VII конгрес

ОТЧЕТЕН ДОКЛАД ПРЕД СЕДМИЯ КОНГРЕС НА НДСВ ЗА ДЕЙНОСТТА НА ПАРТИЯТА

ПРЕЗ ПЕРИОДА ЮНИ 2012 Г. – ОКТОМВРИ 2013

Размер на шрифта: a |a |a|

Христина Христова, председател на НДСВ, 27 октомври 2013 г.

 
1.    Политическите тенденции и явления през този период
За пръв път НДСВ събира своя върховен орган – Конгреса, за толкова кратък период от година и четири месеца. Погледът обаче върху този период поражда силни тревоги за бъдещето на България, на първо място, а след това и за бъдещето на НДСВ. Между юни 2012 г. и октомври 2013 г. се случиха много неща – неочаквана и необоснована оставка на правителството на ГЕРБ през февруари, само три месеца преди изтичане на мандата, предсрочни избори, ново правителство, формирано с втори мандат на парламента, отстраняване на практика на всички дясно центристки и десни партии от парламента.
Последният факт предизвика тежки последици в обществения живот на страната – блокира се работата на парламента от математически маневри и процедурни хватки на две популистки партии, а другите две управляващи изпаднаха в пълна обществена изолация заради продължаващите вече четири месеца протести с искане за оставка на правителството. Държавата е парализирана, институциите нестабилни. Икономическата криза, чийто изход така и не виждаме, не се превърна в първостепенна задача на държавното управление. Бежанската вълна постави в блокаж важни системи на държавата. Основните приоритети на управляващите се разминават с потребностите на реалността. Докато правителството иска на всяка цена да запази мандата си и рискува да работи в пълна откъснатост от обществото, то в парламента най-голямата група на ГЕРБ ни най-малко не се срамува, че не играе ролята на опозиция, а използва само и единствено парламентарни процедури, които разрушават дейността и доверието на законодателния орган. Обяснението на ГЕРБ е без капка политическа зрялост – ролята на опозицията била „да пречи”. Вместо закони в парламентарната зала се гласуват вотове на конвейр и се броят кворуми. Преди дни, в редките случаи когато са в залата, депутатите на предишните управляващи съвсем умишлено гласуваха срещу продаването на земя на чужди граждани, само и само да злепоставят правителството. Но всъщност злепоставиха България и я изправиха пред европейски санкции. Такова поведение е осъдително. Държавността е последното, което води нашите сегашни държавници в техните действия, решения и политика.
И нещастията за България не спират с това. Зародилите се още в първия ден на новото правителство протести са безпрецедентни в историята на страната ни по продължителност. В същото време искането само и единственото за оставка без ясно представени идеи за нови структури и ново представителство още повече затормозява решаването на вече дълбоката политическа криза в България, която би могла бързо да се превърне и в парламентарна криза. Всичко зависи от договорките между БСП и ГЕРБ, ако решат, още утре може да тръгнем към парламентарни избори.
Неяснотите в това, кога ще бъдат следващите парламентарни избори, предизвикаха бързи движения в дясно центристкото пространство веднага след изборите. Процесите протекоха бързо и хаотично, в резултат на което се появи т.нар. Реформаторски блок с доста неясна структура и баланси както и с послания ту за коалиция, ту за идейна платформа. Става все по-ясно обаче, че РБ е създаден с идеята да управлява заедно с ГЕРБ.
Протестите срещу правителството и появилите се контрапротести в защита на правителството са явление, непознато досега, но докато в началото протестите бяха чисти от политически влияния и имаха характер на обществена изява на недоволство, след намесата на ГЕРБ и Реформаторския блок, ореолът им за независимост и самостойни искания потъна в съмнения за търсене на политическа и партийна изгода.
В тази объркана и напрегната ситуация президентът също зае позиции, с които влезе в партийните схеми на битката за власт.
Медиите не останаха коректив, наблюдател и изследовател на процесите, а също се намесиха и поляризираха. Вече съвсем непредубеденото око ще открие коя медия на чия страна се бори. И в това няма нищо лошо, ако самите медии, силно зависими, не се бореха за властта, служейки на икономически и политически интереси на групировки. Разбира се, има и изключения, но те са пренебрежимо малки.
Всички тези процеси на политически хаос и нестабилност продължават да се развиват, дирижирани от двата политически мастодонта ГЕРБ и БСП. Политическите ходове в парламента наляха пък сили на Атака, ДПС се прояви с характерния си стремеж към властта.
Обществото е залято от популизъм, националистите намират основания да вдигнат глава, социалистите управляват с преобладаващо десни мерки. Дясното пък е неясно и уж обединено. Истинският център го няма в политиката. ГЕРБ присвои център дясното и го хвърли в сянката на популизма.
Към това като прибавим и тежките проблеми с бежанската вълна проличава пълната невъзможност на управлението да се справи със ситуацията, която може да предизвика ксенофобски и националистически прояви. Шенген става все по-далечен.
Ако трябва да обобщя – живеем във време на оцеляване! Веруюто на хората стана оцеляване на всяка цена. А в оцеляването виреят най-добре омразата, агресията, противопоставянето. Затова не трябва да се чудим, че всички партии са хулени и мразени. Това е резултат от дълбоката социална, икономическа, политическа криза, довела и до криза в доверието.
Кризата в доверието е най-страшна и най-трудно се преодолява. Питайте за това финансистите. След нея идва фалитът.
Днес живеем в крайно поляризирано общество, каквото през най-новата история не е имало. Дори през 1989-90 г. поляризацията не беше толкова крайна и безпринципна. Тогава поне оста на сблъсъка беше ясно очертана: комунизъм – антикомунизъм. Сега конфронтацията няма идеология, тя има само властови цели.
Върнахме се към двуполюсния модел, основан на агресия и омраза, без идеология, без политически спорове, без принципи. Този факт е крайно неприемлив за идеологията и политиката на НДСВ, която почива на толерантност и диалог, на центризъм в европейския смисъл на думата. Винаги сме твърдели, че липсата на политически център води до нестабилност в държавното управление. И сега е така. Но освен център, сега и дясното липсва. Виждаме опасност обществото да се превърне в заложник не на политическа и идеологическа битка, а на битка на различни лагери на властта, водени от личности с амбиции и зависимости.

2.    Къде е НДСВ в тази картина?

Мога да отговоря много просто на този въпрос, но няма да съм права. Лесно мога да кажа, че НДСВ го няма във властта. Да, няма го в парламента и в изпълнителната власт. Но в местната власт го има, структурите му са живи, има енергия. НДСВ го има и ще го има. Ще го има, защото идеите на НДСВ са живи и много хора ги споделят. Нима някой може да каже, че сега нямаме нужда от свобода и отговорност, морал и почтеност, справедливост и толерантност, солидарност. Никой не може да отрече това. Но тъй като НДСВ е извън парламента, лостовете за реализация на нашите идеи са твърде слаби.
За втори път НДСВ остана извън парламента. За втори път изгубихме шанса да участваме в управлението на страната и това е тежък удар за партията. Затова подадох оставка и сега Конгресът ще реши кой ще поеме партията и ще я поведе нататък.
Но съм длъжна също да ви предложа и моя анализ на събитията, причините, довели до този резултат. Ще ги разделя на две: субективни и обективни. За обективните вече стана дума и в първата част на този доклад и само ще ги резюмирам. Крайно разделение и противопоставяне, създаване на умишлено търсена от двете големи партии ГЕРБ и БСП поляризация и връщане на двуполюсния модел, който в голяма степен възпроизвежда резултатите в полза на една от двете големи партии. А това е тяхното зле прикрито желание. Ако действително имаше център в политическия живот, двете големи трябваше да се съобразяват с преценката на центристките сили, нещо дълбоко отхвърляно от тях. Лесно е да се поляризира обществото под диктата на ГЕРБ и БСП, особено на фона на едно крайно фрагментирано център дясно пространство. Скоро преброих, че партиите там са 15 – 16.
В тази ситуация Националният съвет на НДСВ няколкократно препотвърди, че линията на партията трябва да бъде създаване на предизборна център дясно коалиция. Създадохме преговорен екип от личности и лица на партията с авторитет и възможности за многовалентни контакти в център дясно. В него заедно с мен бяха проф. Огнян Герджиков, Станимир Илчев, Соломон Паси и Минчо Спасов. Преговорите за широка коалиция вървяха доста обнадеждаващо. В тях се включиха практически всички партии от център дясно без ГЕРБ, които и не сме търсили. Във втория етап на преговорите, когато стана вече въпрос за предизборна коалиция, кръгът се очерта по-ясно: СДС, НПСД и НДСВ. До последния момент за регистрация на предизборни коалиции СДС идваха и си тръгваха без решение. Това създаде много трудности и напрежение. Буквално в нощта преди срока за регистрация имахме среща след 20 ч. с тях, но те не се включиха в предлаганата от нас предизборна коалиция. Тава доведе до две неща: останахме в двойна коалиция с НПСД, а името на коалицията, което избрахме пак заради очакването СДС да участва, макар и след регистрацията, остана неразбираемо за избирателите. Изгубихме и наши гласове, а вероятно и НПСД изгуби гласове. Преговорите за предизборната коалиция водехме на три нива: европейско – чрез евродепутатите, централно – чрез преговорната група и ръководството, и на местно ниво, където имахме вече създадени дясноцентристки местни коалиции от местните избори през 2011 г.
Хранехме големи надежди за добър резултат, но те не се оправдаха. Сега можем да отчитаме грешки в избора на партньор, в името, в кампанията и какви ли не други. Истината обаче има и друго лице. Не НДСВ, а другите дясно центристки партии не отчетоха един очебиен факт. Поляризацията в обществото вече беше тръгнала и линията на противопоставяне ярко се очерта – БСП срещу ГЕРБ.
Референдумът за АЕЦ „Белене” направи това разделение толкова отчетливо, че в съзнанието на хората то получи следната трактовка на изборите – или гласуваш за ГЕРБ, или за БСП. Пак беше въпрос на погрешна българска интерпретация на изборите – като за фронтова битка, а не като избор на идеологии и програми. Престижно е за гласоподавателя да гласува за победителя. Друго няма. Така и стана. Всички автентични, доказали се и успешно управлявали партии от център дясно останаха вън от играта. Ние останахме в групата на партиите и коалициите под чертата, вън от парламента.
Не само НДСВ изгуби изборите. Изборите изгуби цялото дясноцентристко пространство, всички дясно центристки и десни партии, водени от личностни драми, амбиции, зависимости и какво ли още не противопоказно на политическата мъдрост и прагматизъм. Очевидно беше, че един по един всеки от политическите субекти в дясно център ще бъде победен. Но инстинктът за самосъхранение у тях не проработи. Не проработи нито политическата им далновидност, нито прагматизмът им. За съхранение на идеологията център дясно сякаш въобще не ставаше въпрос. НДСВ беше на правия път, че само общи усилия могат да доведат до добър резултат и представителство в парламента. Всъщност политически НДСВ беше избрала правилния подход за предсрочните избори, но не срещна разбиране и подкрепа от другите сродни партии. Всички изгубихме, обществото изгуби, а сегашната криза беше предопределена от пълното отсъствие на център дясното в парламента. Говоря това, не за да се оправдавам за незадоволителния резултат на НДСВ от Парламентарните избори 2013 г., а да се разберат дълбоките причини за дребни, субективни, амбициозни разногласия, които разкъсват дясноцентристкото пространство и които вероятно ще продължат да разяждат естествената идеологическа връзка на НДСВ с останалите партии от този спектър. Дано следващото ръководство има повече сили и аргументи и да продължи съхраняването на либерализма и центризма в тези условия.
Иска ми се да вярвам, че другите партии в център дясно постфактум осъзнаха, че липсата на коалиционна култура в тяхното близко минало се отрази отрицателно на обществото. За щастие на НДСВ нашият създател Н.В. Симеон II ни научи какво означава коалиционно мислене и култура и сам предрече, че България ще се управлява от коалиции. Ще трябва наистина политиците у нас първи да си сменят чипа, за да отговорят на избирателите си, като ги представляват честно и достойно в парламента, за да има плурализъм в политиката, толерантност и диалог в обществото.
Процесите в момента са предпоставка за такава промяна на манталитета, но самата промяна като че ли все още е далеч в бъдещото. Сегашните явления неминуемо ще доведат до драматични обрати вътре в самите партии, в отношенията между партиите, в управлението. Обществените структури трябва да променят своята същност, да я изпълнят с обществено значими идеи и да намерят механизми, с които да ги осъществят. Ще трябва да се приспособяваме към нови правила. Нищо няма да е както преди. Всичко трябва да бъде пред погледа на хората. Контролните механизми на гражданското общество ще заемат много по-голяма роля в управлението. Всяко уловено задкулисие ще бъде публично наказвано. И най-важната промяна, която хората очакват, е промяната в морала на политиците. Уверена съм, че гласът на хората трябва да бъде чут, че новото поколение политици ще донесат желаните промени.
В тези процеси НДСВ също трябва да участва с вътрешни промени, които ще бъдат може би и болезнени, но които трябва да изчистят окончателно името на партията от клиентелизъм и кариеризъм. Този процес тече вече няколко години и най-забележителното му проявление беше отцепването на Меглена Кунева и Даниел Вълчев.
Не можем да продължим нататък и без да си признаем грешките, които допускахме през изминалите 10 години като партия. На предишния конгрес обяснихме стигмата, с която ГЕРБ ни жигоса – за участието ни в тройната коалиция. Стигнахме до извода, че оставането ни в тройната коалиция от държавническа гледна точка беше правилно, но от гледна точка интересите на партията – не. Сега обаче нови рани ни нанасят, както се казва, от приятелски огън, все от център дясното пространство. Твърдят, че не сме били доказали по време на участието си в управлението своята ефективност. Само че при управлението на НДСВ корупцията беше най-ниска за целия преход. Това го твърдим не ние, а международни организации като ТРАНСПЕРЪНСИ ИНТЕРНЕШЪНЪЛ. Не им харесва на нашите приятели в дясно, че НДСВ има свой уникален центристки либерален подход към икономическите и социалните проблеми на обществото. Формулиран от Царя, основният ни политически принцип е свобода за предприемчивите и справедливост за слабите. НДСВ внесе и защити най-ниските нива на данъци и осигуровки, осигури най-висок ръст на инвестициите, защити и приложи социални мерки и политики, които и досега работят и всяка управляваща партия от дясно или ляво продължава да ги прилага – майчинските за 1 година, програмите за заетост, програми за хора с увреждания, улесняване на младите семейства с данъчно облекчение за ипотечен кредит и още, и още...
НДСВ е партията с най-дълга банка кадри. Лицата и експертите от нашата партия винаги са добре дошли не само в медиите, те участват и в управлението на страната. Няма да изброявам всички имена, само ще спомена последния пример – преди дни проф. Герджиков оглави Съвета по законодателство към парламента. Това е признание не само за професора, но и за НДСВ. Разбира се, тези имена са повод за гордост и не бих се съгласила с онези, които поставят въпроса за тяхната политическа лоялност. Човек първо е човек, после професионалист и сетне партиец. Всеки може да бъде полезен за партията по различни начини и много от лицата на НДСВ, които са заемали висши държавни постове, са го правили, но поради характера на работата си имат и определени ограничения. Друг е въпросът защо хора, издигнати в йерархията на партийните длъжности пряко, с огромни инвестиции в тяхното кариерно и партийно развитие, не проявяваха нито заинтересуваност, нито помогнаха на партията финансово, нито пък организационно. А да си спомним, че Царят се обърна в навечерието на изборите с призив който каквото може да помогне на партията. НДСВ не е във властта и наистина има нужда от подкрепа. Оставям на съвестта им да преценят какво могат да направят от тук нататък, естествено, ако имат нагласа за подкрепа.
Искрено казано, очаквах повече подкрепа, но срещнах много малко. А иначе НДСВ продължава да бъде партията с много имена и известни фигури в обществения живот.
Изброявам всичко това, защото съзирам една дълбока комплексираност у други партии, която се проявява като детски негативизъм спрямо НДСВ. Тъжно ми е да го кажа, но го правя след като най-близките по идеология партии отказваха съвместна предизборна работа с НДСВ. Примерът сега е т.нар. Реформаторски блок, който най-малкото не отговаря на името си без НДСВ, доказала в два мандата управление, че може и прави най-значимите реформи в данъчната система, в пенсионната, в социалната политика, в администрацията и т.н. Доколко ще го има и как ще продължи дейността на седем партии, които са събрани по признак „реформаторство”, но повечето никога не са имали и шанс да управляват, а камо ли да правят реформи, ще видим.
И така, НДСВ днес продължава да е центристка партия, но изтласкана встрани от общите процеси на нова поляризация и стремеж към двуполюсен модел. Нейното политическо пространство се стеснява под напора на двете големи партии БСП и ГЕРБ и ширещия се популизъм и национализъм. Но дали ще е все така? Едва ли! Хората в България са уморени от битки, те самите не са привърженици на крайности и изтощителни противопоставяния. Както скоро един социолог каза, поляризирани са само елитите, които искат властта. Смятам, че гражданите отново ще потърсят умереност, разум, толерантност, спокойствие, сигурност и ще се обърнат към НДСВ. Въпросът пред новото ръководство на партията ще е да я съхрани, да намери нова енергия, да реабилитира центъра и да се противопостави на възстановяването на двуполюсния модел, да върне доверието на хората, че не войните решават проблемите, а диалогът.

3.    Какви позиции имаше НДСВ и за какво говореше

НДСВ, следвайки либералните ценности и принципите си, и през този период избра да бие тревога за най-големите проблеми на обществото. Един от тях е, че България бавно изчезва, обезлюдява се. Ние сме партия, която и през време на управлението си и след това не сме били само наблюдатели на демографската криза, а сме търсили механизми и политики за влияние върху отрицателните тенденции. В условията на трайна икономическа криза и некомпетентно управление през последните години намаляването на броя родени деца спадна до най-ниските нива от 1945 година. В програмните си документи винаги сме защитавали правата на младите семейства и децата. Затова направихме национална кампания „Всяко дете е важно” и подписка със 74 000 подписали се под искането всяко дете да получава детски надбавки, независимо от доходите на семейството, която бе внесена в Народното събрание. Т.е. детските надбавки да не са социална помощ, а насърчителна мярка. Кампанията бе успешна, мобилизира структурите, които осъществиха много и различни събития. Публикациите около кампанията са много, а Гергана Паси, като лице на кампанията, привлече медийния интерес към НДСВ.
Смятаме, че демографският проблем на България трябва да бъде на първата страница на програмата на всяко правителство и на всяка партия.
Референдумът за АЕЦ „Белене” мина през различни метаморфози, но НДСВ имаше ясна позиция, като ангажирана с възобновяването на проекта през 2003 г. По закон обаче право да регистрират комитети имаха само организации, които са против строителството. Това не проработи в интерес на НДСВ и тогава започнахме паралелна кампания за пълна публичност на доклада на HSBC с оценка за рентабилността и необходимостта от строителство на втора атомна централа. По иск на Минчо Спасов пратихме в съда МИЕТ и БЕХ, които отказваха достъп до информация. Съдът постанови в полза на НДСВ, но докладът все още не е публичен, така че сагата продължава.
Организационната работа за изборите и предизборната кампания заеха три месеца. ЦПЩ и групата за преговори нямаше почивка, изпълнявахме мандата на НС за предизборна широка център дясно коалиция, но резултатът от самите избори беше слаб. За грешките вече говорих, отчетохме ги и на НС след изборите и поех отговорността. Самата кампания не беше лесна. Този път и времевият и финансов ресурс бяха силно ограничени. Решението на ръководството бе да остане резерв в партийната каса и за следващи избори.
В края на миналата година България отбеляза 100 години от Балканската война и много от организациите ни реагираха на това събитие, поставило националните ни интереси и обединяването на българите на вниманието на Европа. Велико Търново проведе своя местна кампания – конкурс с викторина и награди, Хасково, Стара Загора, Троян и на много други места проведоха свои събития и отдадоха почит пред героите, загинали за националната идея за обединение.
След изборите започнахме кампания за задължителното гласуване – една стара идея на НДСВ. Убедени сме, че всеобщото гласуване ще допринесе за значително ограничаване на купуването на гласове. Организирахме публична дискусия с участието на видни юристи на НДСВ и на България, която завърши с инициатива НДСВ да се обърне към Омбудсмана, а той по съответните процедури да сезира Конституционния съд дали въвеждането на всеобщо гласуване касае промени в Конституцията. Все още нямаме отговор на това наше питане. Но битката за честни избори продължава.
Евродепутатите ни Ст. Илчев и Ант. Първанова са сред най-активните в Европейския парламент. Антония Първанова е един от най-известните евродепутати с най-много инициативи. Двамата направиха по една национална обиколка преди изборите в подкрепа на кандидатите и листите ни.
Младежката организация на НДСВ през този период се активизира видимо, защото както темата за детските надбавки, така и референдумът за АЕЦ „Белене” засягат интересите най-вече на младите хора. Този път в изборните листи имаше много млади хора и то водачи на листи. Такива примери са Варна, Стара Загора, Габрово, Кюстендил, Видин. Забелязваме, че откакто се създаде новата младежка организация, макар и не толкова бързо, тя се стабилизира и става все по-активна. До голяма степен това се дължи и на новото ръководство, начело с председателя Стефан Кенов. Той умее да работи с младите и прояви много упоритост и хъс в работата си. Наскоро младежите ни приключиха и една друга кампания – посветена на 70-годишнината от смъртта на Цар Борис IIІ. Важно е да отбележим, че интересът на младите хора към историята на Третото българско царство е голям. Младите ни колеги осъществиха и други инициативи като фотоконкурса „Моето жълто лято”, в който участваха младежи от цялата страна. Интересна двудневна младежка конференция се състоя в София, посветена на либерализма и свободата, която завърши със среща на Негово Величество с участниците.
На последния младежки форум – конференцията на МНДСВ в София през септември, казах, че НДСВ има нужда от генерационно обновление и съм убедена, че младостта е залог за бъдещето на НДСВ. Опитах се в този мандат да обърна повече внимание на младите хора и да им дам повече отговорности. И съм много доволна от проявената от тяхна страна отговорност и работоспособност. Едно бих искала обаче да се знае – приемствеността е фундаментът на успехите. Една организация трябва да се развива и по двете линии – приемственост и обновление. Опитът и експериментът, познанието и любопитството, устойчивостта и неукротимата енергия трябва да вървят ръка за ръка.
Богат е календарът от събития на Женската либерална мрежа, с председател Анелия Атанасова. За в бъдеще е необходима още по-тясна обвързаност на дейността на организацията с целите и задачите на партията.
Медийните участия на партията през този период бяха възможният брой за партия извън парламента. За 16 месеца на сайта на НДСВ са публикувани повече от 500 новини. За сравнение, новините и позициите в сайта на СДС – която също като НДСВ остана извън парламента, за същия период са по-малко от 70. Половината от нашите новини са свързани с предизборната кампания по време на Предсрочните парламентарни избори 2013 г. – 243 новини. 67 от всички са новините от Брюксел, отразяващи работата на двамата ни евродепутати. През този период НДСВ излезе с над 50 позиции по актуални политически и обществени въпроси, което прави средно на седмица по една позиция. Всички те са последвани от публикации най-вече в интернет пространството.
Практиката ръководството на НДСВ да провежда изнесени ПС в страната съчетахме със срещи с медиите в областните градове. Пресконференциите в страната бяха широко отразени от местните медии в Пловдив, Плевен, Силистра, Шумен и Стара Загора, а за периода имаме 13 пресконференции.
НДСВ има повече от 2700 публикации в медиите в периода от предишния конгрес на партията до сега. От тях най-много са публикациите в електронните медии – близо 2000, в печатните издания НДСВ е присъствало повече от 510 пъти, а най-малко в радиото – 90 и телевизията – 86.
Търсим и нови комуникационни канали – създадохме Фейсбук страница на НДСВ. В момента тя има малко над 1750 like-a, а коментарите остават в групите с по-ограничена аудитория. Това аз отчитам като слабост на общата ни работа – не успяхме да привлечем лицата на НДСВ да коментират във фен страницата на НДСВ, не успяхме и вас да привлечем, за да може страницата да отрази динамиката на структурите.
Обученията са типична форма на организационна и политическа дейност. Те са много подходящи не само за придобиване на знания в политиката, организационната и управленската дейност, но и като средство за създаване на екипност в партията. Бяха проведени две мащабни обучения за Северна и Южна България по изборното законодателство и няколко обучения по местно самоуправление със съдействието на нашите отлични партньори от Фондацията за свободата „ Фридрих Науман”. В Софийската организация заработи работилница за модерни политици.
След последния конгрес НДСВ запази дейността на експертните съвети, които имаха за цел експертното обезпечаване на политическите решения на партията. В критичен тон ще отбележа, че някои експертни съвети не работеха. Добра работа показаха експертният съвет по правосъдие и вътрешен ред с председател Минчо Спасов, експертният съвет по икономика и финанси с председател Георги Найденов, експертният съвет по земеделие с председател Петко Добрев, експертният съвет по междукултурно сътрудничество с председател Рупен Крикорян.
Стар проблем на партията, който си остава и до днес, е недостатъчно ефективната работа на централното и местните ръководства с кметовете (общински и на населени места) – чисто партийни и коалиционни, и с общинските съветници – чисто партийни и коалиционни. За напред партията не може да си позволи да не използва пълноценно капацитета и енергията на кадрите на общинско ниво. Много активни са нашите съветници в Столичния общински съвет Любка Качакова и Любомир Дацов. Тяхната дума се чува при вземането на важни решения за столицата.

4.    Организационното състояние на НДСВ

Ако си спомняте една от задачите, които миналият конгрес ни постави, бе да съхраним партията и да я върнем във властта. Партията съхранихме в много тежки условия и времена. Но не можахме да я върнем в парламента.
Въпреки, че отцеплението на М. Кунева и Д. Вълчев нанесе за пореден път рани върху НДСВ, структурите си останаха верни, напрегнаха сили по време на изборите. Но би било заблуда да си мислим, че имаме достатъчен потенциал и можем да се преборим сами. За мое много голямо огорчение повечето от лицата на партията са ангажирани най-вече със себе си и своята кариера и бизнес. Без да търся излишни оправдания или да изпадам в ролята на техен адвокат, ще кажа, че само донякъде ги разбирам. Разбирам ги, защото ГЕРБ упражни реваншизъм спрямо партиите от тройната коалиция и защото през 4-те години на управление на тази партия може би за пръв път се появи ново явление – крадене на бизнес. Тъй че хората със собствен бизнес бяха притеснени от партийно афиширане. Да се надяваме, че тези времена са си отишли и лицата, на които НДСВ може да се опира, няма да наблюдават процесите само отстрани. Към затрудненията, които срещахме с комуникацията за подкрепа с изтъкнати личности от общността на НДСВ, трябва да добавя и някои кадрови неблагополучия в ръководния състав на партията. Поемам за това изцяло отговорността върху себе си.
Две организационни кампании извън изборите проведохме за година и четири месеца. Първата бяха събранията за отчет и анализ на изборите, а втората беше сега – за излъчване на делегатите за този конгрес. И двете бяха много оживени, критиките бяха силни и смислени, желанието за делегати на конгреса – засилено. Това ми говори, че в партията има въглени и трябва да се раздуха огънят.
Продължихме с изнесени и разширени ПС – много добра практика, която активира структурите-домакини и разговорите станаха много интересни и полезни. Бяха проведени 14 заседания на ПС, в това число изнесени заседания в Плевен, Силистра, Смолян /Пампорово/, Шумен, Стара Загора. Заседанията на Националния съвет бяха повече от изискващите се по устав. Националният съвет е форумът, който приема и финансовите отчети. Направихме два отчета пред НС – непосредствено след Шестия конгрес и през юни т.г. отчетохме предизборната кампания и финансовото състояние на НДСВ за шестмесечието. След изборите преструктурирахме работата в Централата – съкратихме част от персонала с цел икономии. Оптимизирахме мрежата от офиси. Правим това със съзнанието, че ограничаваме капацитета си, но знаете, че вече нямаме субсидия. С това работата не спря. Просто останалите са двойно по-натоварени.
Мисля, че в последните няколко години финансовите средства се управляваха разумно от ръководството и по-конкретно от Секретариата.
В заключение: НДСВ, и при тази сложна и неблагоприятна за центризма и либерализма ситуация, е тук сега. Вие, уважаеми делегати, концентрирате силата на нашите идеи и ми давате кураж, че каквото и да се случва, ще ги пренесете по-нататък, че ще стоите твърдо зад тях. Днес може да сме малко, но упоритостта и лоялността ни към свободата, морала, почтеността и отговорността, ще ни донесат успехи. Не може да живеем в свят, който не се интересува от тези ценности. Не може хората да ни оценяват по друго освен по факта, че винаги сме се придържали към тях. А постоянството, приемствеността и чистотата ще ни направят големи.
Разбира се, необходими са много усилия, НДСВ трябва да разширява кръга от членове и симпатизанти, да продължи да защитава центристките и либерални ценности, да бъде себе си!

Няколко мои думи в последния ми доклад като председател пред Конгреса
Благодаря на всички, които ме номинираха. Това не беше маловажно за мен, защото показва доверие и подкрепа. Благодаря на ръководния екип на партията за работата ни рамо до рамо, на служителите, за които наистина може да се каже, че не жалеха сили в изпълнението на своите задачи. Аз реших да не се кандидатирам повече за поста председател, защото каквото можах, го направих през последните почти четири години. Помните ли на миналия конгрес ви обещах труд и сълзи. Вярвах в успеха, но не го постигнах. Вие обаче не се жалихте, вложихте много усилия и време и от сърце ви благодаря, защото не аз, не Централата, не ПС, а вие всички сте НДСВ.
Успях обаче да съхраня партията от „ протегнати” от всякъде ръце, които направо късаха живо месо. Не успях да върна НДСВ в парламента. Да живее една партия извън парламента е много рисково и трудно. Дано това да се промени скоро. Искам да вярвам в това!
Но знам, че няма да е никак лесно. Затова ви моля, който и да застане на моето място след този конгрес, подкрепяйте го всеки ден. Не чакайте той да ви моли за подкрепа. Помагайте. Никак не е лесно в такива времена да оцелее една партия, която не разчита на популизъм, на скандали, на пари, няма свои олигарси, не е във властта. Ако не сме заедно в добро и в лошо, ако не проявяваме уважение към другия, ако си мерим думите преди да ги изречем, ако не изпадаме в дребни заяждания и не се замерваме с думи, а гледаме към голямото и важното, ще изведем НДСВ нагоре. И още нещо. Важни са лицата на партията, една партия не може без такива хора, но най-важното за партията са организациите й. Там трябва да се инвестира много. Имаме структури, но те не са достатъчно силни и влиятелни, не са все още и достатъчно самостоятелни и решителни. Трябва им още увереност и още младост да се влее в тях. Не е вярно, че инициативата убива войника. Бъдете инициативни, работете, не се плашете дори от грешки. По-важно е да действате, а не да чакате всичко отгоре. Отгоре също може да се греши.
Наследих председателския пост от човек, от когото всички се възхищаваме – Н.В. Симеон Втори. Работих с вас открито и честно. Може НДСВ сега да не е в силата си, но НДСВ е чиста. И вие трябва да я пазите чиста. Една организация има бъдеще, ако има чисто минало, защото НДСВ правеше политики за хората и в тяхна полза. НДСВ има бъдеще. Пазете го и него чисто. Бъдете добри и открити хора, бъдете добри професионалисти, бъдете честни и почтени в намеренията си, пипайте партията само с чисти ръце и НДСВ ще я бъде.


Сподели: facebook logo svejo logo
ALDE    European Parliament ELDR