Пресцентър :: В медиите

Д-р Антония Първанова: България трябва инвестира в кадровия потенциал в здравеопазването

Размер на шрифта: a |a |a|

Фокус: Д-р Първанова, известен е проблемът сред здравните работници в България. Какво е заплащането в развитите европейски държави на професионалистите в системата на здравеопазването и какво е то в България?

Антония Първанова: Заплащането на професионалистите в системата на здравеопазването в страните членки е различно, в зависимост от стандарта. За съжаление България има един от най-ниските стандарти и в сектора здравеопазване, и като цяло, като средно за Европа. Единственият проблем не е само заплащането, а комбинацията от ниското заплащане, лошите условия на работа, невъзможността за развитие на професионалисти, липсата на възможност за допълнително повишаване на квалификациите, както и невъзможността за боравене със съвременни медицински технологии. Тези фактори водят до това България, да не бъде предпочитана, като място за работа от по-младите хора в системата на здравеопазването. Прави впечатление, че най-пострада откъм намаляване броя на медицинските сестри точно от тази част от здравеопазването, която гарантира достъпа на по-възрастните хора и на по-малките населени места. От над 60 хил. медицински сестри, в момента имаме около 23 хил., което е под дори санитарния минимум за гарантиране на качествени медицински услуги, на качествени здравни грижи. Има поредица от изследвания, които показват, че самото лечение и процесът на долекуване, качеството на резултата, зависят изключително много от работата и от квалификацията на професионалистите по здравни грижи, в случая по- специално на медицинските сестри.

Фокус: Има ли вероятност България да се изправи пред парадокса – да търси здравни работници от чужбина, за да покрие нуждите на здравните заведение в едно близко бъдеще? А и какви чужденци биха дошли да работят в България при тези ниски заплати?

Антония Първанова: България вече е изправена пред сериозен проблем. Вече казах, за медицинските сестри е на половината от това, което е необходимо, за да гарантираме изобщо достъп до здравни грижи. По отношение на лекарите има специалности, където имаме сериозен проблем – в педиатрията, в анестезиология и реанимацията, по патоанатомия и съдебни лекари, въобще да не говорим. Както виждате при общопрактикуващите лекари за пореден път се удължава срока, в който могат да вземат специалност и все още има над 5 хил. души, които не са взели такава, макар и срока, да беше удължен с 10 години. Очевидно, че в България, трябва да се вземат спешни мерки, защото малко е вероятността да дойдат специалисти от чужбина, за да работят точно в България. Великобритания е една такава страна, която разчита предимно на чужди медицински специалисти. Над 60% от работещите в здравеопазването там са чужденци. Обаче страната там предоставя и заплати, и условия на труд, квалификация, както и достъп до съвременни медицински методи за лечение и апаратура, каквито ние не бихме могли на този етап автоматично да предложим. Затова се налага, да има много по-сериозна стратегия в България по отношение на кадровото обезпечаване на цялата система. Този въпрос не може да бъде решен за всяка една страна по отделно. Има и други, които са в нашето положение и много пъти Европейската комисия (ЕК) и парламента, са заседавали съвместно, за търсене на решение и ние сме приканвали комисията да предложи за Европейския съюз, общ план за действие, за да не си крадат една на друга страните медицинските специалисти, а да има много по-устойчив модел. В този ред на мисли България определено трябва инвестира в кадровия потенциал в здравеопазването, тъй като специалистите не се произвеждат нито за един месец, нито за една година. Бавно и трудно се става лекар, медицинска сестра, акушерка и т.н. Ако не се мисли в дългосрочен план, то има възможност да се получи една цяла липсваща генерация от медицински професионалисти. Прави впечатление, че например и в лекарското, и в сестринското съсловие, има много голям процент на хора над 50 г. След 10 години те ще се пенсионират. Съществено ще се оголи с над 30% още системата откъм професионалисти. Тогава вече България ще има много сериозен проблем.

http://www.focus-news.net/opinion/2014/03/16/27658/d-r-antoniya-parvanova-balgariya-tryabva-investira-v-kadroviya-potentsial-v-zdraveopazvaneto.html

Ключови думи :
Сподели: facebook logo svejo logo
ALDE    European Parliament ELDR