Пресцентър :: В медиите

Георги Найденов пред Канал 3: Хората спестяват, защото са изключително несигурни

Размер на шрифта: a |a |a|

Георги Найденов пред Канал 3: Хората спестяват, защото са изключително несигурни
"Хората спестяват средства в банките, защото са изключително несигурни в икономиката и в доходите си, и трупат бели пари за черни дни". Така в предаването "На Ръба" 4-7 в ефира на Канал 3 зам.-председателят на НДСВ Георги Найденов обясни над 40-те милиарда лева, които българите са спестили в банките, като тази сума нараства в последната година.

 

Растящите депозити и свиването на харчовете на българите са и причината за дефлацията в страната, която в последните години отбелязва тенденция към лек ръст, като за изминалите 12 месеца е в размер на 2.6%, допълни Найденов.

 

На въпрос на водещия Цветан Фиков откъде българите взимат средства, за да спестяват, Найденов отвърна, че нерядко това са средства от кредити, но също и от свито потребление. Той даде пример с това, че ако преди години от 100 спечелени лева, хората са харчели 90 и са спестявати по 10; то сега от 100 придобити лева, хората харчат 70, и спестяват около 30.

 

По думите на Найденов ако тези 40 милиарда лева излязат от банките и се влеят в икономиката, то за няколко години ръстът на БВП в страната ще скочи с над 6% на година.

 

Огромен проблем пред икономиката и привличането на чуждестранни инвестиции у нас е фактът, че инвеститорите трудно намират добре подготвени кадри - например автомобилен завод не може да наеме кадри, които не знаят английски език.

 

Относно политическите консултации, които НДСВ води с различни политически партии и неправителствени организации, Найденов обясни, че целта на жълтата партия е да се обърне към граждански сдружения и организации и с тях да се яви на предстоящите избори. Найденов изключи коалиции с БСП, ГЕРБ, "България без цензура", ДПС и Реформаторският блок.

 

Предаването на: https://www.youtube.com/watch?v=R6db4j0UGr8&feature=youtu.be


Сподели: facebook logo svejo logo
ALDE    European Parliament ELDR