Пресцентър :: В медиите

Антония Първанова пред БНТ: В момента се развихря мащабна акция по купуване на гласове и наблюдатели

Размер на шрифта: a |a |a|


Водещ: В последния ден от предизборната кампания ще направим равносметка за посланията през изминалите дни заедно с Антония Първанова, която е водач на листата на Коалиция КОД. Добро утро.

Антония Първанова: Добро утро.

Водещ: Да започнем оттам – успяхте ли да убедите в идеите си хората, с които се срещнахте?

Антония Първанова: Най-малкото успях да разкажа какво съм свършила. Тези избори, според мен, ще са тест и за избирателите и за политиците, защото избирателите ще трябва де покажат, че държат на свършената работа, а не на това кой колко твърди ядра има, кой колко купени гласове може да извади или колко лъжи и обещания може да предложи. Но аз се обръщам към разумните хора и искам да им кажа, че за политика също е толкова демотивиращо, ако вижда, че не работата им е оценявана, а надделяват лъжите, обещанията и парите. Ако хората наистина искат да имат честни и откровени политици, трябва да ги избират точно по свършена работа. В тази кампания нямаше отчети на останалите евродепутати, които да кажат какво са направили. Нямаше отчети на политическите партии и нямаше обещания или ангажименти за това, какво смятат да направят в следващия Европарламент. Виждаме, че в момента се развихря една мащабна акция по купуване на гласове и по купуване, така да се каже, на наблюдатели. Доста смущаващ е фактът, че са регистрирани като независими наблюдатели огромно количество хора от неправителствени организации, които са свързани с политически партии.

Водещ: Имате ли очаквания за нечестна игра в деня на вота?

Антония Първанова: То е очевидно. При условия, че Институтът за развитие на публичната среда „Прозрачност без граници“ и „Галъп“ общо регистрират общо регистрират около 400 наблюдатели, в същото време „План Б“ с председател Николай Бареков регистрира 14 000 наблюдатели, като независим. От друга страна имаме на ДПС още една свързана – „Младежка толерантност“ неправителствена организация.

Водещ: Обезкуражава ли ви това?

Антония Първанова: Това не е в състояние все още да ме обезкуражи, защото всички ние знаем, че в България от години има купен вот, има манипулиран вот. Би ме обезкуражило или по скоро, аз съм прагматичен човек, бих си казала: Ами, ако нашият народ държи на това да бъде излъган и напазаруван накратко, то тогава цената за едни политик не тежи в посока „работи“, а тежи в посока „намери си голяма политическа формация, продай се сам, гледай си собствените си интереси, не се занимавай с интересите на народа“. Все още аз не съм се обезкуражила, но ако такъв е сигналът на народа, може би всички трябва да се замислим защо се оплакваме, че няма грижовни политици, а избираме такива, които ни манипулират в края на краищата.

Водещ: Направихте заявка за нов модел – център-дясно. Европейските избори ще минат и заминат, ако не стигнете до Европейския парламент, правите ли заявка за участие в управлението на страната на национално ниво? По какъв начин ще продължите?

Антония Първанова: Да, и правя много сериозна заявка за това, защото за мен нашата страна върви от лошо по-лошо. Като лекар си задавам въпросът – дали не достигнахме до критичния праг, от който от тук нататък този пациент, наречен „българска държава“, няма да може да се върне към живот.

Водещ: Ще правите ли нова партия с Коалиция КОД? Как ще продължите?

Антония Първанова: Мисля да говоря с много хора, които наистина са разумни и които няма да бъдат „рибари“ на 25 май, които няма да бъдат „гъбари“, които няма да бъдат купени. И ако хората, наистина, и аз разчитам на много жени, защото са по-прагматични се оказа и по-малко податливи да се сменят политическите възгледи. Защото за мен, смяната на политическите възгледи ще означава един ден и смяна на народа, но разчитам, наистина, на разумни хора, за да има в България истински устойчиво, загрижено за хората център-дясно управление, защото към момента дясното в България е един проект на БКП и на Държавна сигурност. Няма как излезем – 25 години виждаме, към по добро с подобни проекти. Олигарсите също започнаха да правят свои проекти, но аз вярвам, че има повече разумни и истински сериозни хора в България, отколкото безотговорни и подвластни на различни манипулации.

Водещ: Нужни ли са за това предсрочни избори на България? И вие по какъв начин, ще успеете ли за кратко време така да се организирате, че да можете по някакъв начин да участвате в този процес?

Антония Първанова: Определено са нужни на България предсрочни избори, защото парламентът не работи. Не може, виждам такава огромна разлика между българския и Европейския парламент – там наистина се работи. Работи се с гражданското общество. а тук всичко е цирк и формата на бойкот не е довела никой парламент, никоя държава до някакъв успех. Ние очакваме този парламент да решават проблемите на гражданите, а те се занимават като някакъв пътуващ театър, с това да си сменят непрекъснато ролите. Виждам един човек в рамките на един ден 4 пъти си смени мнението в коя парламентарна група, политическа сила и изобщо към какво принадлежи. Това е срам. Има нужда от фундаментална реформа българският парламент, в процедурите му, за да могат да работят депутатите, а не само да си чешат езиците. За да са отговорни към народа за това, ходят ли на работа, и като ходят на работа какво правят, така, както е в Европейския парламент. Искам това, което съм научила там, да го направя и в България.

Водещ: Да ни кажете, каква ще бъде съдбата на една от вашите каузи по отношение на българските читалища. След изборите как ще продължи да се развива тя? И ако не станете евродепутат по какъв начин ще работите за нея?

Антония Първанова: От години работя с различни неправителствени организации в сферата за запазване на традиционната българска култура. Това е личната моя емоция, с това съм израснала и от детството си хиляди екземпляри книги съм подарявала на училищни библиотеки, на читалищни библиотеки. Но според мен, това, което България може да направи е да регистрира като уникален принос към европейската култура българската мрежа от читалища, защото през нея ние предаваме традициите си, ние предаваме това, което при самодейните състави успяваме да запазим, и да го съхраним не само като за България стойностно, но и за целия Европейски съюз. така че тази кауза за мен е инвестиция в българското, в българщината, в нещо, което са нашите корени и е нашето бъдеще. Така че няма нищо по-хубаво, което в живота си да съм давала, като изключим Фонда „Инвитро“, където се раждат толкова много деца. За мен за истинският патриотизъм не се състои в това да се думкаш в гърдите и да се биеш по площадите и да казваш: Аз съм патриот. За мен патриотизмът е да раждаш деца и да ги възпитаваш като българи.

Водещ: Кажете само накратко, с едно изречение вашето послание към избирателите 48 часа преди вота.

Антония Първанова: Гласувайте с № 17 за мен, за хора, които могат, за хора, които ще се погрижат. Аз давам заявка, че това, което съм направила в Европейския парламент, искам да го направя и в България. Смятам, че жена трябва да управлява България.

Водещ: Благодаря ви за този разговор. Антония Първанова в последния ден от предизборната кампания.

http://www.focus-news.net/opinion/2014/05/23/28503/antoniya-parvanova-v-momenta-se-razvihrya-mashtabna-aktsiya-po-kupuvane-na-glasove-i-nablyudateli.html


Ключови думи :
Сподели: facebook logo svejo logo
ALDE    European Parliament ELDR