Избори 2009 :: Евроизбори`09

Дони: Културата и приятелството ме свързаха с НДСВ

Подкрепям ги на срещите им в страната, макар че ми липсва сън

Размер на шрифта: a |a |a|

02.06.2009 , в. Черноморски фар, Бургас

Дони: Културата и приятелството ме свързаха с НДСВ

-Дони, защо си част от екипа на НДСВ за предстоящите избори за Европейски парламент? С какво те привлякоха, за да бъдеш тяхно лице по време на представянето на листата им в различни градове на страната?

- Това братство е от години между НДСВ и мен, тъй като имам доста приятели в партията. Човек трябва да подкрепя приятелите си. Втората причина са конкретни параметри, свързани с културата, защото аз съм един от хората, които са се борили за постигането им. Става дума за Закона за меценатството, за повишаването на 50% заплатите на хората в сферата на културата, за възстановяването на Младежкия театър, за Закона за българското кино. Много сериозно се интересувах кой ще свърши нещо добро в тази посока и НДСВ са единствените, които направиха нещо. Това са абсолютно конкретни причини, освен приятелството, заради което съм с тях.

- Заобграден си с млади хора, смяташ ли, че в хода на тази кампания те разбраха, че на 7 юни предстоят избори и има значение кой ще ги представлява в Европа?

-Не съм сигурен, че разбират, но се опитваме да ги накараме да разберат. Има много хора, които все още не могат да четат между редовете. Все още трябва да се чете пресата, да се слуша телевизия и да се подразбира през редовете. Този постулат, че една лъжа, изречена сто пъти, става истина – все още важи. Има неистини, които се чуват, тъй като в България хората разбират най-много от футбол, политика и музика покрай „Мюзик айдъл“. По отношение на политиката обаче  има неща, за които хората трябва да се замислят по-дълбоко. Аз ще бъда с този, който обръща внимание на културата. Приятно съвпадение е, че това са мои приятели.

- Проблемите на младите хора в България сходни ли са с тези на връстниците им в Европа?

-Надявам се. Ежедневните проблеми на младите хора в големите градове и на село са различни. Аз това го разбирам. Пътувам много из страната, защото се занимавам с концертна работа и виждам колко коренно различни са проблемите в най-големите 4 града и тези в малките. Когато направим така, че българското село да се издигне на такова ниво, че да ти се иска да отидеш да живееш и да се реализираш там, тогава проблемите ще съвпаднат с тези на европейците, защото навсякъде в Европа селото е едно прекрасно място. А при нас освен хубавата природа и миризмата на тор, която не знам защо те кара да се чувстваш приятно, няма нищо друго. Но за да се случи промяната, явно трябва да минат още десетилетия, за съжаление. Така че проблемите не са едни и същи.

 - Как се справяте с ангажиментите си, като се има предвид, че тази кампания съвпадна със сезона на „Мюзик айдъл“?

- Имам екип, който работи там, и аз се чувам ежечасно с тях и давам някакви наставления какво да се случи. Общо взето съм си подредил програмата така, че рядко спя напоследък. Занимавам се и с други неща – менажирам студиото си, пиша музика за Театъра на армията и т.н.


Сподели: facebook logo svejo logo
ALDE    European Parliament ELDR