Избори 2009 :: Евроизбори`09

Антония Първанова се срещна с изявени лекари от Благоевградска област

Размер на шрифта: a |a |a|

19.05.2009

Антония Първанова се срещна с изявени лекари от Благоевградска област
Заместник-председателят на комисията по здравеопазване и кандидат за евродепутат под № 2 в листата на НДСВ Антония Първанова се срещна с изявени лекари от Благоевградска област, сред които директори на болници и диспансери и председатели на съсловни организации.

Реформата в здравеопазването, ролята на българските депутати в Европейския парламент в полза на българското и европейското здравеопазване и основните директиви, по които се работи в Брюксел в тази посока, бе основната тема на срещата.

Това, което не се случва в здравеопазването в България, може да се случи чрез институциите на Европейския съюз, заяви кандидатът на жълтата партия за евродепутат д-р Антония Първанова на срещата в Благоевград за ролята на Европейския парламент в сферата на здравеопазването. Вие – работещите в системата на здравеопазването, сте тези, които с вашите предложения, можете да допринесете за внасянето на някакви промени, подчерта д-р Първанова.

Здравеопазването ще бъде една от приоритетните теми за следващия мандат и за наша радост ние сме водещи, изтъкна втората в листата на НДСВ. Оказва се, че да работиш в една среда с 27 страни-членки и 780 депутати е по-лесно, отколкото в собствената си страна с 240 депутати, допълни тя. Д-р Първанова очерта и основните предложения, които е направила в рамките на европейските институции. Първото предложение е за създаване на директива за здравните права на пациентите, която преди две седмици беше гласувана в Европейския парламент.

Първата стъпка в тази директива е права на пациентите при ползването на задгранични услуги. Решението обаче не е удовлетворително, тъй като в част от страните, в това число и България, пациентите ще имат повече права, ако се лекуват в друга страна-членка, а не в собствената.

Само преди няколко месеца по инициатива на Антония Първанова работна група от здравни експерти от НДСВ започнаха работа по Закон за защита правата на пациента, припомни Марина Дикова. Това бе един добър законопроект, който включваше най-модерните европейски практики и консултиран с експерти в България, но за съжаление не можахме да убедим коалиционните си партньори да ни подкрепят и да превъплътим този проект в действащ, тъй като не бе приет в пленарна зала, заяви Дикова. По думите й благодарение на усилията на Антония Първанова, на перфектната й комуникация с Брюксел, чрез директивата, приета преди две седмици в Европейския парламент, основните идеи на жълтата партия в тази посока са станали факт. По този законопроект работихме около 6 месеца заедно с трите съсловни организации – на лекарите, зъболекарите и медицинските сестри, както и с представители на двете пациентски организации - нещо, което за България е прецедент, подчерта кандидатът за евродепутат от НДСВ.

Също по предложение на Първанова в момента се работи и по друга директива, свързана със здравеопазването в страните членки на ЕС. Тя касае сигурността и безопасността на медицинските услуги и се очаква да бъде внесена в Европейския парламент в началото на октомври. С нея се цели регулиране на стандартите за качество на медицинските услуги за всяка отделна страна, с които да бъдат запознати и пациентите.

В тази връзка Европейската комисия е изпратила запитване до здравните министерства в страните членки за становище. След допитването е установена съществена разлика в качеството на услугите в отделните държави от ЕС.

След проучване на ЕК са установени тревожни данни за процента на получените усложнения, увреждания и летален изход при пациенти вследствие на лекарски грешки – неправилно поставена диагноза, лечение, вътреболнична инфекция и други пропуски.

Статистиката сочи, че усложненията, възникнали от лекарска небрежност или пропуск са 10% в Германия и цели 40% в Унгария, каза още Първанова. Картината в България не е ясна по простата причина, че страната ни не е подала такива данни пред комисията, допълни тя.

Дискусията с Антония Първанова, събрала в салона на Виенската сладкарница в Благоевград в късния следобед вчера десетки медици, организираха заместник-председателят на НДСВ Марина Дикова, областният координатор на партията и кандидат за депутат в Европейския парламент под №13 в листата Красимира Тагарева, народният представител Снежана Гроздилова, регионалният координатор на НДСВ и директор на Регионалния център по здравеопазване д-р Анатолий Тачов и общинският координатор и директор на здравната каса в Благоевград д-р Ангел Каркелев.


Сподели: facebook logo svejo logo
ALDE    European Parliament ELDR