Пресцентър :: В медиите

От сайта на Н.В. Симеон Втори:

Размер на шрифта: a |a |a|

От сайта на Н.В. Симеон Втори:

По повод множеството запитвания до сайта с какво се занимават отделните членове на Царското семейство ви предлагаме следния материал:

 

Техни Величества Цар Симеон II и Царица Маргарита имат пет деца и 11 внука. Повечето живеят в Мадрид, където цялото семейство се събира понякога за Коледа или за рождения ден на Царя.

Княз Кардам е първородният син. Той е роден през 1962г. Завършил е философия и международна икономика в университета „Кларк” в САЩ. Тежка катастрофа преди няколко години го прикова на легло. За съжаление, към момента няма промяна в състоянието му. Негова съпруга е Княгиня Мириам / р. 1963г./ Тя е високо ценен експерт по гемология /наука за скъпоценните камъни/. Работи и в областта дизайна на бижута от благородни метали и скъпоценни камъни. С близо 20 годишния си професионален опит Княгинята има утвърден международен престиж. Новата й колекция бижута, излязла под марката MdeU /идва от името й Miriam de Ungria/  през януари т.г.,  бе очаквана с нетърпение и много положително оценена.

По-големият от двамата им синове- Борис /р. 1997г./ учи в Австрия, а Белтран /р. 1999г./ в Мадрид. Белтран е с изявен музикален талант и свири на пиано, като по думите на неговите учители притежава наистина голяма дарба.

Княз Кирил е вторият син в царското семейство/р. 1964г./ Завършва квантова физика в университета Принстън в САЩ. В момента той продължава своето професионално развитие в областта на финансите и инвестиционните фондове. Живее в Лондон, където създава Българския Сити клуб и е негов доживотен президент. Голямата му дъщеря Мафалда / р. 1994г. / следва музикология в Бостън, САЩ, а по-малката Олимпия/ р. 1995г./ провежда стаж в ателието на модната компания на световния дизайнер Валентино в Рим. Желанието й е да продължи образованието си догодина в американски университет. Тасило/р. 2002г./ , най-малкият от тримата, учи в Лондон.

Третият син Княз Кубрат /р. 1965г./ е лекар в Мадрид. Тази година испанското списание „Магазин” го определи за един от  20-те най-добри хирурзи, които формират „Отборът мечта” на хирургията в Испания. Става въпрос за професионалисти, които пациентите оценяват като много повече от добри медици. Д-р Кубрат Сакскобургготски е ръководител на Отделението по хирургия и колопроктология към болницата „Сан Камило” в Мадрид. Неговата съпруга Княгиня Карла/р. 1969г./ продължава популяризирането на уникалните качества на българската роза. Както известно тя, създаде собствена марка козметика- Carla Bulgarian Roses Beauty, на основата на розова есенция, която тя доставя от България. Това й донесе наградата Жена-предприемач на Испания за 2011г.

Мирко/ р. 1995г./, най-големият от тримата им сина следва първа година медицина в гр. Памплона и с голямо желание и ентусиазъм следва стъпките на баща си.  Лукас /р.1997г. / и Тирсо / 2002г./ са ученици в  Мадрид.

 

Четвъртият царски син е Княз Константин /р. 1967г./ Той е завършил икономика в Мадрид, има магистърска степен и от Колумбийския университет в САЩ. Наскоро пое нови отговорности на служебното си място  в испанския филиал на британската банкова група „Барклейс” , което налага чести пътувания, тъй като отговаря за няколко страни. Съпругата му Княгиня Мария /р. 1970г./ работи в Американското посолство в Мадрид, към кабинета на посланика, където отговаря за протокола и личните ангажименти на семейството на дипломата.

Двете им деца – близнаците Умберто и София /р. 1999г./ ,след прекарана една година в училище в Лондон, сега отново учат в Мадрид. София е кръстена така в чест на испанската кралица, а нейни кръстници са престолонаследникът Принц Фелипе и Принцеса Летисия.

Княгиня Калина / р.1972г. / е петото дете на Цар Симеон II и Царица Маргарита. Завършила е история на изкуствата в Лондон. Тя живее заедно със семейството си в Рабат, Мароко.  Княгиня Калина е съзтезателка по конен спорт и през септември миналата година взе участие под български флаг в международния шампионат по прескачания на препятствия, който се състоя в гр. Тетуан, Мароко. Състезанието е част от веригата Morocco Royal Tour 2013, който преминава под патронажа на краля на страната Мохамед VI и е квалификация за участие във финала на Световната купа. Желанието на Княгинята е да се състезава като българка на олимпийския паркур в Рио де Жанейро през 2016 г. Тя вече получи българско гражданство. Наскоро цялото семейство бяха в Ню Йорк, където официално бе обявен мащабният научен проект, оглавен от съпруга  на Княгинята Китин Муньос за извършване на мореплавателска експедиция, свързваща Южно Мароко с Флорида. Инициативата е под патронажа на ЮНЕСКО.

Княгиня Калина и Китин имат едно дете- Симеон Хасан /р.2007г./. Името му е в чест на дядо му цар Симеон II и на покойния мароканския крал Хасан II, който е бил изключително близък приятел на семейството. Малкият учи в Американското училище в Рабат и заедно с другите българчета в града посещава часове по български език в посолството ни там. Той изучава също така и класически арабски.

 

Оригинален текст: http://www.kingsimeon.bg/news/show/id/521


Сподели: facebook logo svejo logo
ALDE    European Parliament ELDR