Избори 2015

Антония Първанова за европейска стратегия за борба с алкохола

Размер на шрифта: a |a |a|

15.05.2013

От 13 до 17 май в ЕП се провежда първата седмица за вредите причинени от консумацията на алкохол. Дискусиите са посветени на европейските политики за борбата с вредата от алкохола.

Д-р Първанова взе участие в конференция на тема “Време e за действие: необходимостта от интегрирана стратегия на ЕС за борба с алкохола”, в която още взеха участие представители на Европейската комисия, здравни неправителствени организации, европейска пациентска чернодробна организация, европейската мрежа за подкрепа на хората с алкохолни проблеми и други.

В своето обръщение г-жа Първанова подчерта нуждата от преразглеждане  на Европейската стратегия за борба с алкохола, тъй като алкохолът причинява зависимост и също така е рисков фактор и причинител на 60 вида заболявания и още 200 други свързани заболявания. Повече от 12 млн. души в ЕС живеят с алкохолна зависимост.

В допълнение, Европа остава №1 пияч в световен мащаб – с нива на потребление 12.5 литра на човек, а в някои страни потреблението е 2.5 пъти по-високо от средните за света. Алкохолът е номер едно рисков фактор за влошено здраве и преждевременна смърт сред 25-59 годишните.

Консумацията на алкохол води до негативни последици не само за общественото здраве, но и за социалната и икономическа система. Статистиките сочат, че социалните загуби за ЕС се равняват на 155.8 млрд. евро през 2010, които включват загуби причинени от намалена продуктивност, отсъствие от работа, увеличена престъпност, домашно насилие и други.  

Намаляването на консумацията на алкохол обикновено се свързва с намаляване на печалбите за компаниите от алкохолната индустрия, затова през последните месеци алкохолната индустрия работи усилено, за да убеди политиците да не предприемат по-нататъшно регулиране на пазара.

На този етап стратегиите, използвани от алкохолната индустрия, досега са успешни. Само за сравнение  през 2012 в Обединеното кралство алкохолната индустрия е инвестирала 1 млрд. евро за реклама. В същото време цялата сума предвидена за обществено здраве в ЕС за 28 страни членки за 6 годишен период е само 350 млн. евро. С помощта на подвеждащи твърдения, индустрията измества дискусиите от основната им цел – да се предложи решение на заплахите за общественото здраве, причинени от консумацията на алкохол.


Сподели: facebook logo svejo logo
ALDE    European Parliament ELDR