Избори 2015

Антония Първанова участва на заседание на Комисията по енергетика, околна среда и води в Швеция

България рециклира под 2% от отпадъците си

Размер на шрифта: a |a |a|

Евродепутатът д-р Антония Първанова участва в Стокхолм, Швеция, на заседание на Комисията по енергетика, околна среда и води към Парламентарната асамблея на Съюза за Средиземноморието, като заместник-председател на тази комисия, представляваща Европейския парламент.

На срещата бяха дискутирани теми, свързани с оползотворяването на отпадъци, както и проектите за еко градове. Срещата беше проведена на най-високо ниво и в нея участваха шведският министър на околната среда и водите Андрес Алм, водещи университетски професори.

Д-р Първанова, която е заместник-председател на Комисията по енергетика, околна среда и води, изрази подкрепа и взе участие в темата за оползотворяването на отпадъци. Българския евродепутат подчерта нуждата от рециклиране на отпадъците, с цел ефективно използване на природните ресурси. Европейският съюз е зависим по отношение на стратегически суровини от трети страни, което прави европейската икономика неконкурентоспособна и нестабилна. Някои от страните членки рециклират до над 60% от отпадъците, като целта е да се достигне 90% до 2020 г. За сравнение, България рециклира под 2%, което оскъпява себестойността на стоките и прави българската икономика неефективна.

Комисията по енергетика има за цел да представи нова стратегия за енергийни и природни ресурси на конференцията на министрите на енергетиката и министрите на околната среда, която ще се проведе през септември в Барселона.


Сподели: facebook logo svejo logo
ALDE    European Parliament ELDR