Пресцентър :: В медиите

Нова телевизия: Първанова с КОД за евровота

Размер на шрифта: a |a |a|

Нова телевизия: Първанова с КОД за евровота

Първанова с КОД за евровота

Председателят на АЛДЕ Греъм Уотсън даде зелена светлина на предизборен политически съюз КОД (Коалиция Обединени демократи) в лицето на НДСВ, Обединена България, СДП, други формации от българския политически център и граждански сдружения.

Трите партии бяха представени от своите лидери – д-р Антония Първанова, Илиана Раева и Тодор Барболов. Лидерите на трите български центристки партии очертаха в детайли кръга от потенциални съюзници в лицето на други партийни субекти и граждански организации. Сър Греъм Уотсън сподели очакването си предизборната кампания в България да бъде доминирана именно от гласовете на центристите, с типичните за тях рационализъм и отговорност. „Ние очакваме представители на българския политически център да се присъединят към нас след тези избори, да станем още по-силни и така още по-успешно да участваме в изграждането на близкото европейско бъдеще“, каза Уотсън.

http://nova.bg/2014/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D1%81-%D0%BA%D0%BE%D0%B4-%D0%B7%D0%B0-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%B0/

 

Първанова с КОД за евровота

http://telegraf.bg/2014/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0/%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D1%81-%D0%BA%D0%BE%D0%B4-%D0%B7%D0%B0-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%B0/

 

Мъже с токчета шестват срещу насилието над жени

Преди шествието, от 10:00 часа на 8 март Информационното бюро на Европейския парламент организира дискусия на тема "Предотвратяването на насилието срещу жените.

Предизвикателство за всички.".Събитието ще започне с представяне от българския евродепутат д-р Антония Първанова на нейния Доклад, съдържащ препоръки към Комисията относно борбата с насилието над жени (2013/2004(INL)). След това в панелна дискусия по темата освен нея ще се включат и представители на БЧК, БХК, Билитис и БФЖ. Модератор ще бъде журналистът от БНР Ирина Недева. Събитието ще се проведе в Дома на Европа на ул. Георги С. Раковски 124. След дискусията участниците ще се присъединят към шествието „Извърви километър в нейните обувки”.

http://dnesplus.bg/%28F%28ha3ZszKDJO3FuZIv1aKHoIRvH07vQwxlUJs6PtU5GeV_Cjdozhk23J6AZBeD4wqbVxKR_kIwL2vnppgAhPZx9l4RrfdHDX-u3De35mBVkP2BIvcYEKAiokrtARXOtmlSc_Dw84AcUpvn3xCSkDTI4IbM8_R_Xu8hRp4nuZn1u701%29%29/News.aspx?n=644979

 

В. Стандарт – стр. 5

Първанова с КОД за евровота

 

Председателят на АЛДЕ Греъм Уотсън даде зелена светлина на предизборен политически съюз КОД (Коалиция Обединени демократи) в лицето на НДСВ, Обединена България, СДП, други формации от българския политически център и граждански сдружения.

 

Трите партии бяха представени от своите лидери - д-р Антония Първанова, Илиана Раева и Тодор Барболов. Лидерите на трите български центристки партии очертаха в детайли кръга от потенциални съюзници в лицето на други партийни субекти и граждански организации. Сър Греъм Уотсън сподели очакването си предизборната кампания в България да бъде доминирана именно от гласовете на центристите, с типичните за тях рационализъм и отговорност. "Ние очакваме представители на българския политически център да се присъединят към нас след тези избори, да станем още по-силни и така още по-успешно да участваме в изграждането на близкото европейско бъдеще", каза Уотсън. Вчера д-р Антония Първанова и Илиана Раева участваха в конференция посветена на борбата с насилието срещу жени по повод Международния ден на жената. Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, който вече е официален кандидат на ПЕС за президент на ЕК, поздрави Първанова за "отличната й работа в качеството й на докладчик по законодателната инициатива на ЕП за борба с насилието над жени".

http://www.standartnews.com/balgariya-politika/parvanova_s_kod_za_evrovota-228627.html

 

 

Електронни медии

Антония Първанова, НДСВ: Правителството се презастрахова с предприетите мерки, заради кризата в Украйна

 

България можеше да даде своята експертиза за разрешаване на кризата в Украйна. Това заяви в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ председателят на НДСВ Антония Първанова. „Можехме да се намесим и да дадем своята компетентност и разбиране, в исторически и политически план по отношение на процесите в Украйна“, заяви Първанова. Според нея, това е нормално, при положение, че България е имала дългогодишен опит с Русия. „Ние бяхме тези, които пострадаха, когато спряха доставките на газ, поради проблемите между Украйна и Русия“, отбеляза Антония Първанова. Тя даде пример и с българските бизнесмени, чиито фирми имат интереси и позиции на украинския и руски пазар и искат да се задържат там. „Затова България спокойно можеше да даде своята експертиза. Сега е малко късно, но въпреки това по-добре да се реагира сега, защото може да се предотврати тежък конфликт в Украйна“, подчерта председателят на НДСВ. Антония Първанова определи реакцията на правителството към кризата в Украйна като свръхпрезастраховане, тъй като не се очаква сериозна бежанска вълна към страната ни. Според Първанова, държавата ни трябва да се съсредоточи върху ролята си на политически модератор в Черноморската стратегия.

http://www.focus-news.net/news/2014/03/06/1891747/antoniya-parvanova-ndsv-pravitelstvoto-se-prezastrahova-s-predprietite-merki-zaradi-krizata-v-ukrayna.html

 

Кръгла маса за развитието на малките и средни селскостопански производители организира НДСВ

 

Участие ще вземат д-р Антония Първанова – евродепутат и лидер на НДСВ, проф. Трифон Дарджонов, доц. Десислава Димитрова, д-р Елена Николова, Петко Добрев.

http://www.agro.bg/news/article47970.html

 

НДСВ организира кръгла маса за развитието на малките и средни селскостопански производители

 

6 март, от 14:00-16:30 часа ще се проведе кръгла маса на тема „Развитие на малките и средни селскостопански производители и подпомагане на достъпа им до европейско финансиране”,Пловдив, Международен панаир, зала Прес-клуб. Участие ще вземат представители на институциите и заинтересованите страни в селскостопанския сектор и аграрната наука.

Целта е да се покажат различията между целите на Общата селскостопанска политика, от една страна и състоянието и перспективите на селските райони в България, от друга. Моделът на развитие в аграрния сектор, изграден на основата на изключително окрупнени земеделски стопанства, непознати в Европа, води до  постепенното унищожаване на селските райони, на цели отрасли и на аграрната наука.

Организаторите на кръглата маса се водят от разбирането, че е крайно необходимо приемането на национална стратегия за развитие на селските райони през следващите десет години. Стратегията трябва да бъде изградена на основата на два стълба - малките и средни земеделски производители и ресурсите на  българската аграрна наука.

Извеждайки на преден план развитието на селските райони, е необходимо българската държава да обезпечи този процес чрез:

- адекватна промяна в нормативните документи, отнасящи се до жизнеността на малките и средни земеделски производители;

- използване на ресурсите на аграрната ни наука чрез държавни поръчки;

- осигуряване на достъп до европейски средства на малките и средни земеделски производители в партньорство с аграрната ни наука.

http://www.agro.bg/news/article47961.html

 

 

В Брюксел одобриха Коалиция Обединени демократи - НДСВ, Обединена България, СДП и други формации

 

Трите партии бяха представени от своите лидери – д-р Антония Първанова, Илиана Раева и Тодор Барболов. След задълбочен анализ на ситуацията в България и в страните членки на Европейския съюз, партньорите приеха за изключително важно усилието на автентичните либерални центристки сили да постигнат съгласие по основните въпроси в живота на своите държави. Те подчертаха, че подобно идейно-политическо съгласие е единствената естествена основа за нарастващо взаимодействие и практическо обединяване. Обществото ще оцени такава идея и голям брой граждани ще потърсят нейната реализация чрез активно участие в изборите за Европейски парламент. Лидерите на трите български центристки партии очертаха в детайли кръга от потенциални съюзници в лицето на други партийни субекти и граждански организации. Те ще работят в духа на либералните и социалдемократическите ценности и в строго съответствие със стандартите на цивилизованото политическо поведение, като влизат в диалог с различните обществени групи и професионални съсловия. Българските центристи решително загърбват похватите и речника на популизма, не провокират свръх очаквания и не спекулират с най-острите проблеми на съвременна България. Сър Греъм Уотсън оцени високо така очертаните стартови позиции на своите колеги от либералното семейство и техните партньори. Той получи допълнителна информация за програмите и за някои от конкретните намерения на КОД и сподели очакването си предизборната кампания в България да бъде доминирана именно от гласовете на центристите, с типичните за тях рационализъм и отговорност. „Ние очакваме представители на българския политически център да се присъединят към нас след тези избори, да станем още по-силни и така още по-успешно да участваме в изграждането на близкото европейско бъдеще”.

http://www.ndt1.com/article.php/20140305164257919

 

НДСВ раздели Илиана Раева и българските християндемократи

 

Принципни позиции развалиха готвената отдавна коалиция между партията на треньорката по художествена гимнастика Илиана Раева "Обединена България" и Християндемократическата партия на Ирина Абаджиева-Репуц.

Преди месец, на специална пресконференция, двете дами обявиха, че обединяват формациите си за участие в предстоящите избори за Европейски парламент. В обединението трябваше да влезе и Социалдемократическата партия на Тодор Барбалов. Бе оповестено, че коалицията ще се казва КОД (Коалиция Обединени демократи).

Днес обаче от пресцентъра на Национално движение за стабилност и възход (НДСВ) пристигна изненадващо прессъобщение, в което се казва, че бившата царска партия, оглавявана сега от евродепутатката Антония Първанова, ще щурмува ЕП заедно с формациите на Илиана Раева и Тодор Барбалов. За обединение с християндемократите не се споменава. Коалицията ще се казва КОД, както първоначално и бе обявено.

Пред Клуб Z Ирина Абаджиева-Репуц коментира, че партията й се е оттеглила от бъдещото формирование заради принципния въпрос към кое европейско семейство ще се причисли коалицията. Християндемократите са част от Европейската народна партия (ЕНП), а НДСВ - към европейските либерали (АЛДЕ).

"Когато с Илиана Раева обявявахме, че влизаме заедно в коалиция за евровота, формацията й още не беше започнала да води преговори с тази на Антония Първанова и не знаехме, че ще има такива", каза Репуц. "Ние принадлежим към ЕНП, не можем да събираме играчи за друг отбор", допълни лидерът на християндемократите у нас.

Че коалиция КОД ще се причисли към АЛДЕ става ясно и от съобщението на НДСВ. В него е посочено, че лично лидерът на европейските либерали Греъм Уотсън дал "зелена светлина" днес в Брюксел при среща с лидерите Раева, Първанова и Барболов.

http://clubz.bg/FullArticleView/1344

 

КОД в предстартова позиция

 

Зелена светлина дадоха днес в Брюксел европейските либерали чрез сър Греъм Уотсън, председател на АЛДЕ, на готовите за предизборен политически съюз КОД (Коалиция Обединени демократи) в лицето на НДСВ, Обединена България, СДП, други формации от българския политически център и граждански сдружения. Трите партии бяха представени от своите лидери – д-р Антония Първанова, Илиана Раева и Тодор Барболов.

След задълбочен анализ на ситуацията в България и в страните членки на ЕС, партньорите приеха за изключително важно усилието на автентичните либерални центристки сили да постигнат съгласие по основните въпроси в живота на своите държави. Те подчертаха, че подобно идейно-политическо съгласие е единствената естествена основа за нарастващо взаимодействие и практическо обединяване. Обществото ще оцени такава идея и голям брой граждани ще потърсят нейната реализация чрез активно участие в изборите за Европейски парламент.

Лидерите на трите български центристки партии очертаха в детайли кръга от потенциални съюзници в лицето на други партийни субекти и граждански организации. Те ще работят в духа на либералните и социалдемократическите ценности и в строго съответствие със стандартите на цивилизованото политическо поведение, като влизат в диалог с различните обществени групи и професионални съсловия. Българските центристи решително загърбват похватите и речника на популизма, не провокират свръхочаквания и не спекулират с най-острите проблеми на съвременна България.

Сър Греъм Уотсън оцени високо така очертаните стартови позиции на своите колеги от либералното семейство и техните партньори. Той получи допълнителна информация за програмите и за някои от конкретните намерения на КОД и сподели очакването си предизборната кампания в България да бъде доминирана именно от гласовете на центристите, с типичните за тях рационализъм и отговорност.

“Ние очакваме представители на българския политически център да се присъединят към нас след тези избори, да станем още по-силни и така още по-успешно да участваме в изграждането на близкото европейско бъдеще”.

http://thenews.bg/politika/424-politika/83314-kod-v-predstartova-pozitsiya

 

Д-р Антония Първанова и Илиана Раева участваха в конференция, посветена на борбата с насилието срещу жени по повод Международния ден на жената

 

Д-р Антония Първанова и Илиана Раева участваха в конференция, посветена на борбата с насилието срещу жени по повод Международния ден на жената, съобщиха от пресцентъра на НДСВ. Тази година, по предложение на лидерът на НДСВ и евродепутат д-р Първанова, Международния ден на жената е посветен на темата борба с насилието над жени. Конференцията събира представители на високо равнище от Европейската комисия, Съвета на Европейския съюз, правителствата и парламентите, неправителствените организации и научните среди в Европа. Председателят на Европейският парламент Мартин Шулц произнесе реч на откриването. Той поздрави д-р Първанова за отличната й работа в качеството й на докладчик по законодателната инициатива на ЕП за борба с насилието над жени. Д-р Първанова представи основните моменти на доклада и разясни промените, които предстоят след приемането му. Пред събралите се над 300 души говори и Илиана Раева, председател на партия „Обединена България”. Тя участва във форума в Брюксел по покана на д-р Първанова. Бившата европейска и световна шампионка по художествена гимнастика Илиана Раева бе аплодирана бурно от публиката след словото си, в което изтъкна, че насилието над жени е само една от формите на дискриминация и е в следствие на неравнопоставеността на половете и има отражение върху социалната роля на жените, възможностите им за трудова и бизнес реализация, както и участието им в политиката. По предложение на д-р Първанова предстои ЕК да изготви конкретен план за действие за справяне с проблема с насилието над жени до края на 2014 година. За пръв на европейско ниво ще се изготви законодателство за борба с насилието над жени. До този момент държавите членки са имали пълна свобода в решението си до каква степен да защитят жените, жертви на насилие. Докладът по собствена инициатива на ЕП предвижда промени в договорите на ЕС, приемане на Директива в криминалното право за превенцията на насилието срещу жени, създаване на база данни, относно насилието. По инициатива на д-р Първанова ще бъде създадена и институция, която да играе ролята на европейски координатор подобен на координатора с трафик на хора предложен от Първанова през 2007 година. Новият координатор ще се занимава с борбата срещу насилието над жени. След приемането на доклада друго предложение на д-р Първанова също ще влезе в сила - 2016 година ще бъде обявена за „Година за борба срещу насилието над жени”.

http://www.focus-news.net/news/2014/03/05/1891532/d-r-antoniya-parvanova-i-iliana-raeva-uchastvaha-v-konferentsiya-posvetena-na-borbata-s-nasilieto-sreshtu-zheni-po-povod-mezhdunarodniya-den-na-zhenata.html

 

Евродепутат Антония Първанова пред старозагорци: Гледат ни като лошия народ в Европа

 

"Отношението към България е като към лошия народ в Европа, не разбират защо се съгласяваме свободата ни да бъде окрадена, но в Европарламента не знаят, че когато хората са много бедни, последно мислят за свободата си." Това заяви на среща с обществеността на Стара Загора Антония Първанова, лидер на НДСВ и евродепутат от Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ). Г-жа Първанова избра за срещата си със старозагорци вечерта на 3 март, придружи я бившият старозагорски депутат от РЗС Тодор Великов, който в края на 2012 г. основа партия ДАНО ("Демократична алтернатива за национално обединение").

"Не могат да разберат колегите ми в Европарламента защо нищо не може да промени статуквото в България, защо не можем да подредим своята държава, защо има протести, но остават безрезултатни", посочи още Антония Първанова. Пред събралите се в конферентната зала на "Мериан Палас" тя разкри, че работи съвместно с група учени от Харвард и Йейл върху икономическия модел на България, който трябва да бъде сериозно преразгледан. "Ще дам един пример - тези, които сега са безработни от продължителен период от време или също години наред са били потопени в сивата икономика, един ден няма да могат да се пенсионират, защото ще им липсват много години стаж и ще завършат своя живот в бедност", даде пример евродепутатът либерал. Друго, за което нейните колеги в ЕП недоумявали, е защо у нас субсидии се дават на фермери милионери. "Средната ферма във Франция и Германия е от 2-3 хил. декара, там субсидията така е изчислена, че семейството, което я стопанисва, да живее добре и да му остава малко отгоре. Сметнете сега малката печалба на декар, ако имате арендатор на над 1 млн. декара", предложи Първанова. Тя съобщи, че най-крупният арендатор в Европа е в Русенско и обгрижва над 1 млн. и 100 хил. декара.

http://starozagorskinovini.com/news/index.php/politika1/2473-evrodeputat-antoniya-parvanova-pred-starozagortzi-gledat-ni-kato-loshiya-narod-v-evropa

 

Първанова и Илиaна Раева заедно срещу насилието над жени

 

На 5-ти март д-р Антония Първанова и Илиана Раева участваха в конференция посветена на борбата с насилието срещу жени по повод Международния ден на жената. Тази година по предложение на лидерът на НДСВ и евродепутат д-р Първанова, Международния ден на жената е посветен на темата борба с насилието над жени.Конференцията събира представители на високо равнище от Европейската комисия, Съвета на ЕС, правителствата и парламентите, неправителствените организации и научните среди в Европа.

Председателят на Европейският парламент Мартин Шулц произнесе реч на откриването. Той поздрави д-р Първанова за отличната й работа в качеството й на докладчик по законодателната инициатива на ЕП за борба с насилието над жени. Д-р Първанова представи основните моменти на доклада и разясни промените, които предстоят след приемането му.

Пред събралите се над 300 души говори и Илиана Раева, председател на партия „Обединена България". Тя участва във форума в Брюксел по покана на д-р Първанова.

Бившата европейска и световна шампионка по художествена гимнастика Илиана Раева бе аплодирана бурно от публиката след словото си, в което изтъкна, че насилието над жени е само една от формите на дискриминация и е в следствие на неравнопоставеността на половете и има отражение върху социалната роля на жените, възможностите им за трудова и бизнес реализация, както и участието им в политиката.

По предложение на д-р Първанова предстои ЕК да изготви конкретен план за действие за справяне с проблема с насилието над жени до края на 2014 година.

За пръв на европейско ниво ще се изготви законодателство за борба с насилието над жени. До този момент държавите членки са имали пълна свобода в решението си до каква степен да защитят жените, жертви на насилие. Докладът по собствена инициатива на ЕП предвижда промени в договорите на ЕС, приемане на Директива в криминалното право за превенцията на насилието срещу жени, създаване на база данни, относно насилието.

По инициатива на д-р Първанова ще бъде създадена и институция, която да играе ролята на европейски координатор подобен на координатора с трафик на хора предложен от Първанова през 2007 година. Новият координатор ще се занимава с борбата срещу насилието над жени. След приемането на доклада друго предложение на д-р Първанова също ще влезе в сила - 2016-а година ще бъде обявена за "Година за борба срещу насилието над жени".

http://www.cross.bg/nasilieto-purvanova-zheni-1399493.html#.Uxg7kc5S5eE

 

Антония Първанова: Правителството се презастрахова с предприетите мерки, заради кризата в Украйна

 

България можеше да даде своята експертиза за разрешаване на кризата в Украйна. Това заяви в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ председателят на НДСВ Антония Първанова. „Можехме да се намесим и да дадем своята компетентност и разбиране, в исторически и политически план по отношение на процесите в Украйна“, заяви Първанова. Според нея, това е нормално, при положение, че България е имала дългогодишен опит с Русия. „Ние бяхме тези, които пострадаха, когато спряха доставките на газ, поради проблемите между Украйна и Русия“, отбеляза Антония Първанова. Тя даде пример и с българските бизнесмени, чиито фирми имат интереси и позиции на украинския и руски пазар и искат да се задържат там. „Затова България спокойно можеше да даде своята експертиза. Сега е малко късно, но въпреки това по-добре да се реагира сега, защото може да се предотврати тежък конфликт в Украйна“, подчерта председателят на НДСВ. Антония Първанова определи реакцията на правителството към кризата в Украйна като свръхпрезастраховане, тъй като не се очаква сериозна бежанска вълна към страната ни. Според Първанова, държавата ни трябва да се съсредоточи върху ролята си на политически модератор в Черноморската стратегия.

http://www.focus-radio.net/?action=news&id=731445

 

Мъже с токчета шестват срещу насилието над жени

Преди шествието, от 10:00 часа на 8 март Информационното бюро на Европейския парламент организира дискусия на тема "Предотвратяването на насилието срещу жените.

Предизвикателство за всички.".Събитието ще започне с представяне от българския евродепутат д-р Антония Първанова на нейния Доклад, съдържащ препоръки към Комисията относно борбата с насилието над жени (2013/2004(INL)). След това в панелна дискусия по темата освен нея ще се включат и представители на БЧК, БХК, Билитис и БФЖ. Модератор ще бъде журналистът от БНР Ирина Недева. Събитието ще се проведе в Дома на Европа на ул. Георги С. Раковски 124. След дискусията участниците ще се присъединят към шествието „Извърви километър в нейните обувки”.

http://dnesplus.bg/%28F%28ha3ZszKDJO3FuZIv1aKHoIRvH07vQwxlUJs6PtU5GeV_Cjdozhk23J6AZBeD4wqbVxKR_kIwL2vnppgAhPZx9l4RrfdHDX-u3De35mBVkP2BIvcYEKAiokrtARXOtmlSc_Dw84AcUpvn3xCSkDTI4IbM8_R_Xu8hRp4nuZn1u701%29%29/News.aspx?n=644979


Сподели: facebook logo svejo logo
ALDE    European Parliament ELDR