Избори 2009 :: Евроизбори`09

Меглена Кунева: Ще работя за репутацията на България

Размер на шрифта: a |a |a|

08.06.2009

Меглена Кунева: Ще работя за репутацията на България
Репутацията на страната ни има значение и ние трябва да продължим да работим за нея – нещо, което аз не съм спряла да правя през всичките години в политиката. Щастлива съм, че имах възможност да правя това с такъв лидер и с такъв екип. Това е нещо, на което нашият лидер Симеон Сакскобургготски държи, и с което не ни позволи да правим компромис през годините. Това каза днес водачът на евролистата на НДСВ Меглена Кунева по време на пресконференция в НДСВ.

На финала сме на най-важните европейски избори за България – първите избори за български евродепутати с пълен мандат в Европейския парламент. В третата година на членство всеки гражданин у нас знае много повече. Знае кое е възможно да постигне ЕС за нас и какво може да направи правителството самостоятелно. Знаем какво ни даде членството като права и какви правила ще очаква от нас да спазваме, заяви водачът на евролистата на НДСВ Меглена Кунева.

Още в началото на кампанията обявихме, че главната ни цел беше да има висока избирателна активност и съм много горда с това, че България пораства по отношение на избирателната активност, каза още Кунева. Резултатите от тези избори сочат, че има категоричен превес на проевропейските партии и на еврооптимизма сред хората. Ние доказахме, че споделяме ценностите и правилата на ЕС, допълни още тя.

Затова и първото нещо, което трябва да направим спешно, е репутацията ни – всеки един от нас във всеки един момент да работи за репутацията на страната и успехът ще дойде. Това ще доведе до повече доверие на нашите партньори и повече самочувствие.

Когато се спазват правилата, това ме изпълва с еврооптимизъм. Тя подкрепи думите си със случка от изборната нощ, в която служителят на пропуска не е направил компромис със спазването на правилата – дори и за еврокомисар.

Гордея се с всеки български европеец, който е убеден, че мястото ни е в Европа и че европейското гражданство означава и отговорност.

Вярвам, че кампанията за следващите европейски избори започва днес. За мен разговорът започна още в качеството ми на еврокомисар, когато преди 2 години доказахме, че ние българите можем, че имаме много красиви умове, че може да имаме самочувствието на българските европейци. Така че това не е кампания за последните 3 седмици.

Най-важното е, че имаме сила за промяна и че ЕС е тази опора, без която повечето промени в нашата страна не биха се случили или поне не толкова бързо, че ние нямаме право да отлагаме живота си, че може да го живеем така, както искаме, ако почерпим сила от ЕС.

През последните три седмици моят принос е 6 850 км в България, 27 града – среща с много симпатизанти на НДСВ, с нашите структури в цялата страна, с усмихнати, симпатични и уверени хора, на които искам да благодаря за доверието и енергията, с които ме заредиха.

Срещите ми бяха отворени към всички български европейци, каза още Кунева. Радвам се, че въпросите към мен през цялата кампания бяха конкретни. Благодаря на всички, които ми гласуваха доверие и ми дадоха възможност да се докажа в директни избори – това е важно за легитимацията на всеки европейски политик.

Сподели: facebook logo svejo logo
ALDE    European Parliament ELDR