Пресцентър :: Мониторинг на медиите

За НСДВ и Коалицията в медиите-15 май

Размер на шрифта: a |a |a|

За НСДВ и Коалицията в медиите-15 май

Коалиция КОД-Антония Първанова, Илиана Раева-ОБ, НДСВ, СДП се представя в Плевен

 

На 15 май Коалиция КОД-Антония Първанова, Илиана Раева-ОБ, НДСВ, СДП се представя в Плевен.

Заедно с водача на листата д-р Антония Първанова в Плевен ще бъдат кандидатите за евродепутати Лъчезар Танев, Жаклин Златанова, Николай Величков, Владислава Цолова, Гергана Кърнарова, Георги Георгиев.

От 11 часа започва среща на д-р Първанова и втората в листата Илиана Раева с представители на Асоциацията на медицинските сестри. Срещата е в регионалната библиотера "Христо Смирненски". В 12.00 часа се предвижда Първанова и Раева да проведат срещи и разговори с плевенчани на централния площад "Стефан Стамболов". На площада ще е и специално устроената шатра на Коалицията.

За 15.30 е предвидена среща на д-р Първанова с избиратели в с. Мечка, станало национално известно с неовладяната години наред престъпност.

На 16 май д-р Антония Първанова и Илиана Раева ще са Пловдив.

От 11 часа д-р Първанова и Илиана Раева ще посетят Балканския панаир на занаятите.

От 12.30 започват срещи със симпатизанти. Шатрата на КОД-Антония Първанова, Илиана Раева-ОБ, НДСВ, СДП ще е на площада пред Централна поща.

От 14.00 е предвидена среща със студенти в Колеж по икономика и администрация на ул. "Кукленско шосе" 13.

За 17 часа са насрочени срещи на д-р Първанова в гр. Пещера. Вечерта д-р Първанова ще е гост на празника на гр. Батак.

http://www.cross.bg/purvanova-iliana-raeva-1410379.html#axzz31UUOsMjD

 

Коалиция КОД-Антония Първанова, Илиана Раева-ОБ, НДСВ, СДП се представя в Плевен

 

Коалиция КОД-Антония Първанова, Илиана Раева-ОБ, НДСВ, СДП се представя в Плевен, съобщиха от пресцентъра на коалицията. Заедно с водача на листата д-р Антония Първанова, в Плевен ще бъдат кандидатите за евродепутати Лъчезар Танев, Жаклин Златанова, Николай Величков, Владислава Цолова, Гергана Кърнарова, Георги Георгиев.

От 11.00 часа започва среща на д-р Първанова и втората в листата Илиана Раева с представители на Асоциацията на медицинските сестри. Срещата е в регионалната библиотера "Христо Смирненски". В 12.00 часа се предвижда Първанова и Раева да проведат срещи и разговори с плевенчани на централния площад "Стефан Стамболов". На площада ще е и специално устроената шатра на Коалицията.

За 15.30 часа е предвидена среща на д-р Първанова с избиратели в с. Мечка, станало национално известно с неовладяната години наред престъпност.

http://www.focus-news.net/news/2014/05/15/1918732/koalitsiya-kod-antoniya-parvanova-iliana-raeva-ob-ndsv-sdp-se-predstavya-v-pleven.html

 

Росен Петров сам срещу трима в политическо меле

 

На политически дебат в студиото на TV7 по време на предаването "Гореща точка" поканеният като гост Росен Петров взе листа на Ива Николова и започна да пита всеки от участниците какво е направила неговата партия за сигурността на България. Бившият водещ и настоящ заместник председател на "България без цензура" запита представителите на АБВ, НДСВ и "Синьо единство" за миналото на техните политически формации.

Въпросът на Петров към Ангел Ризов от АБВ беше: "Господин Първанов не беше ли основател на Тройната коалиция, какво направи Тройната коалиция за страната?" Без да чака отговор той се обърна към Антония Първанова - "уважавам много Негово Величество, който щеше да ни оправи за 800 дни, но не успя. Какво направи НДСВ за сигурността?", обърна се към Антония Първанова бившият телевизионен водещ.

Към председателя на "Синьо единство" Христо Панчугов въпросът бе същия заедно с припомнянето, че Надежда Нейнски беше външен министър в кабинета на премиера Иван Костов. "Какво направи Иван Костов за вътрешния ред", продължи да пита Петров, четейки гостите от листа на водещия. Всеки един от засегнатите се опита да отговори, изтъквайки позитивите на собствената си формация.

Преди това Петров разказа за вчерашното нападение над офис на ББЦ: "Наш офис беше нападнат с коктейл "Молотов" от една партия с членове, носещи прякори Паши... "Молотов" може да запали един стар руски танк, един нов не може да запали. Тези господа, каквито и коктейли да забъркват са пътници", каза Росен Петров.

http://www.blitz.bg/news/article/267573

 

Илиана Раева: Антония Първанова е най-успешният български евродепутат

 

Антония Първанова е най-успешният български евродепутат, заставам зад нея с целия си авторитет. Това заяви в Разград лидерът на партия „Обединена България“ Илиана Раева. Политическата сила е част от коалиция „Обединени демократи“(КОД), която е под №17 в бюлетината за евровота. Част от нея са и НДСВ, и Социалдемократическа партия.

Предизборната кампания е вяла, защото големите партии разчитат на своите агитки, твърдия си електорат и не участват в дискусии – коментира Илиана Раева. Тя допълни, че има затъмнение за това какво са свършили доскорошните евродепутати и обяви категорично, че водачът на листата на коалиция „Обединени демократи“ Антония Първанова за най-успешния български евродепутат. Нейни законодателни предложения са приемани с мнозинство от 700 евродепутати, тя има авторитет сред колегите си от различни политически семейства в европарламента – каза Раева.

„Антония Първанова е евродепутатът, който единствен е номиниран за евродепутат на петгодишния мандат, освен това е евродепутат на годината за 2010-та в сферата на здравеопазването

Антония е работила и доказала какво може в Европейския парламент, а  аз заставам с целия си авторитет зад нея, за да повярват хората, че трябва да я подкрепят“.

Основната ни цел е българите да се почувстват истински европейци – каза още Раева пред активисти на коалиционните партии в Разград. Участниците в дискусията призоваха евродепутатите по-често да посещават регионите и да се запознават с проблемите на хората, да работи за правото на труд на инвалидите, както и коалицията да се запази и след евровота.

„Европейските избори са първата стъпка за абсолютната промяна, която ще се случи в България“.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1263388

 

Дебат на Антония Първанова и Даниела Колева в “Още от деня”

http://bnt.bg/part-of-show/debat-na-antoniya-pa-rvanova-i-daniela-koleva-v-oshte-ot-denya

 

Евросредствата да спрат да се "усвояват", а да се инвестира

 

"Усвояване на пари от еврофондове" беше темата на предизборния дебат тази вечер в предаването "Дневен ред". Гости в студиото бяха – Антония Първанова – водач на листата на коалиция "Обединени демократи", Рада Коджабашева от коалиция "България без цензура", ВМРО, "Гергьовден", Земеделски народен съюз", Слави Бинев от листата на "Национален фронд за спасение на България", Мирослав Найденов – водач на листата на БАСТА, Бойко Станкушев – втори в листата на "Синьо единство", Константин Проданов от листата на АБВ и Венета Маджистрели от "Глас народен".

Според Анотния Първанова не европейското законодателство а националните практики за разпределяне на средствата са основният проблем, който възпрепятства усвояването на европарите по начин, който да спомага развитието на икономиката у нас. Основните пера, по които се отпускат средства от ЕС са селско стопанство и регионално развитие, припомни тя – около 70% от бъджета на съюза.

"(...) и в двете е концентриран ресурс към богатите, да речем 2% от земеделските производители получават около 80% от земеделските субсидии, което не дава възможност да се прави устойчив бизнес, семеен бизнес, да имат поминък по-голямата част от хората".

Също така понякога парите се усвояват по начин, които не е в услуга на гражданите – дори напротив, посочи Първанова и даде за пример проекта за воден цикъл в Силистра, който може да оскъпи водата с 1,5 лв. Корупцията е трети фактор, който стои на пътя на правилната употреба на европарите.

Цели 23 законодателни пречки са били установени от Първанова в европейското законодателство, които пречат на малкия и среден бизнес да получи лесен достъп до средствата от фондовете.

Коджабашева от своя страна вижда пречките в тежките административни процедури и над 2000-те разрешителни, които са нужни за кандидатстване по програмите.

Слави Бинев смята, че на първо място трябва да се бори корупцията, след което е нужно разясняване на еврофондовете и облекчаване на бюрократичните процедури.

Мирослав Найденов като бивш министър посочи, че един от най-основните проблеми е правилата, по които сме се съгласили да бъдат усвоявани евросредствата. Те се пишат за всеки програмен период и в момента тече такъв процес, отбеляза той.

Станкушев се включи с остри реплики към управляващите партии, които отказаха да се включат в дебата, а в крайна сметка най-дълго са били във властта и носят отговорност за настоящото положение.

Проданов изложи няколко предложения затова как може да се подобри процеса на усвояване на средствата. Според него парите трябва да се насочват към производства, които са затворени изцяло в страната и по този начин да се стимулира създаването на работни места. Той се съгласи, че евросредствата трябва да отиват за инвестиране в полезни за обществото проекти и подчерта нуждата одобрените проекти да бъдат стратегически подбирани по този показател. Приоритет според него трябва да се дава и на проекти, които предвиждат български подизпълнители, а не на такива, които са сложни за реализация от родните фирми. По неговите думи ключов момент е и пропорционалното разпределение на евросредствата по региони, тъй като в момента те се усвояват приоритетно от 3-4 области.

Маджистрелиотбеляза липсата на стратегия за усвояване на парите от еврофондовете и предложи да бъде създаден закон с тази цел, който да регламентира процеса.

Европарите да не субсидират доходи, а да разкриват работни места и да създават добавена стойност, предлага Антония Първанова. Тя подчерта необходимостта средствата да бъдат усвояване през банковия сектор, а не през нарочни фондове.

Евродепутатката изтъкна необходимостта от координация и определяне на национална политика от представителите ни в Европа и правителството за реализиране на конкретни цели в страната.

Младежката безработица

Да се ограмотят хората, да се облекчи рамката от правила, за да могат еврофондовете да станат достъпни и създаване на гаранционни фондове.

Бизнесът да участва активно в образователните програми, да се инвестира в младежко предприемачество и свързването му с женското предприемачество – това са трите стъпки, които Антония Първанова предлага по пътя към преодоляване проблема с младежката безработица у нас.

Всички участници в дебата се съгласиха, че основният проблем, който трябва да бъде решен е изтичането на кадри в чужбина.

Слави Бинев предложи да се направят данъчни облекчения за наемане на млади хора на първа работа, както и да се увеличи субсидирането по програма "Еразмус".

Проданов е на мнение, че в управляващите у нас хвърлят напразни средства за субсидирана заетост, която в крайна сметка не увеличава квалификацията на безработните, нито им помага да придобият нови умения и да се нагодят към пазара на труда. Инвестициите трябва да се насочат към образователните програми, тъй като голяма част от младежите у нас освен това са и "функционално неграмотни". В този ред на мисли и във връзка с неграмотността на голяма част от младежите от малцинствата, Проданов е на мнение, че социалните плащания трябва да са обвързани с покриване на минимален образователен норматив.

Европейски прокурор да бори конституционните практики с пари от еврофондовете, предлага Първанова. По нейно мнение, ОЛАФ към момента има дава само препоръки и посочва грешки, но е нужно да се налагат и реални санкции.

http://tv7.bg/%D0%94%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D0%BD-%D0%A0%D0%B5%D0%B4/%D0%92%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE/%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%82-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D1%83%D1%81%D0%B2%D0%BE%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D0%B8%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82-nbsp-nbsp-nbsp-_l.401_i.10155646.html#.U3SEcYGSxew

 

Дани Колева и Първанова в схватка за домашното насилие

 

Кандидатът за евродепутат от листата коалиция ББЦ, ВМРО, ЗНС и Гергьовден Даниела Колева и досегашният представител в Брюксел и отново кандидат за ЕС Антония Първанова влязоха в остра словесна битка за домашното насилие. Това стана по време на дебат в БНТ. Колева цитира данни от доклад на Европейската комисия, според който всяка 4-та жена в България е жертва на домашно насилие, но посочи, че в действителност всяка 2-ра жена е в такова положение. Първанова пък се похвали, че именно тя е в основата на европейското законодателство по този проблем и че има многобройни инициативи и срещи с водещи европейски политици. Докато Вие сте се срещали с тях, аз се срещах с жени, жертва на такова насилие и правех кръгли маси у нас за това, контрира я Колева, напомняйки, че българките с нищо не са усетили резултат от работата на Първанова в Брюксел. Аз имам доклад на свършената там работа, скочи Първанова. Да, четох го – работили сте за опазване морската среда на Средиземноморието, а пък аз смята, като депутат в ЕП, да се боря за морската среда на Черноморието, засече я Колева.

Зам.-председателката на женската организация на ББЦ „Евромайки“ е категорична, че в Брюксел е крайно време нашите депутати да защитават националните интереси. Има много проблеми, по които трябва да се работи, един от тях е достъпната среда и интегрирането на хората с увреждания, обясни Колева. Обществото ни трябва да израсте и да подкрепи тези хора, отсече тя и посочи като пример опитите си да организира в страната срещи по места на ученици и деца с увреждания. Школските директори обаче не могли да ги реализират, родителите отказали, защото техните деца щели да получат психическа травма от такава среща.

Най-важно за България е да се спре демографската катастрофа, а това може да стане само чрез смяна на социалния модел като се премине от паразитна към разумна и справедлива социална политика, заяви Колева. Хората трябва да бъдат полезни на обществото, а не само да чакат на него, каза тя и обясни, че развитието на образованието, борба с младежката безработица, развитие на селското стопанство са сред най-важните неща в основата на справедлива социална политика. Ние сме пътят на промяната, каза евромайката и призова за вот на 25-и май с бюлетина N28 на коалицията ББЦ, ВМРО, ЗНС и Гергьовден.

http://bulgariabezcenzura.bg/novini/dani-koleva-i-parvanova-v-shvatka-za-domashnoto-nasilie/1044#.U3SEoIGSxew

 

Системата у нас не работи

 

Европа ще се оправи, но системата у нас не работи и това се дължи на лошото управление в страната. До този извод стигнаха участниците дебат по TV7, посветен на правосъдието и вътрешните работи.

По темата дебатираха Антония Първанова (коалиция КОД), Слави Бинев (НФСБ), Росен Петров (коалиция ББЦ, ВМРО-БНД, ЗНС и "Гергьовден"), Ангел Ризов (АБВ), Настимир Ананиев (Реформаторски блок) и Христо Панчугов (Синьо единство).

Те обаче не успяха да обвържат пряко решаването на нашите проблемите с бъдещата си дейност в Европейския парламент, но не скриха, че без мониторинговия доклад ситуацията у нас щеше да е още по-тежка.

За да има обща политика в областта на правосъдието и вътрешните работи, трябва да се отвори договорът за членство в Европейския съюз (ЕС). 28 страни членки трябва да се съгласят по нея, подчерта Антония Първанов и добави, че ЕС се ангажира с по-глобалните проблеми като трафика на хора, контрабандата, злоупотребите с европари.

"Ако има европейска прокуратура, тогава може да гарантираме, че нивото на корупция и знаковите дела могат да са обект на европейското законодателство. Нас обаче ни тормозят битовата престъпност, корупцията и злоупотребата с власт и в този смисъл решението е в нашия двор", заяви тя.

Настимир Ананиев беше за радикални мерки – нова конституция и битка за справедлива правосъдна система.

Ангел Ризов призова за формулиране на националните ни интереси, защото едва след това ще можем да дефинираме заплахите, проблемите и ситуациите, в които трябва да ги защитаваме. След това да поставим ясна времева рамка на реформите в правосъдието и сигурността, която да съвпадне с предстоящия програмен период, за да можем да се възползваме от финансовите механизми, които предлага.

Според Христо Панчугов, МВР трябва да бъде освободено от всички структури, които не са му присъщи, да се създаде към него комисия за борба с организираната престъпност и тя да поеме координацията на всички структури, които се занимават с това.

Диктатура на закона ще реши проблемите. Магистратите да бъдат избирани директно, а не назначавани партийно, предложи Слави Бинев.

Да се извади прокуратурата от съдебната система и да влезе в изпълнителната власт. Ако искаме президентът да носи истинска отговорност, нека той да назначава главния прокурор и инспектората към ВСС. Да се избират на местните избори и директорите на полицията. Да се инвестира в правоохранителните органи, бяха предложенията на Антония Първанова.

Росен Петров подчерта, че в крайна сметка става въпрос за воля. Ако я има, проблемите могат да се решат. Ако ли не, "ще видим Шенген през крив макарон".

http://fakti.bg/bulgaria/95468-sistemata-u-nas-ne-raboti


Сподели: facebook logo svejo logo
ALDE    European Parliament ELDR