Пресцентър :: В медиите

Негово Величество поздрави участниците в международната конференция „Бъдещето на НАТО”

Размер на шрифта: a |a |a|

Негово Величество поздрави участниците в международната конференция „Бъдещето на НАТО”

Негово Величество бе сред официалните гости на международната конференция „Бъдещето на НАТО”, посветена на 10-годишнината от приемането на България в Алианса. Конференцията се проведе в Централния Военен Клуб в София и бе организирана от Атлантическия клуб в България, Дипломатическия институт към Министерството на външните работи и Военна Академия „Г.С.Раковски”. Форумът бе под патронажа на Н.Пр. Президента г-н Росен Плевнелиев.

 

Сред гостите, отправили приветствия бяха и г-н Кристиян Вигенин, министър на външните работи, г-н Ангел Найденов, министър на отбраната, Н.Пр. г-жа Марси Рийс, посланик на САЩ у нас и г-н Соломон Паси, председател на Атлантическия клуб в България.

 

В приветствието си Негово Величество отбеляза двете основни линии, които са го ръководели като министър-председател по време на преговорите за членство на страната ни в НАТО. Едната е била припознаването ни като равностойни партньори на демократичните страни:  „За мен Алиансът представляваше именно рамката, която да ни гарантира доверието на свободния свят, където да бъдем припознати като партньори, и да ни отвори вратите към ЕС – за мен приоритет номер 1” каза Негово Величество.

 

От друга страна дългогодишното ни членуване във Варшавския договор изисквало подготовка на общественото мнение, както и по-умерено протичане на преговорите с НАТО. „Затова усещах, че не беше уместно да се хвърлим незабавно и с непремерен ентусиазъм в противния политически лагер. Това мое виждане - да съхраним нашето достойнство, преговаряйки по-умерено, ми доведе, ако си спомняте, редица упреци. Сред тях този, че съм бил зависим от Русия, както и други подобни нелепости. За щастие, моят подход бе правилно оценен в натовските среди като сигнал за почтеност и готовност за лоялно сътрудничество”, отбеляза в изказването си Царя.

 

Накрая Негово Величество изтъкна патриотизма на многото български офицери, „чиято кариера бе прекъсната в името на това Отечеството да види изпълнена една от стратегическите си цели”.

 

http://www.kingsimeon.bg/news/show/id/506


Сподели: facebook logo svejo logo
ALDE    European Parliament ELDR