Пресцентър :: Мониторинг на медиите

За НСДВ и Коалицията в медиите - 20 май

Размер на шрифта: a |a |a|

За НСДВ и Коалицията в медиите - 20 май

Първанова: Обществото ни е нетолерантно и това се отразява в управлението

 

Обществото ни е нетолерантно и това се проектира в управленческото мислене на всички нива.

Това коментира водачът на листата на коалиция КОД д-р Антония Първанова по време на работна среща с представители на социални домове и центрове във Варна.

Първанова заяви още, че според нея българските закони не мотивират, а демотивират работодателите да наемат хора с увреждания. „На работодателите им пречи това, че нямат възможност да развиват собствена програма, в която да наемат хора с увреждания”, допълни лидерът на НДСВ, цитирана от агенция „Фокус“.

Тя сподели и мнението си, че държавата би могла да даде по-добри условия на работодателя, като същевременно го стимулира със средства, за да има възможността да наеме хора с увреждане. „Когато заплащаш добре труда на хората, които се занимават със социални услуги, това означава, че цениш високо и хората, които се занимават, и тези, за които се грижат”, коментира Първанова.

Лидерът на НДСВ обясни още, че през новия програмен период достъпът на неправителствените организации до до европейските проекти ще бъде значително улеснен. Тя обясни, че Европейският парламент е заел позиция да няма изискване да се разкрива нова услуга, което досега се явяваше блокиращо на НПО-тата.

http://offnews.bg/news/%D0%98%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8_18760/%D0%9F%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%9E%D0%B1%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B8-%D0%B5-%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%BD%D0%BE-%D0%B8-%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%8F%D0%B2%D0%B0-%D0%B2-%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE_337208.html

 

Антония Първанова: Евродепутатът трябва да знае кои са националните интереси

 

За да може един евродепутат да защитава националните интереси на страната си, той първо трябва да знае кои са те. Националният интерес е този, зад който стоят много хора, включително обикновените – земеделци, малките производители, пациентите, хората с увреждания, малцинствата. Това коментира във Варна водачът на евролистата на коалиция КОД Антония Първанова. В нея влизат партиите "Обединена България" на Илиана Раева, НДСВ и Социалдемократическата партия.

Един евродепутат може да защити националните интереси, ако е влиятелен и ако е в една от трите големи групи – Европейската народна партия, либералите или социалистите, обясни Първанова. Според нея до момента у нас няма кампания, не се изтъкват предимствата на досегашните евродепутати, а се разчита само на твърдите ядра на партиите и на купения вот, което е демотивиращо и за избирани, и за избиратели.

„Дори да не гласуват хората, които са демотивирани, 17 евродепутати ще бъдат избрани. Само че е добре в европарламента да отидат такива, които имат влияние и работят сериозно, отколкото такива, които ще бъдат посетители“, посочи Първанова.

По нейни думи обществото ни има нужда от солидарност. Ролята на евродепутата не е да решава лични проблеми, но ако те касаят голяма група от хора, той може да бъде полезен, добави тя е даде пример с правата на пациентите, на децата, жертви на насилие, на хората с увреждания.

„Малките и средни предприятия казват – ние фалираме, крадат ни бизнеса, притискат ни административно, има политическа злоупотреба с власт. Ако в законодателството се заложат механизми, които създават бариера за злоупотреби с власт, тогава интересът може да бъде защитен“, каза още кандидатът за евродепутат.

Най-важният приоритет за Антония Първанова са работните места, тъй като основен проблем е младежката безработица. Според нея жена трябва да управлява България, за да може да се грижи по-сериозно за интересите на хората.

Ако избирателите предпочетат бюлетина №17, те гласуват за отговорност, компетентност, сериозно и доказано влияние на европейско ниво и някой, който си изпълнява обещанията, увери Първанова.

Лидерът на коалиция КОД е на посещение във Варна. Антония Първанова проведе среща в дневния център „Ривиера” с колектива, грижещ се за деца с интелектуални затруднения.  Шатра на КОД е разположена при хотел „Черно море”. Заедно с Първанова във Варна е и лидерът на Социалдемократическата партия Тодор Барболов, трети в евролистата на коалицията.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1265574

 

Петър Петров от кораба ”Св. Николай”: Антония Първанова бе единственият евродепутат, който защити правата ни

 

Антония Първанова бе единственият евродепутат, който защити правата на българските моряци от кораба ”Св. Николай”. Това заяви за Радио „Фокус” – Варна Петър Петров, един от българските моряци, които бяха арестувани на борда на кораба “Св. Николай”, превозващ близо три тона кокаин, обвинени в участие в организирана престъпна група в Испания. Петър Петров е втори механик на българския кораб “Бургас”, който е с новото име “Св. Николай”. “Попаднахме в една много лоша ситуация, докато работех в машинно отделение “Авариен ремонт”, бях арестуван и тикнат в испанските затвори - първо в Кадис, после и в Мадрид. Така изкарах 18 месеца – без да бъда разпитван, без преводач, без кореспонденция на разбираем език, с което бяха нарушени човешките ми права. От всички български евродепутати единствено Антония Първанова излезе с декларация за неспазване правата на човека по Хартата. Единствено тя достойно защитава интереса не само на екипажа, но и авторитета на българския моряк, на българските граждани в България, Испания и цяла Европа. Пожелавам й успех и изказвам своята благодарност”, каза Петър Петров, който днес се запозна лично с Антония Първанова. Роднините на Петър Петров, както и на другите моряци, са търсили съдействие от всички евродепутати, единствено Антония Първанова е направила публична декларация в подкрепа на задържаните българи, подчерта Петър Петров.

След установеното бездействие, нарушена защитата на българските моряци и неосигурен превод - някой от тях са изпращали документи на роднините си в България, за да бъдат преведени, Антония Първанова поставя писмен въпрос до Европейската комисия, озаглавен „Български моряци обвинени в участие в организирана престъпна група в Испания: грубо незачитане на процесуалните права на обвиняемите”. Първанова сезира европейския комисар по вътрешни работи Сесилия Малмстрьом, както и Вивиан Рединг, комисар по въпросите на правосъдието и правата на човека.

http://www.focus-news.net/news/2014/05/19/1920656/plamen-petrov-ot-koraba-sv-nikolay-antoniya-parvanova-be-edinstveniyat-evrodeputat-koyto-zashtiti-pravata-ni.html

 

Д-р Антония Първанова: Грижата за хората с увреждания може да се превърне в сериозен елемент в използването на европейски средства

 

В обществото ни липсва солидарност, милосърдие и отношение към хората, които имат нужда от нашата подкрепа. Това заяви лидерът на коалиция КОД д-р Антония Първанова по време на работна среща с представители на социални домове и центрове във Варна, която се проведе в Дневния център за лица с умствени затруднения „Ривиера”, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна. „Ние сме по-щедри в критиките си един към друг, отколкото да сме загрижени към хората, които наистина се нуждаят”, коментира д-р Първанова. Тя посочи, че в листата на коалиция КОД присъства Владислава Цолова, която е председател на организацията на родителите на деца с аутизъм - фондация „Стъпка за невидимите деца на България”. „Нейната кауза е да говори за тези деца, да направи кампания заедно с европейската организация, за да може всеки един от нас да се замисли за това какво би могъл да направи, какъв би бил животът на всеки един от нас, ако имаше в семейството си човек с увреждане или ако той самият беше човек с увреждане, и как можем да мислим равнопоставено. Ние сме едно общество”, допълни д-р Първанова. Във връзка с поредица от инициативи на Европейско ниво, които са свързани с хората с увреждания, д-р Антония Първанова подчерта, грижата за хората с увреждания може да се превърне в един сериозен елемент в използването на европейски средства. „Това не са просто социални услуги, това е и един ангажимент и ако не бъде организиран с ресурс, няма как да може да бъде ефективен. Ако имаме възможност за услуги за деца, за възрастни, за хора с увреждания, обществото би било много по-ефективно и полезно, отколкото ако оставим семействата и им добавяме само някаква социална помощ”, допълни д-р Първанова.

http://www.focus-news.net/news/2014/05/19/1920537/d-r-antoniya-parvanova-grizhata-za-horata-s-uvrezhdaniya-mozhe-da-se-prevarne-v-seriozen-element-v-izpolzvaneto-na-evropeyski-sredstva.html

 

Д-р Антония Първанова: Трябва да се улесни достъпът до евросредства за социални дейности

 

През следващия мандат предстои да се направи анализ на видовете социални услуги, които са необходими за хората, за да се види как могат да бъдат финансирани чрез евросредства, хората да бъдат обучавани и тази грижа в обществото да бъде платена. Това заяви лидерът на коалиция КОД д-р Антония Първанова по време на работна среща с представители на социални домове и центрове във Варна, която се проведе в Дневния център за лица с умствени затруднения „Ривиера”, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна. „Освен грижи за хората, това са и работни места. Това е и възможност за разгръщане на предприемачеството. Жените са грижовни и имат желание да развият такива центрове и услуги, ако имаше достатъчен ресурс. Много пъти сме обсъждали как да има достъпност до създаване на бизнес план, до неговото финансиране, той да се превърне в една нормална част от инициативите, които предприема Европейския съюз за разпределяне на парите, които се събират от данъци”, каза д-р Първанова. Тя допълни, че досега тази сфера е била оставена на национално ниво, но във връзка с демографската криза и голямата безработица става ясно, че за да се интегрират хората на пазара на труда, е нужно на семействата, които имат деца или възрастни с увреждания, да им бъдат предоставени услуги, които да им позволят да изпълняват функциите си без затруднения. Това е новото, което предстои и се надявам, че ще успеем да го постигнем. Напълно се солидаризирам с това и го подкрепям”, допълниш д-р Първанова. Тя каза още, че многократно е разговаряла с представители на Министерството на труда и социалната политика за възможностите за обучение и за финансиране на такива проекти, които да бъдат с облекчен достъп. „Колкото по-лесно тези пари стигат до хората, които имат подобни намерения и енергия, за да работят в полза на обществото, толкова по-голямо би било процентното усвояване, а не както досега”, каза д-р Първанова и допълни, че „Човешки ресурси” е била една от програмите с най-ниска усвояемост и се е наложило парите да бъдат прехвърлени към инфраструктура. „Не е само да дадеш на човек с увреждане по-голяма социална помощ и да го затвориш в къщи, въпросът е как обществото да му даде възможност да се чувства пълноценен в рамките на своите възможности. Ето в тази посока трябва да се работи. Засега изглежда, че в министерството има чуваемост”, каза още д-р Първанова и допълни, че чиновниците трябва да помагат на неправителствени организации и на хората, които искат да се занимават със социални услуги при изготвянето на проекти.

http://www.focus-news.net/news/2014/05/19/1920567/d-r-antoniya-parvanova-tryabva-da-se-ulesni-dostapat-do-evrosredstva-za-sotsialni-deynosti.html

 

Антония Първанова посети дневен център „Ривиера“

 

В 10 часа Първанова посети дневен център „Ривиера“, където се срещна представители на всички социални домове и центрове във  Варна . На срещата присъстваха и много възпитатели, родители и студенти които изслушаха речта на лидера на коалиция КОД. Те обсъдиха бъдещи съвместни проекти как може да се помага на тези деца и да бъдат приемани за равни и да имат достъп до нормална работна среда.

В 12 часа д-р Първанова се срещна с избиратели на импровизираната шатра пред х-л Черно море. Тя отговори на многото въпроси и заедно си пожелаха на 25 май да гласуваме с номер 17. Целият мобилен щаб на коалиция КОД ще обикаля кварталите на Варна до изборният ден за да се срещне с избирателите си.

http://novavarna.net/2014/05/19/antoniq-purvanova-poseti-dneven-centur/

 

Петър Петров от кораба ”Св. Николай”: Антония Първанова бе единственият евродепутат, който защити правата ни

http://www.focus-radio.net/?action=news&id=748474

 

Антония Първанова е във Варна

 

Д-р Антония Първанова ще бъде днес, 19 май, във Варна. В програма й е предвидена от 10 ч. среща в дневен център "Ривиера" с колектива, грижещ се за деца с интелектуални затруднения. Там ще присъстват и представители на всички социални домове и центрове в гр. Варна.

След 12 ч. д-р Първанова ще е при шатрата на КОД-Антония Първанова, Илиана Раева-ОБ, НДСВ, СДП при хотел "Черно море.

Заедно с д-р Първанова във Варна ще е и лидерът на Социалдемократическата партия Тодор Барболов, трети в евролистата на Коалицията.

http://www.moreto.net/novini.php?n=251606&c=09&p=1

 

Предизборните обещания – дебат на Антония Първанова и Бойко Станкушев в “Още от деня”

http://bnt.bg/part-of-show/predizbornite-obeshtaniya-debat-na-antoniya-pa-rvanova-i-bojko-stankushev-v-oshte-ot-denya

 

д-р Антония Първанова 2014 г.

https://www.youtube.com/watch?v=YHA7Vl1J1U0


Сподели: facebook logo svejo logo
ALDE    European Parliament ELDR