Пресцентър :: Мониторинг на медиите

Мониторинг на медиите - 21 май, 2014 г.

Размер на шрифта: a |a |a|

Мониторинг на медиите - 21 май, 2014 г.

В. 24 часа – стр. 4

ДПС: Преговаряме за Родопска конвенция по примера на Алпийската

 

„ДПС не е проблемът на България, а е шанс за толерантна България, която да се развива устойчиво, без да преживява катаклизми, през които минаха други балкански страни и други държави днес, които не са могли да постигнат етнорелигиозните баланси“, заяви в Рудозем лидерът Лютви Местан.

„Силата на ДПС е в толерантността и това се видя в кампанията“, добави той. Според Местан основните партии се придържали към нормален политически тон, но е имало и формации, заложили на езика на отрицанието. Те прибягвали до изтъркания подход на създаване на бърза политическа идентичност чрез анти-ДПС риторика.

 

В. 24 часа – стр. 16

Валери Симеонов: Южен поток е огромен капан за България

 

-          Подписването му ще е национално предателство с тежки последици за страната

-          СКАТ събуди избирателите, които поставят българското над всичко и издигат патриотизма като кауза в своя живот

 

В. Дума – стр. 14

НАШАТА ПЛАТФОРМА - ЕВРОПА ЗА БЪЛГАРИЯ!

 

Още на 8 февруари т.г. Конгресът на БСП прие Платформата на българските социалисти за предстоящите избори за Европейския парламент. В Платформата ясно бе назована ключовата повеля пред нас - да мобилизираме нова решимост и обща воля да съградим Европа "от хората, на хората и за хората", да осигурим нови хоризонти за друго развитие на България!

Да, но приключващата предизборна кампания се превърна във всичко друго, но не и в състезание на платформи и идеи; сякаш и ние самите малко се позовавахме на постановките и ангажиментите, които бяхме утвърдили. Затова си заслужава в тези последни дни преди 25 май да се върнем към тях, сега вече от гледна точка на въпросите, които хората ни задаваха по време на стотиците срещи и разговори, които нашите кандидати проведоха по цялата страна през последните два месеца. Първият и най-често задаван въпрос - Какво общо има Европейският съюз с всекидневието на хората тук, в България? Зад който се чете и продължението му - защо собствено да отида да гласувам?

http://www.duma.bg/node/77846

 

в. Дума – стр. 16

Станишев е името, което ще чувате по-силно в ЕС - Денис Макшейн

 

Можете ли да се сетите за името на някой български политик? Вероятно не. Това е на път да се промени. По-малко от десет години след присъединяването към ЕС бившият български премиер Сергей Станишев вероятно ще се превърне в голям европейски политически играч.

47-годишният Станишев ще бъде един от ключовите политически лидери в Европа след изборите за Европейски парламент на 25 май. По своя стил той е говорещ меко, дълбокомислен и аналитичен политик в рязък контраст с необмисления, креслив стил на по-голямата част от политическата класа в югоизточната част на ЕС.

Политиците, които вземат решенията в големите столици, скоро ще трябва да опознаят Станишев. Европа излиза от политически период, в който дясноцентристите контролираха твърдо ЕС и редовно постигаха най-големия брой места в Европейския парламент. Според последните социологически изследвания партиите от семейството на Партията на европейските социалисти, която Станишев оглавява, ще постигнат увеличение с 14% на местата си в Европейския парламент.

http://duma.bg/node/77843

 

в. Капитал дейли – стр. 6

Риск от загуба на евросредства при земеделския гаранционен фонд

 

Има риск голяма част от средствата от Националния гаранционен фонд (НГФ), чиято цел е да подпомогне финансирането на проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), да останат неусвоени и следователно да бъдат загубени. Това стана ясно от пресконференция на фонда с участието и на експерти от земеделското министерство. Причината е, че капиталът на НГФ - общо 238 млн. лв., трябва да бъде усвоен до края на 2015 г., а напредъкът е твърде бавен въпреки наскоро проведената информационна кампания за над един милион лева.

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2014/05/20/2303944_risk_ot_zaguba_na_evrosredstva_pri_zemedelskiia/

 

в. Монитор – стр. 4

Партиите се топят за незаконна агитация

 

Формациите, участващи в кампанията за евровота, затрупаха ЦИК с жалби за незаконна агитация. Те се обвиняват една друга във всевъзможни нарушения, показа проверка в регистъра със сигналите на сайта на комисията. От БСП например са алармирали, че ГЕРБ раздава в Севлиево агитационни материали, които не съдържат задължителното послание.

„Купуването и продаването на гласове е престъпление”. Хората на Бойко Борисов зарибявали избирателите с какви ли не предмети - от бонбони и гривни до кибритени кутийки и календарчета. Червените са подплатили жалбата си с мостри, които са изпратили в ЦИК. Те настояват комисията да спре разпространяването на герберските залъгалки. От изборната администрация обаче не са уважили жалбата им, която може да бъде препратена към ВАС. Според ЦИК материалите с логото на ГЕРБ са рекламни, но с тях не отправяли преки предизборни послания.

http://www.monitor.bg/article?id=429345

 

Лютви Местан: ЕС ще види Родопите благодарение на ДПС

 

ЕС ще види Родопите благодарение на евродепутатите на ДПС, заяви в Рудозем лидерът на движението Лютви Местан. Той припомни за започнатите регионални проекти - изграждането и рехабилитирането на пътищата, строителството на нови спортни обекти, облагородяването на пространствата между блоковете. Местан бе категоричен, че партията е изпълнила всички поети през 2013 г. ангажименти и държавата отново е започнала да се грижи за малките населени места в Родопите.

 

Сергей Станишев: Нека разрушим Картагена на страха

 

„Има един римски сенатор, който е започвал всяка своя реч с думите: „Картаген трябва да бъде разрушен”. Сега ние трябва да разрушим своя Картаген на страха, сковаващ предприемачеството, доверието и надеждата”, обяви в Пазарджик лидерът на БСП Сергей Станишев, визирайки управлението на десните партии. По думите му в последните 5 г. евроинституциите били доминирани от тях и това довело до пълното обезверяване на хората. Станишев отбеляза, че вотът на недоверие, за който бе насрочено заседание в петък, трябва да бъде разгледан в спокойна обстановка след изборите.

 

Бойко Борисов: ЕК говори  завоалирано

 

ЕК говори завоалирано и не смее да признае, че еврофинансирането ни е стопирано. Това констатира вчера в Раднево лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. „Европа говори с по-подбрани, по-завоалирани думи, така че да не обиди никого. Затова, когато говорим за спиране на европейските фондове, то на европейски език това означава, че не са спрени, а приведени в несъответствие”, обясни Борисов.

 

Николай Бареков:ТРЯБВА ДА СТАНЕМ КОСМИЧЕСКА СИЛА

 

България трябва да си върне славата на една от най-напредналите в космическо отношение държави. Това посочи лидерът на ББЦ Николай Бареков при посещението си в Музея на авиацията и космонавтиката. „След Тодор Живков никой не се е интересувал от небето, всички си гледат само джобовете”, възмути се Бареков, чиито хора в ЕП щели да работят за обща космическа програма. В началото на 90-те той посетил баба Ванга, която му казала: „България пак ке я биде в Космоса”.

 

В. Монитор – стр. 5

Депутатът беглец шикалкави между Бойко и Бареков

 

Депутатът Даниел Георгиев, който във вторник подаде молба за напускане на групата на ГЕРБ в НС буквално шашна с финтове Бойко Борисов и Николай Бареков.

Вчера той обяви завръщането си в редиците на Борисов часове след като лидерът на ББЦ го зачисли към неговите хора. Георгиев каза, че е подал втора молба, с която иска да бъде анулирана първата, тъй като оставал в ГЕРБ заради Борисов. Той сравни поведението си с „нестандартна реакция” към статии по негов адрес, в които се говорело, че ще напуска ГЕРБ. Това породило съмнения у някои негови колеги и го накарало да действа. Според Бареков обаче Георгиев е бит и заплашван. Борисов пък контрира, че депутатът му е натискан месеци наред.

Изненадващо обаче привечер Георгиев се появи на предизборна среща на ББЦ в Бургас. Там Бареков обяви, че той все пак преминава към неговата партия. Георгиев излезе на сцената и прегърна лидера на ББЦ. На излизане от залата обаче той заяви, че остава в ГЕРБ, а е минал през предизборната среща, за да поздрави Бареков.

http://www.monitor.bg/article?id=429352

 

в. Монитор – стр. 13

Хамелеони в парламента

 

Истински скандал сътвори вчера народният представител от ГЕРБ Даниел Георгиев. След като първо бе заявено, че напуска парламентарната група на Бойко Борисов и че ще се присъедини към ББЦ, след това той реши, че остава в партията. Георгиев обяви, че е внесъл в деловодството на Народното събрание две молби. Едната е била за напускане на групата на ГЕРБ, а втората анулирала първата. В Бургас лидерът на „България без цензура” Николай Бареков коментира факта, че Даниел Георгиев няма да напуска парламентарната група на ГЕРБ. Бареков нарече случилото се в парламента фарс. Той обясни, че Даниел Георгиев е бил бит и заплашван. „Показах, че искам и оставам в ПП ГЕРБ”, заяви пък от своя страна Георгиев. Само преди време парламентарната група на ГЕРБ напуснаха депутатите Георги Марков, Светлин Танчев и Красимир Стефанов. Какво е отношението на хората към номадството в парламента като явление? Публикуваме няколко гледни точки по темата.

-          Александър Симов: Политическите идеи не са като героини от „Сексът и градът”

-          Арман Бабикян: Да те местят като пешка е жалко

http://www.monitor.bg/article?id=429256

 

в. Новинар – стр. 2

Осем области ще са без подвижни избирателни секции

 

В осем области у нас няма да има подвижни секции за хората с увреждания, показа проверка на „Новинар“ по районните избирателни комисии (РИК).

Без мобилни урни ще бъдат две от големите области - Благоевград и Смолян. В област Сливен, Габрово, Ловеч, Пазарджик и Перник също няма да има такива секции. Там, където те липсват, ще бъдат предоставени необходимите условия за хората с увреждания. Така например, ако гласуването става в сграда на два етажа, е задължително на първия етаж да има кабина за гласоподавателите с физически проблеми.

http://novinar.bg/news/osem-oblasti-shte-sa-bez-podvizhni-izbiratelni-sektcii_NDY1Mjs4MA==.html

 

Станишев: Десните не успяха да излекуват ЕС от кризата

 

Десните в Европа наложиха един модел на лечение от кризата, който още повече задълбочи заболяването.

Това заяви в Пазарджик председателят на БСП Сергей Станишев, цитиран от pa-media.net. Той посочи, че все още кризата не е преодоляна. Според него не само у нас, но и навсякъде в Европа хората имат проблем с доходите, защото управлението на десницата не е успяло да се справи с мерките за развитие на икономиката.

„И няма как да обясниш на хората защо ЕС намира 1 трилион и 600 милиарда евро – една космическа сума, за да спаси банките, но не намира ресурс да се вложат инвестиции в реалната икономиката и да се помогне на хората в беда”, заяви още Станишев. В Пазарджик той проведе разговори с представители на бизнеса.

 

 

В. Преса – стр. 4

Лидерът на ББЦ: Дайте ми още пет дни и ще сме първи

 

„С Костинброд свалих ГЕРБ и Борисов, а вижте какво дойде – коалицията ДПС, БСП и Атака“, каза Бареков в Сливен.  „Днес се готви нова срамна коалиция между ГЕРБ, ДПС и РЗС“. Бракът на Борисов и Яне ще роди още 200 хиляди души, които ще гласуват за ББЦ. Лидерът на ББЦ заяви още, че си е направил застраховка срещу прегръдка с ДПС и тя се казва ВМРО.

 

Първанов призова евродепутатите към обединение по важни теми

 

Във Велико Търново Първанов поиска от евродепутатите да се съберат и да постигнат консенсус по важните за страната приоритети. Сред тях според него са енергийната независимост и проектът Южен поток, регионалните стратегии и опазването на културно-историческото наследство. Първанов осъди енергийната политика на държавата от последните няколко години. За него ГЕРБ е главен виновник за катастрофата в българската енергетика, а кабинетът Орешарски задълбочил проблемите.

 

В. Преса – стр. 14-15

Д-р Стойчо СТОЙЧЕВ, преподавател в СУ: Всички партии купуват гласове

 

- Кои от партиите упражняват контролиран вот и търговия с гласове?

- Имаме данни от наблюдения, емпирични изследвания и интервюта - имайте предвид, че ги правим в атмосфера на страх, далеч от населеното място. Данните показват, че всички парламентарно представени партии използват този инструмент.

- За европейските избори явлението било по-малко разпространено, тъй като залогът е по-малък. Така ли е?

- Мизата е по-малка, защото мащабът е по-голям. Ако на местни избори сто гласа може да обърнат вота, за един глас може да платите и 1000 лева. Но на европейски избори сто гласа са капка в морето. Сега обаче има нещо ново, което трябва да наблюдаваме. Досега не е имало работеща преференция. Купеният или контролираният вот беше по линия на партиите, не на кандидатите. При работеща преференция не изключвам и отделни кандидати да мобилизират вот за самите себе си.

http://pressadaily.bg/publication/43657-%D0%92%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%B8-%D0%BA%D1%83%D0%BF%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B5/

 

Според проучване на ''Галъп'': БСП и ГЕРБ - равни с 18,3%

 

Ако евроизборите бяха днес, за БСП биха гласували 18,3%, за ГЕРБ също 18,3%, ББЦ – 7,2%, ДПС – 7,1%. Това показват данните от редовното представително за пълнолетното население на страната проучване на общественото мнение на "Галъп интернешънъл", известно като "Политически и икономически индекс", направено 10 дни преди изборите. Данните отразяват обявените от респондентите нагласи и не могат да се четат като прогноза за изборен резултат.

Практическото равенство на силите между БСП и ГЕРБ се запазва. "България без цензура" изглежда сигурен участник в Европарламента, но трябва да се отбележи, че става дума за декларативни нагласи и точната прогноза е трудна. ДПС остава с най-стабилни изгледи за третото място – като се вземат предвид онези, за които със сигурност може да се твърди, че ще гласуват. Сред останалите партии най-реални шансове за присъствие в Европейския парламент запазват Реформаторският блок и АБВ. Не се отбелязва динамика при "Атака", като "Атака" и НФСБ ще трябва да покажат значителна мобилизация, ако искат да прескочат бариерата.

http://pressadaily.bg/publication/43580-%D0%91%D0%A1%D0%9F-%D0%B8-%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91-%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B8-%D1%81-183/

 

в. Преса – стр. 16-17

Кое е лявото на левите в България

 

Eвропа е в опасност. Евроскептицизмът, национализмът и популизмът растат. За много хора Европа се превръща в синоним на похабени обществени средства и сляп диктат на строги икономии, наложени от неизвестни технократи. Криза-та създаде опасно разделение между по-богатите и по-бедните страни и региони. В резултат на това много хора се поддават на разрушителни националистически и антиевропейски послания.“

 Това е част от програмата на ПЕС „Европа: Ново начало“, с която европейските социалисти влязоха в битката за 766 места в ЕП. От цитата се разчита добре - евролевицата няма друг избор, освен да остави в миналото образа си на „хайверена левица“ и да премине в настъпление, този път - на два фронта.

http://pressadaily.bg/publication/43661-%D0%9A%D0%BE%D0%B5-%D0%B5-%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B2-%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F

 

в. Преса – стр. 21

Румен Йончев: Рано или късно ЕНП ще се разграничи от ГЕРБ

 

-Г-н Йончев, обявихте се за премахване на мониторинга на ЕС върху правосъдието и вътрешната сигурност. Това възможно ли е?

-Възможно е и е необходимо. Само ние и Румъния сме подложени на такъв мониторинг, а проблеми в тази сфера имат всички в ЕС. Става дума за неприемлива неравнопоставеност, а ефектът е преди всичко в полза на свете големи партии у нас – БСП и ГЕРБ, да си уреждат по един лош доклад една на друга. Не знам това по какъв начин помага на България.

-Подозиратели ли ЕС в лицемерие?

-По-скоро подозирам нашите евродепутати и българските еврочиновници в лицемерие. Виждал съм ги на терен как работят за това докладът да е по-лош, само за да докажат, че те са били по-добри в управлението. Този тип наблюдение през криво огледало няма никаква стойност за България и трябва да бъде премахнат. Още повече, че нищо не следва от тези доклади.

 

В. Репортер – стр. 3

Нова шашма с бюлетините за евровота

 

Разработена е нова схема, която гарантира безпроблемен контрол върху гласуването на купените избиратели по време на изборите за Европейски парламент, предупреди депутатът от БСП Георги Кадиев.

Кадиев разясни, че проследяването на вота става чрез заложената преференция  - тоест възможността всеки гласоподавател да пренарежда партийната листа, за която пуска бюлетина.

Георги Кадиев предупреди за следната схема – ако избирателят задраска повече от един номер в секцията за преференция, бюлетината остава валидна. За дилърите на гласове това гарантира контрол, защото „напазаруваните” избиратели ще зачеркват определени номера.

„Оказа се, че ако гласувате за двама-трима кандидата преференциално, то бюлетината ви остава валидна за партията, а невалидни са само преференциите. Ето и системата: плащате на дадена група избиратели да гласуват за вашата партия в секция Х, като ги задължавате да задраскат преференциално примерно номера 7, 9 и 14. После следите дали в тази секция има толкова бюлетини с този „пин-код” или са ви излъгали. И така секция по секция. Гласовете остават валидни за вашата партия, преференциите - не”, обясни Георги Кадиев.

http://reporterbg.com/index.php?id=76282

 

2.8 милиона българи гласуват за ЕП

 

Около 2.8 милиона пълнолетни българи ще гласуват на изборите за Европейски парламент, прогнозира професор Михаил Константинов. Според него това ще е една добра активност за вота.

„Ако приемем условно, че в България има около 5.8 млн. избиратели, това означава, че половината от тях може би ще отидат да гласуват. Най-малко хора отидоха до урните през 2007 година – 1.9 милиона, а през 2009-та бяха близо 2.6 милиона. Сега ще са малко повече и това е добре”, каза Константинов. Той отново сметна, че на партиите ще са им необходими 150 000 гласа, за да изпратят водачите на листите си в ЕП.

http://reporterbg.com/index.php?id=76283

 

в. Репортер – стр. 9

Защо се провали Европа – Ивайло Дичев

 

Основният проблем, според мен, е в евро-утопията на свят, където политическата власт вече няма да я има. Щяла да я замести икономиката, юридическите рамки и директиви, комисиите, които се събират отново и отново, за да отлагат проблемите.

Няма политици, има комисари; няма европейски граждани, има магистрали

Вижте само абсурда на предстоящия избор: казват ни, че избираме председателя на Европейската комисия, но всъщност по Лисабонския договор изборът ни само препоръчва на държавите, представени от Европейския съвет да се съобразят с изхода от гласуването.

http://reporterbg.com/index.php?id=76262

 

в. Сега – стр. 2

АБВ ударно наваксва с даренията

 

АБВ наваксва ударно с даренията в последните дни от кампанията и вече е безапелационен лидер в класацията, показва справка в публичния регистър на Сметната палата. Само за един ден спонсорите на формацията на Георги Първанов набъбнаха от 240 на 310, а обявената сума нарасна с около 43 000 лв. - от 118 000 на 161 000 лв. Освен това на финала донорите станаха по-щедри и сред тях има такива, внесли по 10 хил. лв. - допустимият максимум, записан в Изборния кодекс. Това са Лъчезар Кирилов Симеонов, Марин Киров Димов и Радослава Йорданова Шаркова. Ден по-рано най-голямото дарение беше от 1000 лв.

Така само за 24 часа формацията на бившия президент изпревари другия първенец в състезанието за дарители Николай Бареков, който остава с непроменените 113 хил. лв. от 16 донора.

http://www.segabg.com/article.php?sid=2014052100040000201

 

Партийни боричкания спънаха лидерския дебат преди евровота

 

Дебат между водачите на големите парламентарни партии няма да има. Причината избирателите да бъдат лишени от подобна дискусия са лидерските комплекси и персоналните боричкания на политиците, научи "Сега". От началото на кампанията до сега водачът на червената листа и председател на ПЕС Сергей Станишев не е участвал в нито един дебат в медиите. Вчера пропадна и последната възможност за сблъсък на мнения между водачите на листи, след като отново Станишев отказа участие в насрочения за 23 май дебат по Би Ти Ви под предлог, че е много ангажиран. Соцлидерът отхвърлил и алтернативното предложение дискусията да се проведе на запис в удобно за него време. В резултат ГЕРБ също оттегли участието си.

http://www.segabg.com/article.php?id=699397

 

в. Сега – стр. 6

Министър Стойнев не се притеснява от "пилотните" процедури на ЕК

 

Ден след като ЕК обяви, че е започнала 2 пилотни процедури срещу България, свързани с енергетиката, ресорният министър Драгомир Стойнев демонстрира завидно спокойствие. Процедурите бяха започнати заради заканите за отнемане на лицензиите на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" и заради готвените поправки в Закона за енергетиката заради "Южен поток". Този вид процедури се откриват на база жалби на граждани и фирми, които са изпратили оплакванията си до ЕК, разясни Стойнев.

"Такива процедури има десетки. От нищо не се притеснявам. Този комплекс, който имат българските граждани и политиците вдясно от Европейската комисия, трябва да се изкорени. Трябва да сме пълноправни членове на ЕС и да отстояваме националните си интереси и Брюксел да уважава националните ни интереси", заяви пред БНР Стойнев.

http://www.segabg.com/article.php?id=699382

 

 

 

 

 

в. Сега – стр. 9-10

Рeволюцията е възможна - Иван Стамболов-Сула

 

Хората винаги са искали да чуят, че има лесен начин животът им да стане по-хубав, а писачите на манифести винаги са били готови пламенно да ги уверят в това. БСП за пореден път го доказва.

Ако съм научил нещо от политическата работа, то е, че предизборните платформи се пишат с ясното съзнание (а понякога и с надеждата), че никой няма да ги прочете. Сигурно и аз не бих прочел платформата на социалистите, ако не се наричаше "Манифест" и не започваше със зловещото "Един призрак броди из Европа" - думите, с които започна катастрофата на Европа през първата половина на ХХ век.

http://www.segabg.com/article.php?sid=2014052100040000901

 

И сметката голяма, и ток няма

 

ДКЕВР не трябва да се разглежда като тетрадка за оплаквания в кварталната сладкарница. Думите са на един от комисарите в регулатора - Еленко Божков, и бяха изречени преди месец. Поводът бе, че всички участници по веригата - от производителите на ток до потребителите, поискаха вдигане на цената. Новина, която изобщо не се харесва на управляващите, особено преди изборите. Божков се закле, че ДКЕВР е независима и няма да се поддава на предизборни внушения.

http://www.segabg.com/article.php?sid=2014052100040001001

 

в. Стандарт – стр. 4

Даниел Георгиев сутрин в ГЕРБ, вечер при Бареков

 

Две извънредни медийни изяви белязаха днешния ден на депутата Даниел Георгиев. Вчера се появи информация, че напуска ГЕРБ. Веднага след това Николай Бареков го покани да се присъедини към "България без цензура".

"Искам и оставам в партия ГЕРБ", обяви Георгиев в 10.30 ч. във вторник на извънреден брифинг в парламента. Депутатът обясни, че нарочно е депозирал в деловодството на парламента две молби - за напускане на ПГ на ГЕРБ и за оставане в нея. "И двете молби са с една и съща дата. Първата я внесох, за да покажа, че има субекти, които искат да има такава входирана молба. Веднага внесох втората молба, която е по моите собствени убеждения и която анулира първата", каза Георгиев. "Направих го и мисля, че по този начин сложих край на спекулациите около моето име", отсече депутатът. До него бяха зам.-председателите на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева, Красимир Велчев и Димитър Главчев.

http://www.standartnews.com/balgariya-politika/daniel_georgiev_sutrin_v_gerb_vecher_pri_barekov-238622.html

 

ББЦ: Дайте ни още пет дни и ще сме първи!

 

Гласувайте за млади хора, които имат кауза и тази кауза се нарича България. За това призова лидерът на "България без цензура" Николай Бареков в Сливен. И призна, че започва най-вълнуващата седмица в неговия живот, защото според всички социологически агенции "България без цензура" и коалиция е трета политическа сила на европейските избори. "Дайте ми още пет дни и ще сме първи, защото имаме енергия", зарече се Бареков.

http://www.standartnews.com/izbori_2014-kandidati/bbts_dayte_ni_oshte_pet_dni_i_shte_sme_parvi-238625.html

 

 

 

Джамбазки: Само ние сме патриоти

 

"Коалицията около "България без цензура" е единствената патриотична коалиция, която има шанс за депутати в Европейския парламент". Това заяви зам.-председателят на ВМРО - БНД Ангел Джамбазки в предаването "Още от деня" по БНТ. По думите му коалицията около ББЦ ще даде "възможност българският патриотизъм и националната кауза да бъде представена". Според него другите националистически формации нямат шанс да влязат в Европейския парламент. Джамбазки се обърна към патриотите и призова за подкрепа на ВМРО на предстоящия вот.

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2014-05-21&article=492542

 

в. Стандарт – стр. 5

Британски министър сочи Сергей за №1 в ЕС

 

В статията си за The Globalist Макшейн определя Сергей Станишев като "говорещ меко, дълбокомислен и аналитичен политик в рязък контраст с необмисления, креслив стил на по-голямата част от политическата класа в югоизточната част на ЕС". "Политиците, които вземат решенията в големите столици, скоро ще трябва да опознаят отблизо Станишев", съветва Макшейн. И цитира проучване на обществени допитвания, осъществено от професори от Лондонското училище по икономика и Тринити колидж в Дъблин, според което социалистите и социалдемократите ще бъдат най-многобройната група в новия ЕП. В анализа си Макшейн натъртва, че "според новите правила в Лисабонския договор, управляващ ЕС, националните лидери като Ангела Меркел и Франсоа Оланд загубиха правото си на вето да блокират кандидат за председател на Комисията". "Това ще постави Сергей Станишев в центъра на вниманието, ако левоцентристите постигнат надмощие, както се очаква.

http://www.standartnews.com/izbori_2014-kandidati/britanski_ministar_sochi_sergey_za_1_v_es-238626.html

 

Кунева: Брюксел ни размаха пръст

 

ЕС размаха пръст на България заради енергетиката. Това предупреди водачът на евролистата на Реформаторския блок Меглена Кунева във Варна вчера.

"България е заплашена от санкция заради липсата на воля от страна на управляващите от БСП и ДПС за решаване на проблемите в енергетиката", заяви тя. Повод за думите й стана активирането на процедурата "EU Pilot" от страна на ЕК спрямо нас заради "Южен поток" и ЕРП-тата. Тази мярка съществува от 2008 г., тя предвижда време, в което държавата да поправи грешката си.

Ако не се вземат мерки, ще плащаме хиляди евро на ден глоба, допълни Кунева. Според нея обаче управляващите не са в състояние да коригират политиката си. "Българският енергиен регулатор не направи години наред нищо относно ЕРП-тата, за да избегне санкцията и да спаси гражданите от монополния капан. Не прави нищо и по "Южен поток", заключи Кунева.

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2014-05-21&article=492547

 

в. Труд – стр. 7

Кунева: Ще плащаме хиляди евро заради БСП и ДПС

 

„Няма смисъл да избягваме точните думи – това не е добра новина за България. Процедурата е предверието на санкцията, т.е. България е заплашена от санкция заради липсата на воля от БСП и ДПС за решаване на проблемите в енергетиката“. Това каза Меглена Кунева във Варна по повод инфромацията, че ЕК започва процедура EU Pilot за България за Южен поток и ЕРП.

 

 

 

Електронни медии

 

Георги Първанов: АБВ има ясни европейски <


Сподели: facebook logo svejo logo
ALDE    European Parliament ELDR