Пресцентър :: В медиите

1 милиард евро стимулира женското и младежко предприемачество

Размер на шрифта: a |a |a|

1 милиард евро стимулира женското и младежко предприемачество

1 милиард евро за стимулиране на женското предприемачество ще отделят Европейската комисия и Световната банка. Това обяви на кръгла маса, посветена на женското предприемачество и състояла се в Стара Загора, евродепутатът Антония Първанова.

Идеята за създаването на финансовия инструмент е нейна и е била приета от председателя на комисията Жозе Мануел Барозу. Средствата ще бъдат разделени по равно между двете основни институции - комисията и банката като всяка от тях ще предостави по 500 милиона евро.

Предстои да бъде създадена работна група, която да разработи точните параметри на финансовия инструмент. В нея са изразили желание да се включат голяма част от действащите еврокомисари. Очаква се тя да приключи работата си до края на настоящия мандат на европейския парламент през май.

Средствата от фонда ще бъдат насочени в две основни направления: подкрепа и обучение на жени със стартиращ бизнес и финансиране на разширяване на вече съществуващи и работещи проекти.

Според последните данни отделянето на средства от страна на държавата за стимулиране на женското предприемачество води до ръст на икономиката с 9%, съобщи още Антония Първанова в Стара Загора. Компаниите, които се управляват от жени пък отчитат до 40% ръст във финансовите си данни.

Еленора Негулова, председател на Националното сдружение на малкия и средния бизнес сравни женското предприемачество с националната сигурност. Чрез тази метафора тя определи като бъдещ приоритет и на българските държавни институции подпомагането на креативния дух на младите хора, на женската инициативност трябва да получат своята достойна институционална и законова подкрепа .

Трудностите пред женското и младежко предприемачество в България, са свързани до голяма степен с липсата на достъп до финансиране, дефицит на мениджърски знания и умения и ниска степен на информираност и подкрепа за участието по програми, финансирани от Европейските фондове. Показателен пример в това отношение е, че около 90% от дейностите, управлявани пряко от жени в България са в сферата на търговията, услугите и занаятите. Не по-различна е статистиката и при младежкия бизнес.

http://www.starozagorci.com/news-11268.html


Сподели: facebook logo svejo logo
ALDE    European Parliament ELDR