Избори 2009 :: Евроизбори`09

Меглена Кунева с Велик кръст на Ордена за заслуга на Малтийския орден

Размер на шрифта: a |a |a|

01.06.2009

Меглена Кунева с Велик кръст на Ордена за заслуга на Малтийския орден

Водачът на евролистата на НДСВ Меглена Кунева бе наградена с Ordine pro Merito Melitensi – Ордена за заслуга на Малтийския орден. Великият кръст (Gran Croce) й бе връчен от извънредния и пълномощен посланик на Суверенния военен орден на св. Йоан от Йерусалим, Родос и Малта Н. Пр. граф Камило Дзуколи.
Меглена Кунева е първата българка, кавалер на най-високата степен на отличието, установено през 1920 г. с декрет на Суверенния съвет на Малтийския орден.

Великият магистър на ордена – фра Матю Фестинг реши да присъди този орден на г-жа Кунева в знак на уважение и признание за нейната човешка, обществена и институционална преданост. Преданост, вдъхновена от идеалите на християнската цивилизация и посредством европейската интеграция – ориентирана към насърчаване на мира, човешкото достойнство и свободата. Преданост, вдъхновена от ценностите, споделяни от Малтийския орден в последните 950 години – диалог, уважение и солидарност, посочи в приветствието си граф Дзуколи.

Европейският съюз е най-големият донор в света. Този факт, заедно с финансовата взаимопомощ на страните членове, е израз на хуманитарния ракурс към многообразието и солидарността – основните ценности на нашето общество, за които говорихте Вие, г-н Посланик, обърна се към граф Дзуколи Меглена Кунева.

Тази награда ще остане незабравима за мен по много причини. Аз се радвах на подкрепата и признанието на колегите и приятелите си от европейските страни по време на преговорния процес, но съм щастлива, че днес, когато България е член на ЕС, можете да се обърнете към мен като към член на Европейската комисия. Защото това е новият път на България и независимо кой ще бъде на това място, това е успех за всички нас, допълни тя.

Присъствието на Негово величество е една допълнителна награда за мен, обърна се Меглена Кунева към лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски. На церемонията в хотел „Радисън” присъстваха и апостолическият нунций в България монсеньор Януш Болонек, Тиверополският епископ Тихон, викарий на Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон, доайенът на дипломатическия корпус, посланикът на Ливан Н. Пр. Мишлин Аби Самра, посланиците на Италия — Н. Пр. Стефано Бенацо, на Франция — Н. Пр. Етиен дьо Понсен, на Испания — Н. Пр. Хорхе Фуентес, на Финландия — Н. Пр. Кауко Ямсен, на Португалия — Н. Пр. Руи Алвес-Феликс, на Грузия — Н. Пр. Михеил Уклеба, на Хърватия — Н. Пр. Даниела Баришич, временно управляващите посолствата на Македония — Ядранка Чаушевска Димов и на Босна и Херцеговина — Ранка Домазетович, управителят на БНБ Иван Искров, омбудсманът Гиньо Ганев, директорът на БТА Максим Минчев и народни представители от НДСВ.Сподели: facebook logo svejo logo
ALDE    European Parliament ELDR