Избори 2015

Д-р Антония Първанова: Електронното здравеопазване ще подобри качеството на живот

Размер на шрифта: a |a |a|

29.05.2013

Днес българският евродепутат бе гост на дебат на тема: “Работи ли електронното здравеопазване и как знаем, че работи?”. Събитието бе организирано с помощта на Британската търговска камара. В дискусията в Брюксел участваха представители на Европейската комисия, пациентски организации, представители на телекомуникационната и на застрахователната индустрия.

Темата за електронното здравеопазване е широко дискутирана, тъй като неговото приложение ще доведе до повече прозрачност и по-добра организация на здравните услуги, както и до по-ефективно използване на финансовите ресурси. Електронното здравеопазване също така може да бъде използвано за специализирано проследяване на здравното състояние на пациент, без да е необходимо посещение при лекар. Това не само ще подобри ефикасността на медицинските услуги, но също така ще направи пациентите по независими и ще им спести време.

Последни проучвания показват, че в следствие на използването на електронно здравеопазване смъртността при пациенти с диабет и инфаркт е намаляла с 45%, а броят на приетите по спешност пациенти е намалял с 20%. Използването на телемониторинг също така намалява разходите за пациента, тъй като много от прегледите могат да бъдат избегнати. Електронното здравеопазване има положителен ефект върху икономическата ефективност на здравната система, защото по-малко приети по спешност пациенти означава и по-малко разходи за болниците. Следователно свободният финансов ресурс може да бъде използван за по-голям брой специализирани медицински услуги, както и за разгръщане на потенциала на първичната медицинска помощ.

Д-р Антония Първанова подчерта: “Използването на електронно здравеопазване ще подобри качеството на живот на пациента, ще му осигури повече независимост, по-качествени медицински услуги, съпътствани от по-малко грешки във диагностичния и терапевтичния процес. Електронното здравеопазване предоставя огромни възможности за оптимизиране на разходите в здравеопазването и освобождаване на финансов ресурс, който може да бъде използван за иновативно лечение. Това най-вече ще бъде постигнато, използвайки телемониторинг на пациента, телеконсултации и електронни рецепти.”


Сподели: facebook logo svejo logo
ALDE    European Parliament ELDR