Пресцентър :: В медиите

Техни Величества Царят и Царицата присъстваха във Ватикана на канонизирането на двама папи

Размер на шрифта: a |a |a|

Техни Величества Царят и Царицата присъстваха във Ватикана на канонизирането на двама папи

На 27 април Техни Величества Цар Симеон II и Царица Маргарита присъстваха като официални гости във Ватикана на канонизирането на Папа Йоан XXIII и Папа Йоан Павел II. Ще припомним, че българският Цар е свързан и с двамата бивши глави на римокатолическата църква. С Папа Йоан XXIII Цар Симеон II се среща три пъти през 60-те години на миналия век, за да получи разрешение да се ожени за Царица Маргарита, която е католичка.

Папата, който е бил нунций в България, е бил близък приятел на царското семейство. Наричат го „добрият папа" или "българският папа". Той идва в София на 25 април 1925г. Научава нашия език и през 1932г. за първи път произнася своята проповед на български. Още в първите седмици на престоя си тук, той става близък приятел и събеседник на младия Цар Борис III. Нещо повече- именно Анджело Ронкали съветва Царя в усилията му да издейства разрешение от Ватикана за сватбата си с италианската кралска дъщеря Джована Савойска. Монсеньор Ронкали остава в София до 1934г. На прощалната им среща Царица Йоанна му казва: „Моят съпруг и аз ще дойдем да Ви поздравим във Ватикана, когато станете Папа”. Така тя пророкува последвалите събития. Ронкали става Папа Йоан XXIII на 28 октомври 1958г. Само няколко дни по-късно той дава аудиенция на Царица Йоанна и двете й деца -Княгиня Мария-Луиза и Цар Симеон  II.

 С Папа Йоан Павел II Цар Симеон II поддържаше дълги години отлични отношения. Двамата се срещнаха при неговото посещение в България през 2002г. Тогава Папата изрично пожела да посети Рилския манастир и да се помоли на гроба на Цар Борис III. Но всъщност Царят и Папа Йоан Павел II се познават много преди това. Негово Величество изпълнява завещанието на чичо си - последния крал на Италия Умберто II, като през октомври 1983г. предава на Светия престол най-ценното богатство на Савойската династия - Торинската плащеница - платното, с което е било покрито тялото на Исус Христос, и което е притежание на династията повече от 5 столетия. Това става с вълнуваща церемония във Ватикана, на която присъства и Папата. „Трябваше пръв да сложа подписа си и не можех да овладея треперенето на ръката си, тъй като с този акт се слагаше край на близо 530-годишния период, в който Савойската династия бе собственичка на Светия покров”, спомня си Царят.

Снимка: Надя Чипева

 

http://www.kingsimeon.bg/news/show/id/518


Сподели: facebook logo svejo logo
ALDE    European Parliament ELDR