Избори 2009 :: Евроизбори`09

Пат Кокс: Българските евродепутати са лицето и гласът на България в Европа

Размер на шрифта: a |a |a|

28.05.2009 , Георги НИКОЛОВ, Агенция "Фокус"

Президентът на Международното европейско движение и бивш председател на Европейския парламент Пат Кокс коментира в интервю за Агенция “Фокус” предстоящите европейски избори, мотивацията на гражданите да дадат своя глас и аналогията с Шампионската лига.

“Фокус”: Какъв е поводът за визитата Ви в България ?

Пат Кокс: Като цяло, бих казал, тук съм като европейски либерал, който има привилегията да бъде председател на Групата на либералите в Европейския парламент. В България съм по покана на Меглена Кунева.

“Фокус”:
Като бивш председател на Европейския парламент, как според Вас европейските граждани могат да бъдат мотивирани да гласуват на предстоящите избори за ЕП?


Пат Кокс: Смятам, че това е изключително важен въпрос и също така представлява голямо предизвикателство за бъдещето на Европейския съюз. От една страна много хора в региона, които отскоро са граждани на ЕС често, може би, не знаят с какво се занимава Европейския парламент. Така че на мен ми се струва, че трябва да бъде обяснено, какво точно прави Европейския парламент. Парламентът, като всяко законодателно събрание, прави бюджети, а тези бюджети имат голямо влияние върху региона. Не става въпрос само за тези 12 млрд. евро, които бяха отделени за следващите няколко години, а за перспективата за бъдещето, за времето след това. Това ще бъде решено в този парламент, през тези пет години. Второ, парламентът се занимава със законодателство. Когато изпращате депутати и те работят сериозно и добре, те могат да внасят поправки като индивидуални членове на ЕП, което се отразява на паневропейското законодателство и това е много мощно влияние и хората трябва да знаят това. А една от най-големите сфери от създаване на закони, с която незабавно ще се заеме новият парламент, ще бъде законодателство за справяне с финансовата и банковата криза. От трета страна, пред Европейският парламент се отчитат изпълнителните звена. Например, европейските комисари трябва да отговарят на въпроси на евродепутати. Същото се отнася и за ротационното шестмесечно председателство на Европейския съюз. Това е важно, тъй като, ако европейските граждани, включително тези в България, имат някакви въпроси, те могат да се обърнат към своите депутати и тези въпроси да бъдат зададени. Освен това, функция на Европарламента е да дискутира мащабните проблеми. Защо всичко това има значение? Защото всичко, което прави парламентът, има реално влияние – в училищата, в индустрията, в иновационната политика, в енергетиката, в банките и финансите, може да бъде съставен голям списък. А всичко това не се случва на някаква планета наречена Европа, всичко това се случва във всеки град и всяко селище в Европа.

“Фокус”: В тази връзка, какво е вашето послание към българските гласоподаватели, които за втори път ще гласуват на избори за ЕП?

Пат Кокс: Моят първи и голям апел, без значение на предпочитанията към определена политическа партия, е да се гласува. Тъй като самата европейска идея и ценностите на Европейския съюз изискват засилване на демокрацията, те изискват участието на европейските граждани. Освен това, тези избори са различни от националните, на които става ясно кой е популярен в националната политика. Аз знам, че в България много скоро предстоят парламентарни избори, така правете своя национална политика и национални избори. Бих казал нещо като външен човек, което мисля е много важно. България, за краткия период на еврочленството си, имаше доста трудности около блокирането на фондовете и въпроси около усвояването им и корупцията. И поради този имидж и тази репутация е нужно, когато избирате личности, които ще отидат в Брюксел и Страсбург, те трябва да бъдат внимателно избрани, според техните качества, а не само с оглед на партията, към която принадлежат. Те трябва да бъдат лицето на България в Европа, гласът на страната в Европа, да бъдат хора, които, независимо от майчиния си език, могат да говорят на европейски език. Това е една от причините, поради които дойдох да участвам в кампанията на Меглена Кунева, не само заради общите ни либерални възгледи, а защото тя наистина е личност, която има умения и репутация.
Вчера вечерта гледах финала на Шампионската лига и видях, че Бербатов участва в мача, макар че Манчестър Юнайтед изгубиха. Но аналогията тук е друга – къде отиват най-добрите играчи, в най-добрите клубове и в най-добрите лиги. Това не е случайно, то важи и за индустрията, за науката и по принцип – трябва да бъдат открити най-добрите. И въпреки нанесените щети върху репутацията, всичко това трябва да бъде взето предвид, то трябва да стигне до умовете на хората.

“Фокус”:
В ирландската преса имаше мнения, че Вие може да сте следващият ирландски еврокомисар?

Пат Кокс: Запознат съм с тези слухове, но не мога да ги коментирам. Както знаете, еврокомисарят се номинира от правителството. А никой от ирландското правителство не е разговарял с мен за подобна номинация. Така че аз само мога да следя тези информации и времето ще покаже.Сподели: facebook logo svejo logo
ALDE    European Parliament ELDR