Пресцентър :: В медиите

Антония Първанова пред БНТ: Един евродепутат не може от Брюксел да обещава работни места в държавата

Размер на шрифта: a |a |a|

БНТ, сутрешен блок, 13 май

Водещ: Започваме разговора в следващите минути с Антония Първанова – водач на листата на Коалиция КОД. Интервюто, което следва е платена форма и е част от предизборната кампания, съобразено със споразумението на БНТ и политическите сили. Г-жо Първанова, добро утро.

Антония Първанова: Добро утро.

Водещ: Да започнем само като продължение на предишния ни разговор – вие споделяте ли това усещане, което сподели и Румяна Угърчинска за неравнопоставеност и за липса на дебат в рамките на тази предизборна кампания между големите и малките?

Антония Първанова: Определено няма политически дебати в България за европейски теми. Има вътрешнопартийни боричкания, личностни нападки и повече кандидатите виждам, че говорят за това, какво ще направят в България, когато един ден вземат властта в България.

Водещ: Обещават се на килограм работни места.

Антония Първанова: Тече мед вече през медиите. Обещанията граничат не просто с популизма, ако трябва да използвам по-остър език – буквално неинформираност или неграмотност – европейска политическа неграмотност тук се вижда в тези дебати. Това пречи на хората да се ориентират, няма качество на дебатите. Според мен тази манипулация цели демотивация, особено на по-младите избиратели, които не са твърдите ядра на партиите, които под строй така или иначе ходят да гласуват или по навик. Не са тези, които ще бъдат купени или върху тях няма оказан корпоративен или административен натиск и от това ще падне активност.

Водещ: Понеже ще си говорим в минутите след 08.00 часа с европейския комисар по заетостта, вие всъщност, като кандидат от по-малка коалиция, колко работни места можете да обещаете? Защото виждаме, „е това е един от лайтмотивите на тази предизборна кампания. И всъщност един евродепутат може ли да осигурява работни места от Брюксел?

Антония Първанова: Не, един евродепутат не може да обещава работни места в държавата си от Брюксел. Но това, което може да направи един евродепутат и аз вече съм го направила – първо, съм отворила темата на европейско ниво за демографската криза. И по специално за младите хора, за които този икономически модел се прилага в най-рестриктиваната му форма в цяла Европа – изкарва от пазара на труда младите, изкарва жените, изкарва хората, които са с увреждания, които са с хронични заболявания. И поради това трябва да имаме инструмент, който да въвежда най-младите с добра квалификация да им създава и да ги въвежда на пазара на труда. Благодарение на тези мои усилия от 2009 до 2011 г. най-после Европейската комисия взе решение да създаде Европейска гаранция – тази сериозна политика с 6 млрд. евро, от които България има възможност да усвои по проекти за младежка заетост сериозен финансов ресурс. Разбира се, не така както обяснява г-н Бареков – 1/3 от парите да дойдат в България, защото това са 28 страни-членки. България няма най-тежката младежка безработица, защото българските младежи напускат страната. Напускат я, защото нямат работа, защото не виждат справедливост, не виждат бъдеще.

Водещ: Добре, обаче, държавата ли е тази, която трябва да търси работа на българските младежи? Бизнесът ли е този, който трябва да подаде ръка и може ли от Брюксел да се направи нещо? Вие като евродепутат можете ли да направите това нещо?

Антония Първанова: Да, държавата това, което може да направи е да създаде конкурентна бизнес среда, да не притиска бизнеса с излишни административни тежести и корпоративни практики. Също, това, което сме направили в групата на либералите – установили сме 23 тесни места в европейските закони, които принуждават бизнесът да затварят или да работи при тежки условия. Както и такива счетоводни процедури, които обременяват бизнеса с над 390 млн. годишно евро за малкия бизнес. Това, което може да направи държавата е да гарантира пазари, а не да се намесва и да създава обръчи от фирми и чрез Закона за обществени поръчки, общо взето, да допуска само големите до европейските пари. Какво могат да направят евродепутатите? Евродепутатите, особено такива, които са с реформаторски дух и са гледащи напред – хора като мен, която толкова години вече работя по това, е чрез европейско законодателство да гарантират, че европейските фондове няма да отиват за допълване на доходи, така, както е в земеделието в България или в други сфери, особено доходи на богати хора. А те ще създават добавена стойност. Т.е. ще работят за отваряне нови работни места.

Водещ: Как обаче на практика може да се случи това?

Антония Първанова: например, когато не се ограничават обществените поръчки за най-големите. Тогава малките ще имат възможност да участват, тогава се отварят работни места.

Водещ: Обаче вие няма как да го следите това от Брюксел.

Антония Първанова: Можем да наложим правилата и държавата да наложи да се спазват. Повярвайте ми, другите държави ги спазват. Аз толкова пъти съм участвала в срещи, консултации и с Европейската комисия и с различни представителства на националния парламент, знаете ли какво казват хората? При нас това така работи. При вас не работи, защото има корупция, защото има изкривяване на националния интерес в посока на олигархията.

Водещ: Въпросът е като се създадат европейски правила, как ще сте сигурна, че те ще се спазват и няма да има корупция?

Антония Първанова: Ето точно за това става въпрос. Когато има тавани за земеделските субсидии и таваните са ниски, ще вървят парите към по-малките. Когато има правила задължителни за включването на малките и средни предприятия в усвояване на европари по програми и проекти, тогава няма как държавата да ги изкриви. И затова аз съм един от хората, който настоява и в тази сфера, в който няма европейско законодателство, гарантиращо точно правила, ненарушаеми от националните правителства, колкото и да са добронамерени или корумпирани, това ще доведе до истинска реформа в европейския модел. Това ще доведе до конкурентна среда, развитие и насочване на европарите в бизнес, който и за национално ниво на България и интересен за хората, и който прави цялата европейска икономика конкурентноспособна. Защото ние, представете си, 70% от европарите ги даваме за селско стопанство и регионални политики. Обаче там точно са корупционните практики. А там, където е младежката заетост – това е иновативния бизнес, това са дигитални стоки и услуги. Това са нови и модерни, зелена икономика, модерен начин на мислене.

Водещ: Понеже говорите за младежи и за много хора, които напускат страната, темата за здравеопазване ви е позната и имате много идеи в тази посока, дайте идея как може българската държава да запази медицинските кадри, младите хора, които излизат от университета в България? Това е една от най-болните теми. И можете ли, примерно, вие като евродепутат да обещаете мерки, с които да могат да се върнат младите лекари в България?

Антония Първанова: Това е една от чувствителните теми, защото и аз съм лекар. От 2007 г. съм подхванала една много сериозна инициатива на европейско ниво, която е отваряне на договора за членство в Европейския съюз и добавяне на глава „Здравеопазване”. Към момента няма такава глава. Това могат да го направят евродепутатите. Изисква много усилия. Въвеждането на Хартата за правата на човека е отнело 15 години.

Водещ: Къде са грешките, обаче на България, на национално ниво?

Антония Първанова: Грешките на национално ниво са: първо, няма реално остойностяване на труда на лекарите и на медицинските сестри в клиничните пътеки, поради което те нямат адекватно заплащане. Второ, няма създаване на добри условия за труд. Лекарите работят в много унизителна среда. Нямат достъп до иновативна, нова медицинска технология. В същото време трябва да си плащат, когато специализират. Не са мотивирани.

Водещ: Проблемите ги знаем. Какви са, обаче, решенията?

Антония Първанова: Решенията са следните: трябва да има остойностяване на лекарския труд правилно, трябва да има инвестиции на държавата в разработването на ресурса, който поддържа здравеопазването. Т.е. ако не инвестираш в кадрите си, те само ще учат тук и ще напускат. Медицинските ни сестри са паднали от 60 000 на 23 000. Ние просто сме донор на медицински кадри. Условията на труд, който имат, условията на специализация – това всичко нещо е основа нашите лекари и сестри да се присъединят утре към европейската стачка на лекарите, защото няма, нарушава се и една малка частица в договора все пак е спомената – достъпът до качествени медицински услуги. Това е задължение на всяка една страна-членка да го гарантира на своите граждани, в противен случай тя го нарушава. Затова хората стачкуват и проблемите са сериозни. Какво съм предложила на европейско ниво, овен промяната на договора. Първо, трябва да има обща, единна политика по отношение на достъпа до качествени медицински услуги с ангажимент на Европейската комисия, задължаващ страните-членки да гарантират изпълнението. Второ, трябва да има европейска политика, която да дава възможност за използването на европарите за стимулирането на образованието в здравеопазването, за произвеждането на кадри и за тяхното задържане не чрез спиране и санкции, а чрез гарантиране на работна среда, която ги задоволява. Другото, което може да се направи е стандарти за предоставяне на медицински услуги, с които страната-членка е задължена да гарантира тези условия на работа и тези условия за медицински услуги, каквито са записани в тези стандарти. Всички тези неща трябва да бъдат обезпечени с европари. И трябва да има много по-голяма прозрачност. Един много съществен елемент – това е как се разпределя ресурсът между частни и обществени лечебни заведения. И друго нещо – дали ще има общ пазар на фармацевтичните продукти и цени общи за европейския съюз, а не както е в момента – едни страни имат високи цени лекарства, други- ниски цени на лекарствата. Има високо ниво на корупция.

Водещ: Благодаря ви.

http://www.focus-news.net/opinion/2014/05/13/28367/antoniya-parvanova-edin-evrodeputat-ne-mozhe-da-obeshtava-rabotni-mesta-v-darzhavata-si-ot-bryuksel.html


Сподели: facebook logo svejo logo
ALDE    European Parliament ELDR