Пресцентър :: Мониторинг на медиите

За НДСВ и Коалицията в медиите - 26 май

Размер на шрифта: a |a |a|

За НДСВ и Коалицията в медиите - 26 май

 

В. Монитор – стр. 5

Царят избира в Мадрид

 

Симеон Сакскобургготски гласува вчера сутринта в мисията ни в Мадрид. Той бе посрещнат от посланика ни Костадин Коджабашев и десетина българи, които бяха отишли да гласуват в ранните часове на деня. Много от тях се възползваха от възможността да се снимат с царя за спомен. „Тези европейски избори са крачка към изграждането на един нов модел на развитие на ЕС. За първи път ще влязат в действие залегналите в Лисабонския договор мерки, даващи по-голяма роля на гражданите”, каза няколко дни по-рано Сакскобургготски.

 

В. Новинар – стр. 4

Симеон Сакскобургготски гласува в Мадрид

 

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски също пусна своята бюлетина за евровота. Той гласува в българското посолство в испанската столица Мадрид.

Сакскобургготски бе посрещнат от нашия посланик там Костадин Коджабашев. Бившият премиер използва времето си и да се види със сънародници, които също бяха отишли да гласуват.

Сакскобургготски бе радушно посрещнат от българите в Испания, които не пропуснаха да си направят снимка с него пред посолството.

 

Електронни медии

 

Първанова: БСП, ГЕРБ и ДПС затвърдиха резултатите си

 

Българското политическо и икономическо задкулисие никога не е било  разкривано пред гражданите. Само ставаме свидетели на крайния ефект от някои от тези договорки.  Това коментира в блиц интервю за Факти.бг лидерът на НДСВ Антония Първанова. По думите й е крайно време жена да сложи ред в тази държава.

 

-Доволни ли сте от резултата?

-Резултата на НДСВ никак не е лош, имайки предвид че имахме 0,3% преди изборите и разполагахме с много малко време като ново ръководство да структурираме партията, да я обновим. Този процес смятам да продължа като председател на НДСВ, НДСВ има много уморени структури, твърде негативна селекция. Най-тежкия удар, нанасян на НДСВ е от г-жа Кунева с източване на финансов ресурс и на структури. Втория път беше, когато напусна организационния секретар, един от зам.-председателите и се преместиха при Николай Бареков. Но както обичам да казвам - всяко зло за добро. Очевидно хората с по-гъвкави възгледи не са най-полезни, за да бъдат нови лица и на тях да се разчита. Мисля, че е добре в НДСВ да се влеят повече млади хора и е добре да се развият младежките ни структури - с хора, които не са се занимавали с политика, но в които има висока степен на конструктивизъм и желание да информираме хората, а не да ги манипулираме. Има новаторски идеи. Дори без излишно самочувствие мога да кажа, че направихме една от кампаниите с най-високо качество. Ако говорим за отговорно, ориентирано с грижа управление на страната ни, би трябвало да търсим последователи, които не са ренегати, не са използвачи, не са колаборационисти и не са склонни за собствения си пост да се съюзят с всеки без да се интересуват от хората, които гласуват. Затова ново нещо се започва с нови хора и аз бих била доволна, ако моята роля в НДСВ е да държа плътно затворена вратата на старото, така че младата сила и енергия да успее да  заеме своето място и да направи истинска реформа.

-Как ще коментирате огромната разлика между БСП и ГЕРБ?

-БСП има пак толкова евродепутати, колкото имаха досега. Независимо от това колко хора са гласували за тях, те затвърждават резултата си в Европейския парламент. По същият начин стоят нещата и за ГЕРБ, и за ДСП. Но виждам, че напредва политиканстването на национално ниво. Интересно за всички нас би било в каква посока ще се договорят - дали в рамките на този мандат ще има договорка между ГЕРБ и ДПС преди Николай Бареков да е изтеглил толкова депутати от ГЕРБ та да не може този проект да се реализира или има договорка веднага да се премине към предсрочни парламентарни избори - съответно заявка за търсене на конституционно мнозинство и промяна на модела на управление към президентска република.

-Има ли задкулисие у нас?

-Българското политическо и икономическо задкулисие никога не е било  разкривано пред гражданите. Само ставаме свидетели на крайния ефект от някои от тези договорки. Ако погледнете генезиса на проектите - те тръгват от кръгове близо до бившата ДС или БКП. Дали ще бъде икономически или силовия кръг на БКП - какво значение има? Понеже никога не съм била част от тези проекти, мога с чиста съвест да направя заявка за различно управление на страната ни. Като жена казвам, че може би е крайно време жена да сложи ред в тази държава. Много хора ми го казваха. Жените са по-малко склонни към злоупотреби с власт, по-грижовни са и това осъзнаване какво е нужно на българина мисля, че ще набира скорост. Българският гражданин има нужда някой да се грижи за него, да мисли истински за проблемите и да предлага решение и би имал търпение да изчака резултата и да се солидаризира със стъпките докато се извърши промяната, защото дълго време тук в България се смеем на това как веднага трябва да се решат проблемите и да се дават пенсии по 1000 лв. Това влияе за момента, за една предизборна кампания и създава манипулативна среда. Нужно е участие на гражданите във вземането на решенията, така както се работи в ЕП. Това, което направих в ЕП вдига много високо летвата и пожелавам успех на колегите си, които ще отидат през следващия мандат. Мисля, че ще мога да приложа наученото и в България.

http://fakti.bg/mnenia/96409-parvanova-bsp-gerb-i-dps-zatvardiha-rezultatite-si

 

Преференциалният вот – желан

 

Ако преброяването на гласовете потвърди високия процент на преференциите, това ще е сериозна пречка пред БСП и ДПС да отменят мажоритарния елемент за следващи парламентарни и местни избори, каквото е намерението им.

Преференциите бяха въведени за първи път през 2007 г. на първите избори за евродепутати, но високият праг от 15% спъна възможността за размествания. В НДСВ Антония Първанова с 8.31% не можа да измести водачката Биляна Раева с 5.46 на сто.

Непреодолимите 15 процента бяха запазени и на вота през 2009 г. Бариерата тогава прескочиха само двете водачки на НДСВ и "Синята коалиция" - Меглена Кунева (28.5%) и Надежда Нейнски (16.5%), но това не доведе до промяна в подредбата.

http://frognews.bg/news_70583/Preferentsialniiat_vot_-_jelan/

 

Първанова: Спечелиха тези, които не знаят какво ще правят

 

"Публиката има нужда от зрелища, от популизъм, от 50 лева. Очевидно има нужда от това и това си избра. Какъвто народът – такива и политиците и обратното", коментира Антония Първанова резултатите от евроизборите.

Тя отбеляза пред НоваТВ, че данните са били изненада за нея.

"Тези, които не казаха какво ще правят в бъдеще, те спечелиха. Българинът иска да бъде неинформиран и манипулиран – за това гласува", отбеляза тя.

По думите й сега е шоков момент за тази част от българите, които са поверили избора за управлението на онези, които не са знаели какво избират.

"Държавна сигурност, мили граждани, ви управлява отново", завърши Първанова.

http://light.standartnews.com/balgariya-politika/parvanova_specheliha_tezi_koito_ne_znayat_kakvo_shte_pravyat-239356.html?utm_source=flip.bg

 

Антония Първанова: ДС, мили граждани, ви управлява отново

 

„Публиката има нужда от зрелища, от популизуъм, от 50 лева. Очевидно има нужда от това и това си избра. Какъвто народът – такива и политиците и обратното”. Така Антония Първанова коментира резултатите от евроизборите. Тя отбеляза, че данните са били изненада за нея.

„Тези, които не казаха какво ще правете в бъдеще, те спечелиха. Българинът иска да бъде неинформиран и манипулиран – за това гласува”, отбеляза тя.

По думите й сега е шоков момент за тази част от българите, които са поверили избора за  управлението на онези, които не са знаели какво избират.

„Държавна сигурност, мили граждани, ви управлява отново”, завърши Първанова.

http://novanews.bg/news/view/2014/05/25/76247?utm_source=flip.bg

 

Първанова: Мили граждани, Държавна сигурност ще ви управлява отново

 

"Публиката има нужда от зрелища, от популизуъм, от 50 лева. Очевидно има нужда от това и това си избра. Какъвто народът – такива и политиците и обратното", коментира Антония Първанова резултатите от евроизборите.

Тя отбеляза пред Нова телевизия, че данните са били изненада за нея.

"Тези, които не казаха какво ще правят в бъдеще, те спечелиха. Българинът иска да бъде неинформиран и манипулиран – за това гласува", отбеляза тя.

По думите й сега е шоков момент за тази част от българите, които са поверили избора за управлението на онези, които не са знаели какво избират.

"Държавна сигурност, мили граждани, ви управлява отново", завърши Първанова.

http://www.blitz.bg/news/article/269629?utm_source=flip.bg

 

Антония Първанова: Разочарована съм от купуването на гласове (видео)

 

Аз съм с високо вдигната глава, аз съм голмайсторът на българския отбор и пожелавам успех на българския отбор и да отстояват българските интереси. Това заяви Антония Първанова от НДСВ, на влизане в НДК предаде репортер на Novini.bg. Повече съм разочарована от това, че целият ден се тръби за купуване на гласове и за манипулиране на вота. Днес се каза, че за 50 лв. се купува глас. Дано всички сигнали да стигнат до прокуратурата и дано най-после се научим на демокрация, защото в България живеем в една псевдодемокрация.

http://www.novini.bg/news/204329-%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D1%87%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%8A%D0%BC-%D0%BE%D1%82-%D0%BA%D1%83%D0%BF%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B5.html?utm_source=flip.bg

 

Д-р Антония Първанова: Гласувах за по-добър живот на хората, за европейското бъдеще на България

 

Гласувах за по-добър живот на хората, за европейското бъдеще на България. Това каза водачът на листата на КОД - Антония Първанова, Илиана Раева - ОБ, НДСВ, СДП, след като упражни правото си на вот на евроизборите, съобщиха от пресцентъра на НДСВ. Д-р Първанова гласува в 23-та секция в столичния район "Изгрев".

http://focus-news.bg/news/2014/05/25/1923420/d-r-antoniya-parvanova-glasuvah-za-po-dobar-zhivot-na-horata-za-evropeyskoto-badeshte-na-balgariya.html?utm_source=flip.bg

 

Първанова: Гласувах за европейското бъдеще на България

 

Гласувах за по-добър живот на хората, за европейското бъдеще на България.Това заяви Лидерът на НДСВ и водач на листата на КОД-Антония Първанова, Илиана Раева-ОБ, НДСВ, СДП д-р Антония Първанова. Първанова гласува в 23 секция в столичния район "Изгрев".

http://www.cross.bg/purvanova-bulgariya-ndsv-1412107.html?utm_source=flip.bg#axzz32o4w7kYa

 

Д-р Антония Първанова от КОД ще гласува на евроизборите в 23-та секция в столичния район "Изгрев"

 

Д-р Антония Първанова от КОД – Антония Първанова, Илиана Раева – ОБ, НДСВ, СДП ще гласува на евроизборите в 23-та секция в столичния район "Изгрев" в 11.00 часа. Това съобщиха от пресцентъра на НДСВ. Секцията е в 119 СОУ "Акад. Михаил Арнаудов" на ул. "Латинка" №11.

http://focus-news.bg/news/2014/05/25/1923103/d-r-antoniya-parvanova-ot-kod-shte-glasuva-na-evroizborite-v-23-ta-sektsiya-v-stolichniya-rayon-izgrev.html?utm_source=flip.bg

 

Антония Първанова „сдаде" поста голмайстор в ЕП

 

В националния ни отбор от евродепутати досега аз бях голмайстора, високо съм вдигнала летвата. Пожелавам на следващия отбор да постигне тези успехи и да се представи добре за България.

Днес стана ясно, че част от българите се интересуват повече от 50 лева, отколкото от начина, по който живеят. Другата част са съгласни с това тези с 50 лева да изберат кой да ги управлява. Този извод от днешния евровот направи досегашната депутатка в Европейския парламент Антония Първанова.

Според нея от медийни предавания подозрението за купуване на гласове пада върху „България без цензура" и БСП. Стана ясно, че и НДСВ получило сигнали за търговия с гласове, като те са препратени към прокуратурата. Първанова обаче е скептична, че те ще достигнат до реално разследване. Може би ще преуспеем в друго поколение, не сегашното, прецени Първанова и възложи надеждите си на бъдещето.

Тя отрече резултатите от изборите днес да са провал за партията й. По думите й като лидер на НДСВ тя е направила най-позитивната и успешна кампания, така че няма каква политическа отговорност да поема за резултата. След три години в колапс, на тези избори ни чуха, похвали се тя.

http://news.ibox.bg/news/id_1682261445

 

А. Първанова: Заявката от тези избори е за нова договорка

 

Може да имаме предсрочен парламентарен вот още наесен, смята лидерът на НДСВ

Ако не се разбере задкулисието, ще има предсрочни избори още наесен. Другият вариант е да свалят правителството в рамките на този парламент и да се опитат да прокарат ново. Зависи колко депутата ще бъдат извадени от състава на ГЕРБ, за да бъде омаломощен този проект. Но заявката от тези избори е нова договорка, коментира в изборното студио на TV7 и NEWS7 Антония Първанова.

Тя изрази радостта си, че от името на България и за България е вдигнала високо летвата в Европейския парламент и пожела на новите депутати да успеят да задържат тези постижения и да имат куража да направят завой в европейската политика и да я ориентират към гражданите.

Задачата пред нея сега е да възстанови структурите на НДСВ в страната.

http://evroizbori.tv7.bg/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%90-%D0%9F%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%97%D0%B0%D1%8F%D0%B2%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D1%82%D0%B5%D0%B7%D0%B8-%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%BA%D0%B0_l.415_cf.67081_fId.79169.html#.U4L173KSxew

 

Полицията проверява за пазар на гласове в Радомир

 

Полицаи проверяват СИК-ове в Радомир за купуване на гласове, съобщи Ангел Алексов от Районната прокуратура в Радомир. До момента обаче резултати все още няма.

В Брезник всичко е спокойно и вотът тече нормално, каза районният прокурор Николай Иванов. Такава е ситуацията и в Трън.

Граждани, обявили се като представители на НДСВ, отишли в РИК-Перник и сигнализирали, че в ХІ основно училище в кв. Изток има пазар на гласове. Заявили, че ще подадат сигнал в Районната прокуратура. До 16.30 часа обаче такъв не е подаден.

http://perniktoday.net/politsiyata-proveryava-za-pazar-na-glasove-v-radomir/

 

А. Първанова: Изборите в България преминаха в областта на търговското право

 

Изборите в България от областта на конституционното право преминаха в областта на търговското право и са на път да отидат нв наказателното право. Това обаче ще стане по-нататък, след едно осъзнаване и преосмисляне от всички нас на процесите, които текат. Това коментира досегашният евродепутат и председател на НДСВ Антония Първанова на влизане в НДК.

Тя обясни, че имат информация от координатори на партията закупен вот в различни секции, но предполага, че тези сигнали няма да стигнат до кой знае какъв край в прокуратурата. За мен най-важното е, че в националния ни отбор от евродепутати аз бях голмайсторът, високо съм вдигнала летвата и пожелавам на следващия ни национален отбор да постигне тези успехи и да се представи добре, коментира Първанова.

Това, което стана ясно от изборите днес, е, че една част от българите се интересуват повече от 50 лева, отколкото от начина, по който живеят, а друга част са съгласни тези с 50-те лева да избират кой да ги управлява, смята тя.

http://www.dariknews.bg/view_article.php?article_id=1269724

 

Антония Първанова: Една част от българите се интересуват повече от 50 лева отколкото от начина, по който живеят

 

Това, което стана ясно от изборите днес е, че една част от българите се интересуват повече от 50 лева отколкото от начина, по който живеят, а другите са съгласни тези с 50-те лева да изберат кой да ги управлява. Това каза Антония Първанова пред медии, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „За мен най-важното е, че в националния ни отбор от евродепутати досега аз бях голмайстора, високо съм вдигнала летвата и пожелавам на следващия ни национален отбор да постигне тези успехи и да се представи добре за България”, каза Антония Първанова.

По думите й има хора, които не знаят за кой са отишли да гласуват, нито на коя политическа сила са наблюдатели, застъпници и от коя неправителствена организация са независимите наблюдатели, но очевидно има плащания.

„Има информация от наши координатори информация за купен вот в различни секции и предполагам, че тези сигнали, както обикновено няма да стигнат до кой знае какъв край в прокуратурата. Личното ми мнение е, че изборите в България от областта на конституционното право преминаха в областта на търговското право и са на път да отидат в наказателното право, но това ще стане може би след едно осъзнаване по-нататък и преосмисляне от всички нас на процесите, които текат”, допълни още Антония Първанова.

http://www.focus-news.net/news/2014/05/25/1923687/antoniya-parvanova-edna-chast-ot-balgarite-se-interesuvat-poveche-ot-50-leva-otkolkoto-ot-nachina-po-koyto-zhiveyat.html

 

Антония Първанова: Аз гласувам за българите - видео

 

Кандидатът за евродепутат на коалиция КОД Антония Първанова упражни правото си на вот в 23-та избирателна секция в 119 училище в столицата.

http://kanal3.bg/publicistika/antoniya-prvanova-az-glasuvam-za-blgarite

 

15. 02 ч.  Д-р Антония Първанова: Гласувах за по-добър живот на хората

 

Гласувах за по-добър живот на хората, за европейското бъдеще на България. Това каза водачът на листата на КОД - Антония Първанова, Илиана Раева - ОБ, НДСВ, СДП, след като упражни правото си на вот на евроизборите, съобщиха от пресцентъра на НДСВ. Д-р Първанова гласува в 23-та секция в столичния район "Изгрев".

http://pressadaily.bg/publication/44009-%D0%93%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%85-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%8A%D1%80-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D0%B8-%D0%B4%D1%80-%D0%90%D0%BD%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%9F%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0

 

Първанова: Какъвто народът – такива и политиците

 

"Публиката има нужда от зрелища, от популизуъм, от 50 лева. Очевидно има нужда от това и това си избра. Какъвто народът – такива и политиците и обратното", коментира Антония Първанова резултатите от евроизборите. Тя отбеляза пред Нова телевизия, че данните са били изненада за нея.

"Тези, които не казаха какво ще правят в бъдеще, те спечелиха. Българинът иска да бъде неинформиран и манипулиран – за това гласува", отбеляза тя.

По думите й сега е шоков момент за тази част от българите, които са поверили избора за управлението на онези, които не са знаели какво избират.

"Държавна сигурност, мили граждани, ви управлява отново", завърши Първанова

http://politics.actualno.com/Pyrvanova-Kakyvto-narodyt--takiva-i-politicite-news_30342.html?utm_source=flip.bg

 

Антония Първанова: Тези, които не казаха какво ще правят в бъдеще - те спечелиха /аудио/

 

„Публиката има нужда от зрелища, от популизъм, от 50 лева. Очевидно има нужда от това и това си избра. Какъвто народът – такива и политиците и обратното”. Така Антония Първанова коментира резултатите от евроизборите.

По късно тя беше гост в студиото на Радио София в НДК, където коментира своите впечатления от кампанията за евроизборите, в разговор със Симеон Белев.

http://bnr.bg/sofia/post/100412536/antonia-parvanova-tezi-koito-ne-kazaha-kakvo-shte-pravat-v-badeshte-te-specheliha


Сподели: facebook logo svejo logo
ALDE    European Parliament ELDR