Пресцентър :: В медиите

Антония Първанова: Все с нещо съм заслужила да съм политик на годината

Размер на шрифта: a |a |a|

Антония Първанова: Все с нещо съм заслужила да съм политик на годината


Симона Костадинова , http://offnews.bg/news/

 

С евродепутата и кандидат на НДСВ (коалиция КОД) за евроизбори 2014 Антония Първанова разговаряме за работата й в ЕП и какво я мотивира да се кандидатира отново за европейски народен представител.

 

Какво представлява ежедневието на един евродепутат?

 

Един ден на евродепутата започва в 8:30 часа с пленарна сесия и завършва в 12 през нощта. Междувременно по обяд има гласувания, които траят около 2 часа, а през останалото време има заседания на парламентарни групи, на комисии, срещи, различни семинари, кръгли маси.

 

В общи линии на ден има около 30 различни събития, преговори за законодателство, писане на поправки. Много е динамично, много е интересно. Ако човек иска да бъде активен, ако иска да допринесе, може много да работи. Има срещи с европейските комисии, с посланици и с НПО-та. Това също заема една голяма част от времето.

 

Какво Ви накара да решите да се борите за още един мандат?

 

Има още неща, които искам да направя и за европейските, и най-вече да българските граждани. Една от инициативите, която искам да довърша, е фондът за иновативни медицински изследвания. Той ще помогне на хората, които страдат рак, психични проблеми и от редки заболявания.

 

Другото, което искам да направя, е да продължа работата, за изграждане на фонд за женско предприемачество и не само стимулиране, но и лесен достъп до иновативни идеи и тяхното финансиране. Така жените ще могат да се превърнат в един от двигателите на един развит по нов начин икономически растеж, много по-устойчив от това състезание в момента, което се базира основно на количествен растеж, но не и на качествено развитие.

 

Мисля, че тези начинания са достатъчно сериозни. Искам да довърша и директивата за прозрачност при ценообразуването и реимбурсирането на лекарствата. Има още неща, с които мога да допринеса.

 

Кое е нещото, с което се гордеете най-много от направеното по време на мандата си в Брюксел?

 

С директивата за правата на пациентите! Тя беше първата по рода си, а и толкова много хора в Европа сме пациенти. Всеки може да бъде пациент, а в България толкова много хора имат нужда от подкрепа и защита на правата - правото на достъп, на качествени медицински услуги, на защита, на информираност и т.н.

 

С това най-много се гордея, защото досега не се беше случвало в Европейския съюз. Тази инициатива я започнах заедно с НПО-та, безкрайно съм щастлива, че успях да я реализирам.

 

Другата, която по същия начин започнах с организациите, е директивата за защита на жертвите на престъпления. Те са 70 млн. всяка година в ЕС, досега не е имало законодателство. Гордея се, че за тези най-пострадали европейски и български граждани сега вече има законодателство, което гарантира правата им. Горда съм, че съм работила активно по него и съм направила едни от най-сериозни поправки и допълнения, които касаят жените и децата жертви на престъпления.

 

Как оценявате работата си на фона на останалите над 700 евродепутати?

 

Да не звучи самохвално, но най-добрият критерий е сайта www.votewatch.eu. Там се вижда кой колко е работил и върху какво точно. За мен е чест, че съм сред десетката на най-активните депутати. Бях отличена като депутат на годината в категория здравеопазване през 2010 г., през 2013 г. бях номинирана в правосъдие и граждански права, а тази година бях обявена и за политик на годината. Мисля, че все с нещо трябва да съм заслужила това.

 

Има ли нещо, което искате в България да се знае за работата Ви, а е останало неизвестно?

 

Най-важното е, че зад това стоят права на българи, права на европейци и тяхната защита. Радвам се, че работих в сфери, които са изключително важни за българските граждани - защита на пациентите, сигурността и безопасността на храните, защита на потребителите, защита на жените, на децата. Това са нещата, които касаят нас и нашето спокойствие и сигурност.

 

Имах много голям шанс да добия висока популярност, да добия доверието на колегите си. Всичко, която си поставих като цел, което НПО-тата ме помолиха да направя и обещах да се случи, успях да го изпълня, но има още някои неща, който съм захванала и искам да довърша.

 

Живот и здраве, те са започнати и няма как да бъдат спрени.


Сподели: facebook logo svejo logo
ALDE    European Parliament ELDR