Пресцентър :: Мониторинг на медиите

За НСДВ и Коалицията в медиите-19 май

Размер на шрифта: a |a |a|

За НСДВ и Коалицията в медиите-19 май

В. Стандарт – 19.05 – стр. 5

Първанова готова да управлява

 

"Аз съм отговорен политик. Изпълнявам обещаното. Няма време за лъжи, жена трябва да се грижи за държавата. Мога да управлявам България и ще посветя живота си на това - да успеем като нация". Това е мисията на лидера на НДСВ д-р Антония Първанова. Тя е един от тримата евродепутати, накарали Европейската комисия да предложи законови промени, които ЕП да гласува. За близкото бъдеще Първанова си е поставила нова цел - да работи за промяна на общата европейска политика в интерес на хората.

"Да се направи така, че повечето от парите от еврофондовете да стигат пряко до дребния и средния бизнес", иска тя. Предлага също финансираните проекти да са с добавена стойност - условие един проект да бъде одобрен и финансиран ще е колко работни места създава.

"Това ще се наблюдава пряко дали се изпълнява", каза д-р Първанова. Според нея има огромен натиск за промяна в тази посока на политиката в ЕС, от което пряка полза ще имат българските граждани, не в дългосрочен план, а още в следващите няколко години.

http://www.standartnews.com/izbori_2014-kandidati/parvanova_gotova_da_upravlyava-238321.html

 

В. Стандарт – 17.05 – Weekend - стр. 12-13

Телците във властта

 

Те са готови на компромис, но могат да открият внезапен огън по противника, ако усетят, че ги застрашава. Работят добре в екип, но винаги дебнат да не ги изпреварят. Могат много хладнокръвно да преценяват реалността, но в същото време са крайно податливи на емоция. Това са някои от качествата на представителите на зодия Телец. Благодарение на тях хората от този астрологичен знак се реализират успешно в своите професии. И бързо се издигат нагоре. Те са родени да ръководят и не се страхуват да взимат важни решения.

У нас повечето Телци във властта са мъже. Представител на тази зодия е лидерът на ПЕС и БСП Сергей Станишев, който е роден на 5 май. Телец е и министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, а неговата рождена дата е 7 май. И икономическият министър Драгомир Стойнев е в групата на Телците. Той е роден навръх Гергьовден. Бившият министър на отбраната Николай Свинаров и ген. Иван Драшков също са представители на зодията. Сред дамите Телци във властта е Мая Манолова, зам.-председател на Народното събрание. Тя е родена на 4 май. Вицепрезидентът на България Маргарита Попова пък има рожден ден на 14-и. Представител на зодията е и д-р Антония Първанова. Тя е родена на една дата заедно с бившия главен прокурор Борис Велчев - 26 април.

http://www.standartnews.com/lyubopitno-misterii/teltsite_vav_vlastta-238074.html

 

В. 24 часа – 19.05 – стр. 6

Царят с обръщение: На 25-и всички да гласуваме

 

Гласувайте на 25 май! Този призив отправи Симеон Сакскобургготски в сайта си вчера. Има ли някой, който все още да се съмнява, че случващото се в европейските институции не ни засяга правко, пита той.

„За Европа тези избори са важни, но и за нас, българите. Те са барометър за съотношението на политическите сили у нас, за реалните настроения на хората“, казва царят.

„На България й предстои изпълнението на конкретни цели като влизането в еврозоната и Шенген. Не можем да си позволим да бъдем безразлични към собственото си бъдеще“, допълва той. И припомня, че членството в ЕС бе национален стратегически идеал, „за който се борихме и търпяхме тежки ограничения и не по-малко жертви“.

 

в. Дума – 19.05 – стр. 2

Сакскобургготски: Евроизборите са крачка към нов модел на развитие на ЕС

 

„Според почти всички политически анализатори предстоящите избори за Европейския парламент ще бъдат по-различни от досегашните и тяхното значение за общото бъдеще на Европа голямо. Те са крачка към изграждането на един нов модел на развитие на ЕС. За първи път ще влязат в действие залегналите в Лисабонския договор мерки, даващи по-голяма роля на гражданите. Това осмисля още повече техния вот, в това число и на всеки един българин. Ето защо, моя призив към всички сънародници е: гласувайте на 25 май!“. Това се казва в писмо на бившия премиер Симеон Сакскобургготски по повод евроизборите, публикувано на официалния му сайт. „Избирателната активност ще бъде тест за една Европа, която търси по-голяма легитимност. Броят на гласувалите е значим за резултатите, но и за изводите, които ще бъдат направени, относно ефективността на предложените промени. Новите законодателни правомощия на европарламентаристите, готовността на европейските партии да политизират в по-голяма степен дейността си, в смисъл на провеждане на конкретни политики, които да имат реален ефект върху гражданите, а не само институционални промени, както и променената процедура за избор на шеф на Комисията, са все стъпки за засилване на връзката между европейската политика и гражданското общество“, пише още Сакскобургготски. „Изминалият вече мандат на Европейския парламент бе белязан от кризата – икономическа, политическа, както и от липсата на идеи и дефицит на доверието към общия проект, наречен Европа. Тази кризисна ситуация, обаче, предизвика широк дебат през последните години вътре в самия Съюз и бе наложен от очакванията и изискванията на гражданите. Как ЕС да разясни на хората смисъла от съществуването си? От политически пакт в началото на своето възникване, осигуряващ мира на континента, през икономически придобивки като общ пазар и обща монета, днес пред ЕС стои нов залог – да прерасне от сбор от институции, регулиращи междудържавни отношения, в работещ инструмент, чрез който реално да се подобри животът на хората“, заявява бившият министър-председател. 

http://viaranews.com/2014/05/18/%D1%81%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B1%D1%83%D1%80%D0%B3%D0%B3%D0%BE%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%B0-%D0%BA%D1%80/

 

в. Новинар – 19.05 – стр. 2

Симеон Сакскобургготски: Евроизборите са крачка към нов модел на ЕС

 

Евроизборите са крачка към изграждането на нов модел на развитие на Европейския съюз (ЕС), съобщи в изявление експремиерът Симеон Сакскобургготски.

Според него избирателната активност ще е тест за Европа, която търси повече легитимност. "За първи път ще влязат в действие залегналите в Лисабонския договор мерки, даващи по-голяма роля на гражданите. Това осмисля още повече техния вот, в това число и на всеки един българин”, подчерта Сакскобургготски.

Той се надява, че новите промени в съюза ще гарантират реален ефект върху гражданите, а няма да се правят само институционални промени. Според него бъдещето на Европа минава през провеждането на политики, които да накарат гражданите да припознаят в ЕС свой проект. В тази връзка той спомена и създаването на европейска федерация.

"Ако до този модел се стига чрез засилване на интеграционния процес и той прерасне във федерализъм, както желаят някои европейски лидери, то той е добре дошъл”, допълни Сакскобургготски.

http://novinar.bg/news/simeon-sakskoburggotski-evroizborite-sa-krachka-kam-nov-model-na-es_NDY1MDsyOQ==.html

 

в. Сега – 19.05 – стр. 2

Симеон призова да не издигаме в култ националния суверенитет

 

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски заяви вчера, че националният суверенитет не трябва да се издига в култ. В специално изявление на своя сайт по повод предстоящите евроизбори Симеон обясни, че "бъдещето на обединена Европа минава през провеждането на политики, които да накарат гражданите да припознаят в ЕС своя проект". Според него, ако до това може да се стигне чрез засилване на европейската интеграция и прерастването й във федерализъм, каквито идеи има сред някои европейски лидери, в това няма нищо лошо.

"Зная, че много хора настръхват при самото споменаване на федерация. Но ако това е работещата формула, за да бъде постигнато по-добро битие за европейците, защо да издигаме националния суверенитет в култ?", риторично пита Симеон. Той определя като "кухи" обещанията на евроскептици и националисти, според които ще излезем от кризата, ако се скрием зад собствените си граници и ще преодолеем енергийните проблеми без ничия помощ. Според Симеон на тези избори не трябва да се гледа с безразличие. Бившият премиер на няколко пъти призовава гражданите да бъдат активни на европейските избори. Според него важните въпроси за страната ни вече се решават в Брюксел и този факт не може да бъде пренебрегнат. Той изтъква и това, че евроизборите са важни и във вътрешнополитически план, тъй като те ще са барометър за съотношението на политическите сили у нас.

http://www.segabg.com/article.php?sid=2014051900040000203

 

 

Електронни медии

 

Антония Първанова: Ние не сме проект на Държавна сигурност

 

Антония Първанова, председател на НДСВ, в интервю за предаването „Седмицата” на Дарик радио

Водещ: Антония Първанова, водач на листата на Коалиция КОД-Антония Първанова, Илиана Раева-ОБ, НДСВ, СДП. Коалицията е №17 в бюлетината. Антония Първанова в „Седмицата” на Дарик радио. Добро утро.

Антония Първанова: Добро утро.

Водещ: Вие имате ли лична история за това как открихте преимуществата на обединена Европа?

Антония Първанова: Моята лична история е свързана с работата, която свърших в ЕП и с това, че научих как се работи в екип с гражданските сдружения и как дипломатично можеш да постигнеш много повече, подкрепяйки колегите си и убеждавайки да те подкрепят, отколкото да се конфронтираш.

Водещ: Нещо конкретно като Жозеф Дол. Като ученик не разрешавали порното във Франция и той пътувал до Германия. Било трудно да се минава границата. Забравял си марките и като паднали границите и станало общо еврото той разбрал колко е хубаво да е обединена Европа.

Антония Първанова: Е, имам и аз една такава лична история. Не чак толкова пикантна. След като в българския парламент 9 пъти беше внасян Закона за права на пациентите и аз казах: е, това вече ще се заинатя и ще го прекарам през ЕП, каквото ще да става и го направих.

Водещ: А най-големият недостатък на Европейския съюз днес?

Антония Първанова: Това е фактът, че твърде малко прави политика за хората. Прекалено много се натрупа политика за бизнеса, уреждане на бизнес отношения и регулация срещу бизнеса или рестриктивни мерки срещу бизнеса, а хората, европейските граждани не усещат политики в областта на здравеопазване, образование, социална политика, заетост.

Водещ: Кое е главното, което ви отличава вас и вашата коалиция от останалите?

Антония Първанова: Ние не сме проект на Държавна сигурност. През последните 25 години ни управляваха различни конфигурации на лобитата на бившата БКП, финансовото, икономическото, силовото лоби и виждаме, че постоянно се продуцира поредният проект на ДС. Заявки за управление на страната. Ние не сме такива. Затова доста трудно пробиваме в публичното пространство, за да изразим своите идеи, но се надявам, че има много хора, които искат да ги чуят.

Водещ: Подкрепяте ли ЕС да стане Европейски съединени щати?

Антония Първанова: Това ще бъде дълъг процес, но ако е в интерес на България, принципно да.

Водещ: Във въпроса няма условност. Подкрепяте или не? В интерес на България ли е да станат Европейски съединени щати?

Антония Първанова: В дългосрочен план би било в интерес на България.

Водещ: А християнски съюз ли трябва да бъде ЕС?

Антония Първанова: По принцип ЕС се очертава като един много сериозен мултиетнически, мултикултурен, мултирелигиозен конгломерат. Християнските ценности за мен са изключително важни, но не приемам една политическа формация да изземва тези ценности като своя политическа идеология. Така че ако говорим за християнските ценности, не по консервативния начин от 19 век налагани през политика на Европейска народна партия, а християнски ценности, които са валидни за всички нас като хора. Като отношения между нас в социален план. Да не навреждаш на интереса на другия и да се подкрепяме. Солидарността в обществото е също ценност, но непременно християнска ценност.

Водещ: Християнството – и православие, и католици – не приемат еднополовите бракове в Библията не от 19 век. От 2000 години, че и повече. В Стария завет това не е прието.

Антония Първанова: Не е задължително да изповядваш точно християнски ценности или да си религиозен, или практикуващ християнството и по-специално католицизма, защото той доминира в християндемократическите партии или в ЕНП, за да си против еднополовите бракове.

Водещ: Вие сте против?

Антония Първанова: Да. Аз мисля, че може да има съжителство и хората могат да правят каквото искат в сексуален план, но…

Водещ: Значи ако разбирам вярно, вие сте за християнска Европа? За Европа на християнските ценности.

Антония Първанова: Аз съм за Европа на християнските ценности и толерантността, защото не искам всички ние да спекулираме с това, че само християнските ценности са добри. Има и други религии, които също имат своите ценности.

Водещ: В други религии има и многоженство.

Антония Първанова: Това ценност ли е в тези религии? Това е практика. Ако става въпрос и в християнството е имало практики, с които едва ли трябва да се гордеем като например Кръстоносните походи и налагането с кръв на християнството, но това не е ценност на християнството. Това е практика. Ценността е да не навреждаш на ближния си, да не прелюбодействаш, да не крадеш, да не убиваш, но тези ценности са валидни и за другите религии и затова не искам да навлизаме в конфликт между религиите. Няма да намерим от там, нито човечеството някога е намерило от това полза за себе си. Винаги конфликтите между религиите са водили до войни и загуба на човешки животи.

Водещ: Докъде е Европа? Трябва ли някога в ЕС да влязат Украйна, Молдова, Русия, Грузия, Армения, Турция?

Антония Първанова: Доста я разширихте, но…

Водещ: Стеснете я вие, докъде…

Антония Първанова: Според мен най-големи шансове към момента има Сърбия и Черна гора.

Водещ: Не, за тях няма спор, че са и географски в Европа. Но се започва и Русия сега, която е с един крак в Европа, с друг в Азия. Да я приемем ли в ЕС някога?

Антония Първанова: Това някога може би ще отиде извън рамките на моя физически живот. Но…

Водещ: Принципът ви търся, да сте жива и здрава. Искате ли да доживеете Русия в ЕС?

Антония Първанова: Не мисля, че това е възможно. Но България има геополитически интерес страните, които са около нас да изпълнят критериите за членство на ЕС, който е един много, много труден процес.

Водещ: Това е следващият въпрос. Грузия, Армения – отвъд Черно море, те Европа ли са?

Антония Първанова: Географски да, но политически не мисля, че ЕС в скоро време ще обсъжда тяхно членство. По-скоро партньорство и договори за асоцииране, за да може да се отворят общите пазари за европейската икономика.

Водещ: Това и за Украйна ли важи, и Молдова?

Антония Първанова: За Украйна нещата са по-различни. В Украйна целият ЕС допуснахме фундаментална грешка да не засилим процесът на интеграция и членството на Украйна в НАТО, с което се получи тази конфликтна ситуация. Но по принцип Украйна има огромен потенциал за присъединяване към ЕС. Лошото е, че тежката корупция и олигархията в Украйна доминират над европейските ценности.

Водещ: Значи от изброените Украйна слагаме в Европа от ваша гледна точка?

Антония Първанова: Украйна да, но в доста продължителен период на постигане на критериите за членство.

Водещ: Вече казахте, че смятате, че Европа и ЕС трябва да има 29-ти член през следващите 5 години, съседите – Сърбия, Черна гора, Македония?

Антония Първанова: Да. Съседите определено. Не мога да кажа, че ще успеят да покрият критериите за 5 години, но със сигурност тези две държави се справят много добре, особено Черна гора.

Водещ: Тук въпросът е обаче с акцент върху 5-те години. Понеже търсим и…

Антония Първанова: Аз не съм врачка, аз съм политик.

Водещ: Не, понеже Юнкер и Шулц казаха в дебат, мисля че беше на 8 май в Германия, че твърдо няма да има. Аз затова ви питам…

Антония Първанова: Да, аз също смятам, че няма да успеят за 5 години да се справят.

Водещ: Правото на самоопределение на народите или принципът на териториалната цялост на държавите трябва да подкрепя ЕС? Това и в контекста на референдумите за отделяне на части на Украйна?

Антония Първанова: Това всъщност е част от европейските принципи и от договора за членство в ЕС. В ЕС не могат да влизат страни-членки, които имат териториални спорове. Така че очевидно териториалната цялост на държавите е нещо, което е фундаментално и уважавано от европейското законодателство, така че това за мен е водещо в случая.

Водещ: Трябва ли България да подкрепя в рамките на ЕС строителството на "Южен поток", ако Русия предварително не подпише съгласие по него да тече газ добиван или внасян от България, от други източници извън руските?

Антония Първанова: Първо тук има двоен стандарт между „Северен поток“ и "Южен поток" специално за диверсификацията на източниците и доставките. Второ виждаме, че от вчера има интересен завой в позицията на комисаря по енергетика Йотингер, който смята, че не трябва да се наложат санкции на Русия и очевидно ще става въпрос за договорки за отношенията в енергиен аспект между ЕС и Русия. Специално за "Южен поток" – в този проект ние, като българи, трябва да си зададем и да си отговорим на много въпроси, или по-скоро да ни отговорят. Защото ГЕРБ и БСП имат една и съща роля – едните го подписаха, другите го поддържат. Проектът стана от 150 млн. на 800 млн., а ползите от него за България ще дойдат след 22 години.

Водещ: Ето въпрос, на който да си отговорим. Едни казват няма значение дали ще допусне Русия и друг газ да тече по "Южен поток", много е важно за България – трябва да се построи. Други казват – в никакъв случай, ако не се приложи трети енергиен пакет, в който пише, че трябва да се допускат и трети страни до такива преносни мрежи. Вие за коя от двете групи сте?

Антония Първанова: Аз вече ви отговорих. Това е двоен стандарт сравнено със „Северен поток“. Проблемът на "Южен поток" не е дали да се допуснат други доставчици. Проблемът е дали е икономически целесъобразен за България. Ние трябва да си гледаме нашият интерес.

Водещ: Бюджетни икономии или бюджетни инвестиции трябва да е политиката в ЕС?

Антония Първанова: Към момента виждаме, че 10 години бюджетни икономии и политика на затягане на коланите блокира икономическият растеж в Европа. Това беше политиката на ЕНП. В някои от страните-членки социалистите управляваха в посока раздаване на пари, това също доведе до тежки кризи, които ние сега трябва да покриваме чисто финансово и особено страните-членки от Еврозоната. Ние либералите и специално НДСВ винаги сме държали на инвестиции, които обаче да са с доказан ефект. И затова по време на правителството на НДСВ имаше предложение за 3-годишни планове бюджетни с преглед на публичните ресурси и на бюджетните разходи там, където има добавена стойност. Съответно да бъдат инвестирани парите, а не просто да субсидират доходи. И това на европейско ниво е изключително релевантно и актуално в момента по отношение на използването на еврофондовете. Еврофондовете трябва да правят благосъстояние на повече хора, а не на малка група хора. Като в България земеделието субсидира милионери.

Водещ: Икономическата криза доказа предимствата на лева или на еврото?

Антония Първанова: Дотолкова доколкото лева е вързан за еврото в условия на валутен борд, бих казала… така да се пошегувам, ако ми позволите, че икономическата криза доказа силата на паунда. Но в…

Водещ: Това означава, че вие сте привърженичка на тезата, че е добре да не си с еврото в тази криза?

Антония Първанова: Към момента България спечели от това, че не беше в Еврозоната, защото не ни се налага при тежката икономическа ситуация в страната да подпомагаме страни като Гърция, Испания и Ирландия и така нататък. Но това не означава, че в един следващ етап няма да е по-добре България да се присъедини към Еврозоната и това определено ще се случи.

Водещ: Трябва ли да се промени управлението на европейските средства в България – например към централизация или децентрализация?

Антония Първанова: Определено в България се налага да има интегриран подход при усвояването на евросредствата. Беше подготвен такъв закон, но Симеон Дянков навремето го спря. Той беше изработен съвместно със Световна банка и целта беше да е ясно евросредствата всъщност по какъв начин успяват да интегрират развитието на различните региони и развитието в различни сфери. Сега абсолютната децентрализация би довела до липса на обща политика не само за развитието на една област, но и за развитието на цял регион. Определено като политика трябва да има интегриран централизиран подход. А като приложение трябва да се заложи на повече децентрализация в управлението на проектите, касаещи особено местното самоуправление.

Водещ: Проблемите с емигрантите – аргумент за или против влизането на България в Шенген?

Антония Първанова: По-скоро за, защото това би ни дало основание да имаме претенции за солидарност между страните-членки. Тогава, когато трябва да се адаптират и да се приемат бежанци и съответно не само финансово…

Водещ: Някои казват по-добре да сме извън, за да не искат толкова много да идват, както и става. И казват – добре, че не сме в Шенген. Иначе, ако бяхме, за да влязат в Шенген щяха да идват повече.

Антония Първанова: Те няма как да прескочат България, за да влязат в Шенген, така че…

Водещ: Казват, че през Италия и през Испания натискът е много по-голям и едно от обясненията е, че те са в Шенген и много по-лесна врата за други държави в съюза.

Антония Първанова: Влизат повече в Италия и в Испания, а и във Франция и в Малта, защото са по-близо географски, но там влизаха, когато беше Арабската пролет. А когато…

Водещ: Зависи от гледната точка. От Близкия Изток ние сме най-удобни.

Антония Първанова: Не, все пак разстоянието до Малта и разстоянието до Испания… Но…

Водещ: Испания от Близкия Изток е най-далеч.

Антония Първанова: Не от Близкия Изток, става въпрос от.. аз говорих за Арабската пролет, Испания е на видимо разстояние от Мароко. Но специално за бежанците от Сирия не бих казала, че най-много са преминали през Испания или през Италия. Въпросът не е в това къде чисто териториално, през къде е най-лесно да се влезе. Въпросът е доколко страните-членки проявяват солидарност при приемането на бежанци. Това не е факт в момента. ЕС няма обща емиграционна политика и някои страни-членки се измъкват от своя ангажимент. Има страни, които дадоха заявка за приемане само на 50 души бежанци. И страни като България и Малта особено, където по време на конфликтите в Северна Африка броят на бежанците надхвърли броят на местното население, и ние искаме това да бъде решено на европейско ниво. Не само при разпределение на броя, но и при финансови ангажименти.

Водещ: Трябва ли България да подкрепя даването на пари от ЕС за бедни или пострадали от войни, от природни катаклизми народи по света?

Антония Първанова: Това е ангажимент на всички страни-членки по отделно и на целия ЕС по отношение на ангажиментите и работата ни в ООН. Но аз съм от хората, които на европейско ниво иска да има много строга отчетност и прозрачност на използвания ресурс, защото сме свидетели за много висока степен на корупция и усвояването на помощите от Европа.

Водещ: Вашето политическо семейство е ясно – либералите, подкрепяте лидерът на либералите в ЕП.

Антония Първанова: Разбира се. И аз между другото се гордея, че съм в либералите не само защото Ги Ферхофщат доказа на дебатите, че е един истински политик визионер с много широк размах, но и защото в либералите де факто най-лесно се постига подкрепа при гласуване, което дава възможност да се договориш и с ЕНП, и със социалисти, ако има национална кауза – да я прокараш.

Водещ: Одобрявате ли местенето на заседанията на Европарламента между Брюксел и Страсбург?

Антония Първанова: Не го одобрявам и съм от хората, които още от 2007 година се включват в подписката и в парламента, и в подписката в общоевропейски план – гражданската подписка за закриване на седалището в Страсбург. Тъй като то не само струва 180 млн. евро годишно, но и създава вредни емисии за околната среда, създава и напрежение, и не е отговорно - харчи пари на данъкоплатците.

Водещ: На какъв език говорите в Европарламента?

Антония Първанова: И на български, и на английски.

Водещ: Изказванията ви винаги на български ли са? Това е мястото за патриотичен отговор. Или за прагматичен – да кажете по-добре е да се изкаже човек на английски или френски, за да пести време, да го разберат по-добре.

Антония Първанова: Зависи. В част от случаите на български. Ако има дискусии се налага да се правят реплики на английски, но във всички случаи като работен език по време на заседания на комисии, на преговори и така нататък, поне аз ползвам английски. Повечето колеги също.

Водещ: Нищо, че сте лидер на партия, вие ще работите като евродепутат, ще останете. Не като други, които декларират предварително, че го правят само символно кандидатстване.

Антония Първанова: Определено ще работя като евродепутат, защото имам сериозно влияние там и мога да направя много за страната си.

Водещ: А какво правите с високата за българските стандарти заплата?

Антония Първанова: И преди да имам тази висока заплата правех нещо, което смятам, че е правилно и не съм го обявявала публично, защото смятам, че когато се правят добрини важното не е да се хвалиш с тях. Но от 12 години дарявам всяка година на 10 деца талантливи сираци стипендии всеки месец, за да учат и да се развиват и ще продължа да го правя живот и здраве. Така че за мен е важно тези деца да намерят своят шанс да се развиват.

Водещ: Предизборната кампания с една дума?

Антония Първанова: Хаос, манипулация и дезинформация. С три думи.

Водещ: И накрая кратко - личната ви, конкретна кауза в ЕП, която искате да бъде постигната лично от вас в края на мандата му?

Антония Първанова: За мен в този мандат каузата беше граждански права. На младите хора, на пациентите, на жените, на децата, на жертвите на престъпления, на малцинствата, на инвалидите. За следващия мандат е работа, работа, работа, работни места за младите.

Водещ: Антония Първанова, коалиция КОД. Коалицията носи нейното име, на Илиана Раева, на партиите „Обединена България“, НДСВ и Социалдемократическата партия. Коалиция КОД е номер 17 в бюлетината за евроизборите. Антония Първанова в „Седмицата“ на Дарик радио.

http://www.focus-news.net/opinion/2014/05/17/28434/antoniya-parvanova-nie-ne-sme-proekt-na-darzhavna-sigurnost.html

 

Антония Първанова: Крайно време е жена да започне да се грижи за България

 

Крайно време е жена да почне да се грижи за България, заяви Антония Първанова, лидер на НДСВ, евродепутат и водач на листата за евроизборите на коалиция КОД, в интервю за предаването „Всяка неделя” на Нова телевизия. Тя коментира вътрешнополитическите игри на фона на европейските избори, като сподели, че е готова да поведе България към нов стил на управление, ориентирано към хората и към истинско дясно.

„В България трябва да има истински център-дясно с грижа за хората и политика, която да гарантира, че държавата ни ще върви по европейски път на справедливост”, подчерта лидерът на НДСВ приоритетите, с които формацията се отличава от другите партии.

На въпрос на какво разчита НДСВ след толкова голям отлив на поддръжници, Първанова отговори: „Отляха се клиентелистите от НДСВ, което не е толкова лошо, сега вече имам възможност да направя истинска реформа”. За себе си тя припомни, че във всички кризисни моменти е останала вярна на една и съща политическа сила за разлика от много свои колеги.

Относно работата си в Европарламента д-р Първанова изтъкна разликата с българския парламент: „Когато евродепутат се бори за кауза и тази кауза е подкрепена от всичките му колеги с гласуване, тогава Комисията е задължена да отговори със законопроект.” Тя не пропусна да спомене възможностите, които дава Европарламентът за активна позиция и изрази недоумение колко малко тази възможност е използвана от българските евродепутати, избрани според нея с „кухи листи”.

http://fakti.bg/bulgaria/95733-antonia-parvanova-kraino-vreme-e-jena-da-zapochne-da-se-griji-za-balgaria

 

Първанова: Започвам проект за истинско дясно в България

 

Време е за истинско дясно, с грижа за хората, водено от жена. Крайно време е жена да започне да се грижи за България. Започвам проект за център-дясно у нас, заяви пред Нова телевизия Антония Първанова, водач на евролистата на КОД- Антония Първанова, Илиана Раева-ОБ, НДСВ, СДП.

Според нея в политическия живот у нас нищо не е истинско - "дясното не стана истинско дясно".

Аз не видях дясно в Костов през 2001 г. Това беше дясно, свързано с лявото. Днес в Реформаторския блок има взривоопасна смес от ренегати, категоричен е лидерът на НДСВ.

Първанова призова всички дясномислещи хора в страната да гласуват за евролистата на КОД.

Кандидатите в листите на тези, които имат най-големи претенции, са доста неактивни и нямат влияние. Това са кухи листи и марионетни проекти. И е лесно да се провери -  на сайта www.votewatch.eu. Там се вижда кой колко е работил и върху какво точно. Аз съм сред най-активните депутати, каза водачът на листата на КОД- Антония Първанова, Илиана Раева-ОБ, НДСВ, СДП.

Според нея в момента "няма истинска кампания, всички се подготвят за разпределението на властта вътре в България".

Станишев никога не е бил евродепутат и не знае с какво се занимават евродепутатите, допълни тя.

В НДСВ се отляха клиенталистите и това е път към истинска реформа в партията, каза още Антония Първанова.

http://offnews.bg/news/%D0%98%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8_18760/%D0%9F%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B2%D0%B0%D0%BC-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82-%D0%B7%D0%B0-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D0%B4%D1%8F%D1%81%D0%BD%D0%BE-%D0%B2-%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F_336734.html

 

Лидерът на коалиция КОД д-р Антония Първанова ще проведе срещи във Варна

 

Лидерът на коалиция КОД д-р Антония Първанова ще проведе срещи във Варна, съобщиха от пресцентъра на НДСВ. В 10.00 часа д-р Първанова ще проведе среща в дневния център „Ривиера” с колектива, грижещ се за деца с интелектуални затруднения. Там ще присъстват и представители на всички социални домове и центрове в гр. Варна. След 12.00 часа д-р Първанова ще е при шатрата на КОД при хотел „Черно море”. Заедно с д-р Първанова във Варна ще е и лидерът на Социалдемократическата партия Тодор Барболов, трети в евролистата на Коалицията.

http://www.focus-radio.net/?action=news&id=748287%AE=1

 

Първанова: Готова съм да поведа страната

 

&

Сподели: facebook logo svejo logo
ALDE    European Parliament ELDR