката на ЕС по отношение на миграцията. По време на визитата си в Рим премиерът ще посети и Ватикана, където ще се срещне с папа Франциск.

Междувременно Евро-комисията потвърди пълната си подкрепа за приемането на България и Румъния в Шенген. Това се посочва в доклада на ЕК за състоянието на Шенгенското пространство за последната половин година, огласен снощи в Брюксел.

 

Обещахме на Барозу: Ще изпълним препоръките на ЕК за енергийните проекти

 

Жозе Барозу обеща на Пламен Орешарски ЕК да ни помогне с експерти при усвояването на еврофондовете. Премиерът Пламен Орешарски и председателят на Европейската комисия Жозе Барозу са обсъдили вчера темата за енергийната сигурност на държавите от Югоизточна Европа. Двамата са разговаряли и за проекта "Южен поток". Това съобщи премиерът след срещата си с Барозу в  Брюксел. ЕК има забележки по подготвяните промени в българския закон за енергетиката, добави той. Орешарски е уверил Барозу, че нашата страна очаква коментарите на Еврокомисията, за да бъдат отразени преди гласуването на закона на второ четене в Народното събрание. Готови сме каквито коментари получим от ЕК, своевременно да бъдат отразени, за да има пълно съответствие на  националното законодателство с европейското, заяви Орешарски. Сигурно ще има бележки и за начина, по който е извършена процедурата за избор на изпълнители, добави той.Барозу е подчертал необходимостта от пълно съответствие на проекта с третия енергиен пакет на ЕС. Уверих го, че след като българското законодателство е изцяло хармонизирано, проектът трябва да се подчинява на българското законодателство, тоест на европейското законодателство, каза Орешарски.

Двамата събеседници са обсъдили изграждането на междусистемните връзки към газопроводите на съседни страни и  необходимостта от по-голямо европейско финансиране, защото това не са търговски, а стратегически проекти. Барозу и Орешарски са разговаряли и за европейските фондове. Обещана ми беше експертна подкрепа както в областта на енергетиката, така и по усвояването на фондовете.

 

В. Монитор – стр. 4

Искат падане на партийните субсидии

 

Политическа партия „Република БГ” внесе в Народното събрание над 372 000 подписа за свикването на референдум за отпадането на партийните субсидии, съобщиха от партията. Младежи от партията с маски на жокери разиграха сценка с раздаването на партийни субсидии пред НС. „Очаквам парламентът да разкрие маската си и да подложи въпроса на обсъждане”, заяви зам.-председателят на „Република БГ” Найден Кирилов при внасянето на папките. По думите му събраните подписи представляват доста хора и техният глас трябва да бъде чут. Те са против партийни субсидии, които представляват около 40 млн. лева годишно. Средствата се разпределят между партиите и идват от българските данъкоплатци.

 

Висящият мандат отиде при ДПС

 

Висящият 17-и мандат, който след евровота в неделя се луташе между три формации, категорично отива при ДПС. Това заяви пред „Монитор” математикът и експерт в изборното законодателство проф. Михаил Константинов на база обявените от ЦИК резултати при вече 100% обработени протоколи. От тях става ясно, че ГЕРБ получава 30,40%, БСП - 18,94%, ДПС - 17,26%, „България без цензура” - 10,66%, и Реформаторският блок – 6,45 на сто, от пусналите бюлетина избиратели. При това разпределение на гласовете партията, оглавявана от Лютви Местан, печели най-голям остатък, който й гарантира четвъртото място в Брюксел ДПС се преборва за него с разлика от около 15 000-20 000 гласа, които вторият претендент – Реформаторският блок, няма откъде да си докара нито с гласовете от чужбина, нито при евентуални леки промени при вторичното окончателно преброяване на вота. Третият състезател в надпреварата за 17-ия мандат ГЕРБ остава съвсем назад. Така в крайна сметка окончателното разпределение на местата за България в Европейския парламент е 6:4:4:2:1 съответно за ГЕРБ, социалистите, ДПС, „България без цензура” и Реформаторския блок.

http://www.monitor.bg/article?id=430161

 

Бойко Борисов: Можех да стана президент

 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се похвали, че стига да е искал, щял да стане президент. И на предишните президентски избори да се бях кандидатирал, щях да ги спечеля, каза Борисов пред Нова ТВ. Винаги съм бил на най-тежките постове - главен секретар, премиер... Със сигурност по-лесно е да си президент. Вчера последно се чух с Росен Плевнелиев. Подкрепям го, заяви той. От думите му стана ясно, че в плановете му не влиза заемане на поста на „Дондуков” 2, а връщане на ГЕРБ на власт. При предсрочни избори съм сигурен, че ГЕРБ ще има 121 депутати. Ако не - вариант Б е както ни подредят хората”, посочи Борисов. Визирайки победата на ГЕРБ на вота в неделя, той отново настоя за оставка на кабинета, който нямал право да управлява.

 

НИКОЛАЙ БАРЕКОВ: Първанов и Кунева са аут от политиката

 

Георги Първанов и Меглена Кунева приключиха с политиката. Такава констатация направи лидерът на ББЦ Николай Бареков, визирайки провала на АБВ на евроизборите и преференциалния вот за Реформаторския блок, с който бившата еврокомисарка беше изтикана от първото място в листатата от Светослав Малинов. Бареков нареди сред ветераните в политиката и лидерът на „Атака” Волен Сидеров, след като партията му не можа да събере дори 3% от гласовете. Според лидера на ББЦ за тримата всичко е приключило. „Трима политици на прехода си заминаха след тези избори. Първанов, Кунева и Сидеров приключиха с политиката. Нека да направят опит да не паразитират и зацапват и без това замърсената политическа среда с присъствието си”, апелира Бареков.

 

В. Новинар – стр. 2

ЦИК казва в сряда за изненадите с преференциите

 

В сряда ще стане ясно дали има изненади с преференциите и дали се е стигнало до разместване на кандидатите. Вече стана ясно, че вторият в листата на Реформаторския блок - Светослав Малинов, е изместил водача на коалицията Меглена Кунева. С колко гласа обаче, предстои да се уточни. Изненада при преференциалния вот най-вероятно ще има и при Коалиция за България. Фигуриращият под номер 15 в листата на социалистите - Момчил Неков, е събрал голям брой гласове, които могат да го „изпратят” в Брюксел. Водачът на червените Сергей Станишев обяви, че няма да бъде евродепутат, като неговото място в Европарламента ще бъде заето от Достена Лаверн. Във връзка с твърденията около разместване на листите, от БСП изпратиха във вторник опровержение, че Момчил Неков е събрал 34 хил. гласа. От левицата предоставиха справката от ЦИК за преференциите за младия социалист по градове.

 

В. Преса – стр. 2-3

За една година управление - Кабинетът „Орешарски“ задлъжня с 1,5 млрд.лева

 

Кой харчи неразумно и кой управлява хазната последователно, с мисъл за бъдещето? Ако разчитаме на политическите изказвания по въпроса, може да се изгубим в интерпретации. При встъпването си в длъжност в края на май 2013 г. премиерът Пламен Орешарски твърдеше, че през мандата си ГЕРБ е похарчил 8 милиарда лева. Бойко Борисов обаче не остана длъжен на властта. Ден след евроизборите той дръпна чертата - управляващите са задлъжнели със 7 млрд. лв. Затова „Преса“ реши да провери кой е крив и кой прав в „замерянето“ с милиарди.

Кабинетът на Орешарски трупа дългове. Това е факт. Те обаче (поне за момента) не са на стойност 7 милиарда лева. Горе-долу толкова ще станат до края на годината, тъй като ни чака нова емисия облигации за 3 млрд. лв. на външните пазари. Малко повече от половината от тези пари ще отидат за плащане на заема, известен като „Милен Велчев“, в началото на 2015 г. Така че Бойко Борисов може да излезе прав. Ако не смята колко стари дългове е покрил Орешарски.

http://pressadaily.bg/publication/44288-%D0%9A%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82-%E2%80%9E%D0%9E%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%E2%80%9C-%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D0%BB%D1%8A%D0%B6%D0%BD%D1%8F-%D1%81-15-%D0%BC%D0%BB%D1%80%D0%B4.%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B0

 

 

 

в. Преса – стр. 4

Станишев продължава да се снишава

 

Проблемът за оставката на лидера на БСП започва да става драматичен. Смелост да го изрекат намериха софийски и ловешки социалисти. На "Позитано" 20 вчера имаха и друга драма - разчу се, че осмият в листата - Александър Симов - ще спре Петър Корумбашев за Брюксел. Преференциите обаче не достигнаха на журналиста.

 

В. Преса – стр. 6

Касим Дал не одобрява преференцията

 

Касим Дал публично призна вчера, че изместването на Кунева чрез преференции от челното място на евролистата не се приема еднозначно в Реформаторския блок. „Ако нашият представител в листата Корман Исмаилов беше избран, щеше да се оттегли“. Направило му лошо впечатление как Иван Костов не насърчил преференция за Кунева.

 

В. Преса – стр. 18

Какво препъна националистите?

 

Сред загадките на евроизборите в България е явният неуспех на националистическите формации. Донякъде социолозите го предвиждаха. Все пак той изненадва на фона на други страни от ЕС – не само защото анализаторите отдвна наблюдават подема на националпопулистки, евроскептични и антиевропейски движения. А и защото тъжните 2,96% на Атака бледнеят пред пробива на Националния фронт във Франция, пред Фарадж във Великобритания и т.н.

-          Димитър Ганев: Конфликтите им са непримирими

-          Арман Бабикян: Фалшът излезе наяве

 

В. Репортер – стр. 2

Кунева врътва кранчето на Реформаторите

 

Финансирането на Реформаторския блок след евроизборите е под въпрос, след като преференциалният вот на избирателите изпрати Светослав Малинов в Европейския парламент, вместо председателя на Движение "България на гражданите" Меглена Кунева.

Това твърди в утрешния си брой в. "Репортер", позовавайки се на свои източници от Реформаторския блок.

Парите за предизборната кампания бяха осигурени предимно от ДГБ, тъй като от участниците в блока единствено тази формация има право на държавна субсидия.

"Кунева си плати за мястото в Европарламента, но партньорите й от ДСБ я изиграха. Ако иска за запази позициите си в блока, не й остава нищо друго, освен да врътне кранчето", коментират независими политически наблюдатели.

Меглена Кунева хвърли вината за развръзката от евровота върху бившия председател на ДСБ Иван Костов и вътрешната агитация в партията. "ДСБ мобилизира много подкрепата за своя кандидат. За мен беше неприемливо да правя кампания - гласувайте за Реформаторския блок, пък и за мен преференциално", заяви лидерът на Движение "България на гражданите".

По думите й разместването в листата се е получило заради разбирането, че непосочването на преференция означава подкрепа на водача.

 

 

 

 

 

В. Репортер – стр. 3

Започна ухажване между ГЕРБ, Бареков и реформаторите

 

Предпазливо и отдалеч започва политическото ухажване между ГЕРБ, „България без цензура” и Реформаторския блок, коментираха пред вестник „РЕПОРТЕР” политолози и социолози.

Трите формации, които спечелиха правото да изпратят свои представители в Европейския парламент на този етап са обединени само от едно искане – незабавна оставка на правителството.

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че партията желае да управлява сама. Но от думите му се разбра, че вече не изключва и търсене на партньор след евентуален предсрочен вот за Народно събрание.

http://reporterbg.com/index.php?id=76592

 

в. Репортер – стр. 9

Отгатни ми изборите

 

След изборите в неделя основните губещи бяха двама. Първите са БСП с колосалния отлив в доверието на избирателите си, а вторите ... за пореден път социологическите агенции с неточните си прогнозни резултати. Така въпросът купени ли са социолозите в България отново разпали обществените духове.

Защо предизборните резултати се различават от следизборните такива?

Социологически проблеми

На първо място разминаване в резултатите може да дойде от различните методологии, по които социологическите агенции изготвят своите проучвания. За да бъде едно проучване представително за населението на страната, то то трябва да осигури равен шанс на всички имащи право на глас да попаднат в изследваната извадка. С други думи изместване на резултатите може да бъде получено от изместване на извадката, която се прави при провеждане на проучването.

Значение има и начинът на формулиране на въпроса, който се задава към респондентите при провеждане на проучването. Различните му разновидности понякога могат да доведат до объркване на респондентите, а от тук и да бъдат дадени неточни отговори.

http://reporterbg.com/index.php?id=76572

 

в. Сега – стр. 9-10

Любимец 15

 

Силистренският Форест Гъмп - Момчил Неков, е на път да се превърне в емблема на БСП. До вчера никому неизвестен, днес 27-годишният младеж, най-младият кандидат за евродепутат в листата на столетницата, се радва на национална популярност. Любуват му се свои и чужди, но най-вече чужди. Поставеният под номер 15 Неков събра 34 000 преференции на евровота и е на път да детронира президента на ПЕС и лидер на БСП от челното място в листата. Унижение, което минава отвъд границите на поносимото. Поредното за Станишев - след 10-те поредни изборни загуби. И зашеметяващ бумеранг за авторката на новия Изборен кодекс, с който бяха въведени преференциите - Мая Манолова. Демократичните правила, въведени с кодекса, задължават БСП да признае първенството на Любимец 15, независимо от причините, довели до неочакваното му изкачване. Казусът изправя социалистите пред трудна дилема - или трябва да признаят, че избирателите им са дебили, сбъркали масово номера на партията с номера на кандидата, или да признаят Неков за свой кадрови шедьовър. В първия случай задължително ще загубят - електоратът трудно ще понесе още обиди. Във втория само ще спечелят, като си припишат заслугата за Неков, но не могат. Грешката е изцяло в рамките на Изборния кодекс. Дето се вика, с тоя номер 15 БСП би себе си на тези избори.

http://www.segabg.com/article.php?id=700326

 

Защо БСП се представи по-зле от очакваното на евровота

 

Ще се опитам да дам някои отговори на въпроса защо социалистическата партия загуби евроизборите. Без увод и без заключение.

Първо, защото заради коалиционна култура и солидарност не можа да обясни казуса "Делян Пеевски". Възникването му не бе по желание на БСП, но тя пое всичките негативи от него. Само БСП ги пое.

Когато се видя, че заедно с ДПС не ни стига глас за съставяне на правителство, трябваше да отидем на избори и тогава партията щеше да има и по-голям резултат. Уплахът от това, че коалиционният ни партньор можеше да се извърти и да състави правителство с ГЕРБ, надделя. И тук сбъркахме!

http://www.segabg.com/article.php?id=700320

 

в. Стандарт – стр. 2-3

Комсомолци клатят самолета за Брюксел

 

Напрежението в партийните централи за това кой техен представител ще влезе в Европарламента не стихва. Втори ден ЦИК не изнесе официалните резултати от преференциалния вот. Вчера гръмна новината, че младият социалист Александър Симов може да изпревари Петър Курумбашев. Другият младок Момчил Неков пък реши да отиде в Брюксел.

http://www.standartnews.com/balgariya-politika/komsomoltsi_klatyat_samoleta_za_bryuksel-239733.html

 

Предлагат на Станишев да е еврокомисар

 

Сергей Станишев може да стане еврокомисар. Номинацията на соцлидера се обсъжда усилено в партийните централи, научи "Стандарт". Въпреки че лидерът на БСП няколко пъти отрече да се готви за такъв пост, според някои кръгове в левицата това е начин шефът им да излезе от ситуацията след загубата на евроизборите. Засега сметките на партиите у нас сочат, че България може получи ресор "Разширяване на ЕС" в Еврокомисията. Възможно е обаче страната ни да се бори и за по-тежък ресор. В Брюксел Станишев твърдо заяви, че управляващото мнозинство трябва и ще предложи кандидат за български еврокомисар въпреки резултатите от евровота. "С кое право той ще предлага еврокомисар", скочи обаче лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "Той не може да се класира пръв в неговата партия, ще предлага еврокомисар. На нахалника трябва да му се каже, че е нахалник", каза още Борисов.

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2014-05-28&article=493313

 

Дал скастри Командира за Малинов

 

Касим Дал от Реформаторския блок скастри публично Иван Костов вчера. Причина за недоволството му стана заръката на Командира към симпатизантите на ДСБ да гласуват за тъмносиния кандидат за Европарламента Светослав Малинов. По тази причина той събра по-голям преференциален вот от Меглена Кунева и я измести от първото място в листата. Дал е учредител на Народна партия "Свобода и достойнство", която е част от Реформаторския блок.

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2014-05-28&article=493314

 

в. Стандарт – стр. 5

ДПС с тур на благодарността

 

Ръководството на ДПС тръгва другата седмица на тур в цялата страна, за да благодари на избирателите си за доверието. Партията ще се поддържа в готовност за избори, но и ще подкрепи правителството на Пламен Орешарски на вота на недоверие, стана ясно след съвместното заседание на Централното оперативно бюро и на депутатите от движението вчера.

http://www.standartnews.com/balgariya-politika/dps_s_tur_na_blagodarnostta-239729.html

 

Бареков: Бойко да подкрепи "Чисти ръце"

 

"Вместо да се държи като сърдито дете, Борисов да подкрепи "Чисти ръце"". За това призова лидерът на ББЦ Николай Бареков шефа на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Към всички загубили и победили политици на европейските избори отправям един приятелски съвет: Дръжте се като държавници, а не като малки разсърдени деца", каза още шефът на "България без цензура". Според него за Георги Първанов, Меглена Кунева и Волен Сидеров "всичко в политиката е свършило".

http://www.standartnews.com/balgariya-politika/barekov_boyko_da_podkrepi_chisti_ratse-239732.html

 

в. Стандарт – стр. 12

Преференцията като руска рулетка

 

Сергей Станишев се разхождал из центъра на Бобов дол и срещнал миньор. "Колко е часът?", заговорнически го запитал лидерът на БСП. "15 часа и 15 минути", усмихнал се рудничарят и продължил по пътя си.

"Роди ме, мамо, с късмет и ме хвърли на преференцията на червените бабички". Водопад от подобни вицове и духовити сентенции роди невероятното недоразумение с преференциалния вот в червената листа. Младият политолог Момчил Неков отвя собствения си лидер на мажоритарната писта с близо 34 хиляди предпочитания и влиза като абсолютен рекордьор по доверие в Европарламента.

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2014-05-28&article=493276

 

в. Стандарт – стр. 13

Карбовски: Бяс след вота

 

Изборите на нашето недоволство. Когато всички крещят - ти трябва да мълчиш.

Мълчаливо трябва да кажем, че това бяха избори, от които никой няма да е доволен. От победилите няма да сме доволни, от падналите няма да сме доволни, дори от липсата на националистите няма да сме доволни. Особено недоволни няма да сме от новия балансьор. А пък сме ужасно недоволни, че старите десни вкараха цял човек.

Ние така се научихме - става, каквото става - айде всички на недоволството. Господ да слезе на земята - всички ще сме недоволни, защото ни е събудил. Или не е добре облечен.


Сподели:
facebook logo svejo logo

ALDE    European Parliament ELDR