Избори 2009 :: Евроизбори`09

Преливане към НДСВ може да има на дясномислещи хора

Размер на шрифта: a |a |a|

09.06.2009

Преливане към НДСВ може да има на дясномислещи хора

НДСВ получи подкрепа от своите симпатизанти по време на евроизборите – заслужено след дълга и упорита работа в цялата страна, и удвои резултата си от предишните евроизбори. 205 хиляди гласоподаватели се довериха на Меглена Кунева и на НДСВ. Получените два мандата са неоспорими и действителни.

Право е на други партии да искат проверки на вота, но ние вярваме, че избирателните комисии и ЦИК са спазили закона. Проблемът е, че някои подцениха потенциала на НДСВ и останаха прекомерно изненадани в нощта на изборите, вследствие на което реакциите им не бяха адекватни. Възможно е да са били подведени от социологически агенции, възможно е също те да търсят начин пред своите избиратели да се оправдаят за недобрите си резултати.

Без да тълкуваме какво юридическо значение придава Синята коалиция на термина „преливане” на гласове, искаме да заявим следното:

Никой от НДСВ не е искал „преливане” от никого. Няма преливане на гласове от ДПС към НДСВ. И не е логично, защото двете партии са конкуренти за центристкото пространство. Възможно е обаче да има преливане на гласове от дясномислещите хора към НДСВ, защото това е партията, която не само предложи, но и реализира дясна икономическа програма в управлението си вече два мандата. Това беше разбрано от дясномислещи избиратели и е твърде възможно НДСВ да е получило тяхната подкрепа.

Ние вярваме, че през идващата кампания ще мобилизираме още по-широк кръг избиратели и ще получим още по-силна подкрепа за политиката, която водим – политика на намаляване на данъците и осигуровките, мерки срещу кризата с ограничени харчове от бюджета, запазване на валутния борд на всяка цена, грижа за семейството, майчинството, ин витро. И не на последно място политика на умереност и градивност, а не на отрицание и на обвинения.


Сподели: facebook logo svejo logo
ALDE    European Parliament ELDR