Пресцентър :: В медиите

Т. В. Цар Симеон II и Царица Маргарита ще присъстват на канонизирането на двама папи

Размер на шрифта: a |a |a|

Т. В. Цар Симеон II и Царица Маргарита ще присъстват на канонизирането на двама папи
На 27 април Техни Величества Цар Симеон II и Царица Маргарита ще присъстват като официални гости във Ватикана на канонизирането на Папа Йоан XXIII и Папа Йоан Павел II. Българският Цар е свързан и с двамата бивши глави на римокатолическата църква. С Папа Йоан XXIII, Цар Симеон II се среща три пъти през 60-те години на миналия век, за да получи разрешение да се ожени за Царица Маргарита, която е католичка, съобщи за Агенция "Фокус" Цветелина Узунова, прессекретар на Симеон Сакскобургготски. Папата е бил нунций в България е бил близък приятел на царското семейство. Наричат го „добрият папа" или "българският папа". Той идва в София на 25 април 1925 г. Научава нашия език и през 1932 г. за първи път произнася своята проповед на български. Още в първите седмици на престоя си тук, той става близък приятел и събеседник на младия Цар Борис III. Анджело Ронкали съветва Царя в усилията му да издейства разрешение от Ватикана за сватбата си с италианската кралска дъщеря Джована Савойска. Монсеньор Ронкали остава в София до 1934г. На прощалната им среща Царица Йоанна му казва: „Моят съпруг и аз ще дойдем да Ви поздравим във Ватикана, когато станете Папа”. Така тя пророкува последвалите събития. Ронкали става Папа Йоан XXIII на 28 октомври 1958 г. Само няколко дни по-късно той дава аудиенция на Царица Йоанна и двете й деца - Княгиня Мария-Луиза и Цар Симеон II.

С Папа Йоан Павел II, Цар Симеон II поддържаше дълги години отлични отношения. Двамата се срещнаха при неговото посещение в България през 2002г. Тогава Папата изрично пожела да посети Рилския матастир и да се помоли на гроба на Цар Борис III. Но всъщност Царят и Папа Йоан Павел II се познават много преди това. Царят изпълнява завещанието на чичо си - последния крал на Италия Умберто II, като през октомври 1983 г. предава на Светия престол най-ценното богатство на Савойската династия - а именно Торинската плащеница - платното, с което е било покрито тялото на Исус Христос и което е притежание на династията повече от 5 столетия. Това става с вълнуваща церемония във Ватикана, на която присъства и Папата.

„Трябваше пръв да сложа подписа си и не можех да овладея треперенето на ръката си, тъй като с този акт се слагаше край на близо 530-годишния период, в който Савойската династия бе собственичка на Светия покров”, спомня си Симеон Сакскобургготски.

 

http://www.focus-news.net/news/2014/04/23/1910437/tehni-velichestva-tsar-simeon-ii-i-tsaritsa-margarita-shte-prisastvat-na-kanoniziraneto-na-papa-yoan-xxiii-i-papa-yoan-pavel-ii.html

 

б.р. Оригиналното заглавие е променено.


Сподели: facebook logo svejo logo
ALDE    European Parliament ELDR