Пресцентър :: В медиите

Любомир Дацов пред Bulgaria On Air: Дебатът за Сметната палата е политически

Размер на шрифта: a |a |a|

Любомир Дацов пред Bulgaria On Air: Дебатът за Сметната палата е политически

"Форматът на състава не е чак толкова важен, важно е какви хора ще бъдат назначени"

Не могат да бъдат дадени гаранции, че Сметната палата няма да бъде използвана като компроматна машина, каза в сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air бившият зам.-финансов министър Любомир Дацов.

„Досега тази институция не е била използвана като инструмент за смачкване на хора и се надявам това да си остане така. Може и да са се премълчавали някои неща, но тя никога не е била активна в процеса по смачкването на хора. Все пак има граници, които не бива да бъдат преминавани и това зависи от хората, които бъдат назначавани там”, отбеляза Дацов.

„Затова и дебатът относно формата на състава на палатата е изцяло политически, а не професионален, защото в крайна сметка всичко опира до хората, които биват назначавани, а не толкова до формата. В Европа съществуват и двата модела – колективен и професионален, като и двата работят”, изтъкна той. Правителството е напът да гласува връщане на колективното ръководство на Сметната палата, като това стана причина за полемики в пленарната зала. От опозицията изразиха опасения, че по този начин органът може да се превърне репресивен апарат. Тази дискусия е смешна на фона на това, което се случваше при предишното правителство, заяви бившият зам.-министър.

„При управлението на Борисов институциите работеха по волята на един човек и неговото тясно обкръжение. Имаше системни нарушения на човешки права. Ако тогава България трябваше да влиза в ЕС, тя нямаше да бъде приета, защото не изпълняваше основните критерии”, каза той.

Самите закони – и предишният, и сегашният, са сравнително добри. Важно е регионалната структура на Сметната палата да не бъде променена. Централизираният модел на одити в момента е добър, а ако те бъдат прехвърлени на регионално ниво, тогава инструментът за натиск наистина може да бъде силно политизиран, счита Дацов.

 

http://www.dnes.bg/politika/2014/03/27/debatyt-za-smetnata-palata-e-politicheski-smiata-liubomir-dacov.220400

Сподели: facebook logo svejo logo
ALDE    European Parliament ELDR